• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU KEMPES: V Megapixelu ted neni Jirka Sladek, ale nejake devce s cedulkou "zaucuji se". Udelala to docela dobre, ale zatim bych to nepovazloval za "proverene".

    KEMPES: Alza rozhodne trefa do cerneho.
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEMPES: mno oni jsou Taliani stran kafe vychovani a moc dobre vedi, ze bez cukru to neni nic moc. A jak jsou pak prekvapeny, ze to kafe jde pit i bez toho (kdyz to neni preprazena italska sracka)...

    /delam zrovna v Edinburghu ve Filament Coffee a tech espress jsem uz pred cukrem zachranil nespocet/
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    KOLU: dik za tip, nejspis zkusim Alzu, to bych mel mit nejvice po ruce.
    Mimochodem, dnes uz take skoro zadne nove auto nema karburator, ale elektroniku, a nepovazoval bych tento "pokrok" za vyhru.
    KOLU: asi bys nemel radost, kdybych prohlasil, ze to (bejt rychlý a levný. a po přidání cukru poživatelný) je asi prave ten duvod, proc mi nemohlo zachutnat ;)
    A s tim cukrem bych v tom Italy nenechaval samotne, dela to tak vetsina ze zapadnich narodu. Stejne tak jsem jiz videl nespocetne lidi, kteri sahli po slance drive, nez jim cisnik stihl naservirovat jidlo. O obojim si myslim, ze je to minimalne hloupost, v extremu to lze chapat i jako neduveru/neuctu k tomu, kdo napoj/jidlo pripravil...
    KOLU
    KOLU --- ---
    jinak jistěže pochází, ale jeho smyslem (především od 60. let, kdy se do toho zamíchala Gaggia a většina výrobců přešla na 60 mm páky) je bejt rychlý a levný. a po přidání cukru poživatelný - už nespočetně Italů jsem v Ediburghu potkal a každej okamžitě sahal po cukru do kafe ještě dřív, než jsem jim vůbec podal hrníček...
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEMPES: EMA, Můj Šálek Kávy, Kafe Karlín, Alza, Megapixel, Kavárna Nový Svět, Bella Vida Café... dneska se taky nejezdí na volskym povozu a pole neorá krávama, ačkoli to taknějak z toho všechno pochází, ne? :)
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    KOLU: italie? tak nevim, mozna ziji v bludu, ale tak nejak jsem si do ted myslel, ze prave z italie espresso pochazi...
    nemam ale problem podniknout dalsi pokus. ve ctvrtek bych mel mit cas, a klidne zajdu nekam, kde mi doporucis, ze mi tam prodaji to spravne espresso, a dam pak vedet. idealne kuracky podnik na praze 4, ale podminka to neni. (pokud by to melo na doporuceni vliv, tak kavu mam rad silnou a bez cukru ci jinych prisad, preferuji latinskou ameriku) dik
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEMPES: takže itálie, jasný... současný espresso je chu'tově někde úplně jinde.

    jinak ještě chvíli a budu mít pocit, že jsem se ocitnul na mimibazaru.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    BOODIA: tak to uz vsechno nevim, znami mne zkusili obcas vytahnout do proverenych kavaren (turecka kava nebo filtr mi tam treba chutnaly, ale presso bylo proste jenom presso). Urcite jsem takovy pokus podnikl i v Globe, jeste kdyz ta kavarna sidlila v Holesovicich. A vzpominam si, ze jsem ochutnaval treba kavu, co pripravil, myslim, Jedi snad s Ernest_gaskinem, ale stale to bohuzel bylo jen presso ;(
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KEMPES: a kde si mel espresso? :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMPES: Ano, tak nejak.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    PREVIT: tomu bych rozumel (i kdyz proti studene kave toho zas tak moc nemam), ale 10 minut pro mne je hranice, kdy uz to na chuti poznam a zaroven si jen tak tak nespalim hubu ;)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMPES: S tim luhovanim - ceskyho turka proto piju zasadne co mozna nejdriv po zaliti a behem piti nesmi moc vystydnout. Musi to byt porad teply az horky. Pak je to fajn. Studeny kafe uz je hnus.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    PREVIT: pokud te to neoslovi, tak neoslovi, to je o chuti kazdeho konkretniho soudruha ;)
    Ja na turecke kave ocenuji (oproti ceskemu turkovi) plnejsi chut, ktera se lepe rozleva po jazyku, a samozrejme absenci dalsich chutovych slozek (ze pry trislovina apod), ktere se uvolnuji pri delsim louhovani. A u pressa mi proste nejaka chutova slozka, kterou neumim definovat, chybi...
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMPES: To uz jsem kdysi pil, ale moc me to neoslovilo. Mohu to zkusit znova, mam dokonce i dzezvu. Dam vedet. Jen s tim cukrem bych mozna pockal az nakonec. Kdyz si delam ceskeho turka a zalevam kavu s cukrem, neni to ono. Cukr musi prijit az po zaliti.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    PREVIT: Kdyz vidim, jaky jsi zaprisahly obhajce "ceskeho turka", neda mi to a zkusim te presvedcit, abys udelal jeden maly pokus - vezmi svou oblibenou kavu, jejiz chut dobre znas, a zkus z ni vyrobit klasickou tureckou/arabskou kavu, tedy dej na prach namletou kavu do dzezvy (nemas-li po ruce, staci jakykoliv cisty vhodne maly plechovy hrnek), pripadne pridej cukr ci koreni, pokud jej do kavy davas, zalij studenou vodou, vetkni na varic a nech 2x az 3x zpenit. Po odstaveni nech cca 5 minut usednout, nalij do salku a ochutnej.
    Protoze mne presso (tim myslim napoj, ktery by za dobre espresso oznacili mistni baristi) nikdy chutove neoslovilo a kavu si pripravuji vyse uvedenym zpusobem (a "ceskeho turka" take uplne nemusim), zajimalo by mne, najdes-li mezi "tureckou kavou" a "ceskym turkem"nejake rozdily v chuti, pripadne jake - co je pro tebe chutnejsi, pripadne celkove porovnani obou napoju z hlediska chuti i narocnosti pripravy apod.
    Za komentare predem dik ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREVIT: peklo (v baristické mytologii).
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KOLU: Presne.
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREVIT: a je to teda na prach namletá káva zalitá vodou?
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KOLU: Klidne, chutnat mi neprestane! :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    WAMP_ELF: Ja bych ji tam varil stejne, jako tady.:)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PREVIT: jak se vaří káva v hondurasu?
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREVIT: můžu ti to omínuskovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam