• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SNORRY: je to možné ;)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    JAKOUBEK: No mně tam v 95% případů nezbyde prakticky nic po vyklepnutí a teda lógr mezi prstama jsem z hadříku ještě nikdy neměl. :) Mám pocit, že se hlavně na tom hadříku neudrží, takže i když se na něm nějakej zachytí, hned zas spadne.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BLACK_ONYX: Hele ta to rozebirame portafiltr stejne casto ;) Akorat ja dam tech 10 shotu ,)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SNORRY: Stetcem vyhrabnu zbytek kafe a pak misku vytru do cista. Nemam rad logr mezi prsty, tak se snazim ho na ten hadr nedostat.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    já rozebiram portafiltr každou hodinu + backflush.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    AXTHEB: Mě normálně vydrží jeden, max. dva na 11 hodinovou šichtu rychlýho provozu..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SNORRY: Ten hadrik se tak rychle nezasvini?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    JAKOUBEK: A když používáš ten hadřík, tak ten štětec navíc tomu nějak pomůže?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    AOTEAROA: aha, já mam plynovej sporák.. A ten rozdíl je fakt evidentní. Když mam hotovo, tak je v jednom případě kuchyň provoněná, ve druhym prosmrděná. A na tom kafi je to samozřejmě znát naprosto
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    DYSTOPIK: Bohužel na sklokeramice se ta teplota hrozně blbě přizpůsobuje :-/ já to dávám na plno a mám to na kraji plotýnky, když to teče, vypnu to. Ale s tou větší to bývá horší. Je pravda, že větší problém to udělá na větší plotýnce (dávám vedle toho ruční šlehač na nahřátí mleka).
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    AOTEAROA: jám mam snad na 3 (je to lehce nad 1dl) a ze zkušeností nechávám hořák na skoro nejmíň a když to začne extrahovat a poprvé to jakoby prskne, tak to trochu přidám a po pár vteřinách vypnu. Vyjede to všechno naráz a horní nádoba je plná.
    když dám plyn na víc, tak se to začne vařit asi zbytečně brzo, děsně dlouho to prská a je to cejtit jak spálený
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MEDINY: Dobre funguji cerne rucniky z ikea (ty nejmensi). Pokud je paka dostatecne nahrata, coz po extrakci byva, staci ji zevnitr otrit vlhkym hadrikem... ulpivajici kapicky vody se okamzite odpari.

    Osobne mam na cisteni cas, takze kombinuju stetec s mikrovlaknovym hadrikem a jde to. Jednou za deset shotu vyloupnu misku a umyju ji i vnitrni prostor paky. Stetec staci obyc nateracsky z obi. Ja mam plochy (pri vymetani obtacim kruznici jako kruzitkem), ale videl jsem i kulate a dokonce zarozaky .) Kazdy podle sveho gusta.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    MEDINY: dělám to podobně, ale prolejvám to horkou vodou :)
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    Ručníkohadříkem, štěteček z tý páky sice dostane viditelný nečistoty, ale nevytře tuky, který se tam pak přepalujou a dělaj to kafe hnusným. Popřípadě nejdřív štětečkem, ručníkem(s tím ručníkem to kafe líta všude kolem a dělá nepořádek). Taky je dobrý, ikdyž toho kafe za den neuděláš asi tolik jako v kavárně, večer tu páku rozebrat a pořádně vydrhnout. (A taky vyčistit kávovar a taky jednou za čas vyčistit nějakou cafizou či jinou chemikálií.)
    MEDINY
    MEDINY --- ---
    Měla bych menší praktický dotaz :)
    Jak čistíte páku po vyklepnutí bábovičky použité kávy?
    Prolejvala jsem ho vodou a pak jsem ho vytřela pokaždé ubrouskem, ale tím se páka schladí a neni tak horká jak by měla být. Používáte na to nějaký spešl štěteček a nebo mě napadlo, vymést ho například štětečkem co ženy používají na tvářenku...to by mohlo fungovat ne? :)
    díky za postřehy.
    Nejsem profesionál, vařím kafe klientům v postprodukční firmě, nově máme ale pákový Catler kávovar a tak řešim takovýhle dataily...děkuju.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TABBY: polymery jsou porézní, včetně HDPE (i když ten míň). poněkud blbě se z nich vymejvá.
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    SARKUF: ja redim vodou pul na pul, z trojsalkove konvicky takhle vyjdou dva plny salky na lungo
    TABBY
    TABBY --- ---
    KOLU: Co dela ocet s plasty? (Ptam se s ohledem na pracku a mycku, kam ocet plnim do plastovych zasobniku.)
    Dik za info.
    KOLU
    KOLU --- ---
    SPYYDY: Díky. Trochu jsem měl obavu, že to bude +- stejně nebo ještě víc upražený, jako kafe z CS.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    KOLU: Myslim, že se dá docela dobře soudit dle fotek z webu.. Já beru občas např. espresso směs H-presso.. Hodnotim to jako nesrovnatelný s čímkoliv z např. Balíren, Mama (etc.) a o dost lepší než základní směsi od Coffee Source. Proti zmíněným mi přijde Prima pražená tak trochu kultivovaněji světleji a rovnoměrněji. Ale např. ta nejlevnější směs Standard je fakt nic moc a i od pohledu zrnka trochu jinak upražený, Presso je třeba pražený rovnoměrně, ale zase hodně tmavě.. Že bych narazil na nějaký polámaný a zdeformovaný zrnka si nevybavuju, ale obecně bych řekl, že jsou to pořád spíš takový "pitelný", nijak zvlášť sofistikovaný kávy, o moc víc, než různý závany oříšků a čokolád v tom člověk asi nenajde. Osobně to používám to hlavně na mléčný varianty kafe.

    Doubleshot Tan dem je podle mě zase o level výš - zrnko jako zrnko, fakt snad ani jeden pokroucenej zmetek a ještě trochu světlejší pražení (pokud si dobře vybavuju).

    Měl jsem i nějaký Primacafé jednodruhovky, ty byly, co se kvality zrn i pražení o dost lepší. Cenově to ale už je srovnatelný s DS, nebo i zahraničníma pražírnama a na ty to nemá..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam