• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    TEEAK: takže clever do práce a doma zůstane v60, protože se bude kupovat nová konvice :-D asi si prosadim buono
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    COUDAK: clever je prakticky "blbuvzdornej" (a nevyžaduje kromě filtrů a mlýnku žádné další vybavení) s V60 se budeš muset víc pomazlit, pořídit další vybavení a vychytat zalévání, aby byla dobrá .. což může být problematické .. čili prostě záleží, jestli chceš fajn kafe bez přemýšlení, nebo si chceš hrát a nebude tě štvát, že se ti to kolikrát prostě nepodaří ..
    k délce extrakce .. u V60 ji reguluješ "zejména" hrubostí namletí (ale to nemusí znamenat, že ti nemůže protékat třeba hodinu - když ji nameleš hodně na jemno) zároveň - clever když nameleš moc/málo tak i když extrakci řídíš ty, bude to taky chutnat divně .. trochu si budeš muset hrát s oběma metodama :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    EXAGE: Nejde jenom o tu rychlost.. Jde o schopnost ten čůrek ovládat. Rozdíly v úhlu naklonění u klasické konve mají za následek velký rozdíly v proudu. Takže chvíli to neteče vůbec, konev nakloníš víc a najednou tam máš velkou vlnu. S Buonem voda odtíká zespodu, u klasické konve zvrchu. Následek je takovej, že se soustředíš na krouživej pohyb a ten náklon je drobnej a plynulej pohyb. S normální konví musíš konev naklánět ve větším rozsahu a tím nebudeš mít rovnoměrně zalito. Rovnoměrná extrakce je to nejdůležitější pro konzistentní chuť (což je to, co mi stále nejde viz příspěvek níž... Ale bez buona by mě to těch 100 káv ani nevydrželo bavit, popravdě. Asi bych měl spíš karpální tunel.)

    Na eBayi jsou různý kopie známých konviček, dají se sehnat kolem 800 Kč. To je kilo kávy. Myslím, že to za to stojí :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    ano
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    FARFELOO: Já zatím funguju bez konvičky, je to dost velká investice do začátku, ale chystám se na ní. Upřímně, opravdu chuť ovlivní čůrek kterým to zaléváš..? Samozřejmě pokud bereme že to z jiné konvičky budeš zalévat pomalu a proteče to za stejný čas.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    FARFELOO: škoda jen že buono nemáme v práci a tam kafe opravdu potřebuju :-D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COUDAK: Zkoušel jsem doma porovnat dobu vylití 0,5 litru z Buona a z klasické konve co nejmenším proudem. Z Buona jsem ji lil asi 5krát déle :-)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    FARFELOO: jop, v te konvi bych u me asi videl chybu, i kdyz se to snazim vzdy nalevat nejtencim proudem :) coz se mi dost dari :-D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Po cca stovce uvařených káv ve V60 (dodělávám první balení filtrů) můžu říct, že konečně začínám zhruba vědět co můžu od výsledku čekat podle úpravy parametrů a postupu... Ještě jsem neudělal dvě stejné kávy, ale už se tomu přibližuju:-) Než jsem Hario koupil, tak jsem četl, že to není úplně ideální metoda pro začátečníka, ale jsem rád, že jsem ji zvolil. Ten proces mě nepřestává fascinovat :-)

    Chtěl jsem to napsat, tak i tak, ale shodou okolností se to hodí pro COUDAK:

    Jinak: nesmíš zapomenout, že k V60ce prostě potřebuješ konev s husím krkem... bez té investice to nemá asi ani význam zvažovat. (I když na dovolené jsme udělal takovej mod klasické konve, že to nebylo tak hrozný, ale na stálo bych to tak mít nechtěl...)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DAVE_PAGE: DAVE_PAGE: mě jde o to, že si říkám, že s tím hariem snad mám rychlou dobu louhovani... v tom CD bych snad mohl dosáhnout delší doby.. ;-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    COUDAK: pouzivam oboje (v60 doma, cd u rodicu) a s CD se da vic vyhrat s dobou extrakce. Pripadne muze suplovat V60, kdyz ho posadis na konvicku hned.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Clever dripper nebo hario V60 ?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    BLACK_ONYX: Koukám už jsou v shopu, tak se asi v pondělí zastavím v Alze. :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BARUNKA: Teeak má recht. Moccamaster je supr mašinka (máme kromě jiných taky jeden). Ze všech domácích překapávačů, které jsem měl možnost vyzkoušet, dělá prostě top kafe. A pokud je dobré zrno, na takové to pracovní srkání ideální stroj.

    Espresso mašiny za ty kačky: CATLER ES 8012, set Rancilio Silvia + Rancilio Rocky (když se zadaří)... ale komu se s tím chce doopravdy s*át :) Aby to kafe za něco stálo, chce to opravdu trochu snahy. Ti, co se to v práci naučí, budou otročit těm, kteří se to naučit nechtěj. A na těhle strojích to stejně nikdy nebude ono.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MR_DAN: to asi jo, ale tohle je včetně dodávek kávy, příslušenství (filtry, hrnky, cukry, porcelán, míchátka...) a předpokládám, že za trošku lepší cenu (což je i popsáno v nabídce), než kdyby si to pořizovali "po vlastní ose" sami .. a je to jednoduché jak na přípravu, tak na čištění ..
    .. nicméně souhlasím, že problém cappucina to neřeší, ale pochybuju, že si všichni v kanceláři umějí našlehat mlíko a než pít jarovou vodu (co dělá automat), tak to je ten filtr fakt lepší - chutnější (ale samozřejmě je to jen můj názor - spousta lidí to uvidí jinak) :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TEEAK: to je presne to co jsem psal, jen ta bonavita vyjde na polovinu toho co moccamaster
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BARUNKA: co třeba tohle elegantní řešení (mléko ohřívat vedle) .. a vaše žaludky vám poděkují ;-)
    Káva do kanceláře | Káva doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/kava/kava-do-kancelare
    JNK
    JNK --- ---
    BARUNKA: Vetsinou se setkavam s tim, ze si firmy stroj pronajimaji i s pravidelnym servisem. Tedy pokud se jedna vetsi, luxusnejsi masinu. Mam pocit, ze uz jsem i parkrat na ne videl i operativni leasing.
    KOLU
    KOLU --- ---
    Chudak ten, co tu masinu bude muset cistit (a jestli to bude kazdej tejden jina osoba, tak vas vsechny lituju dvojnasob)...
    MAJA
    MAJA --- ---
    BARUNKA: zkusil bych nějaký repas Saeco Royal Classic nebo podobný model (dělaj se i se dvěma bojlerama) - nový bude lehce přes 22 tis.
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    No prave u nas moc lidi kavovou kulturu v kancelari neprozivaji :) takze asi nepotrebujeme profesionalni masinu a mlynek. Jen jsem koukala,ze je hromada kavovaru a nejak nevim co vybrat,tak jsem spis myslela,jestli nemate nejakou zkusenost nebo tip.
    A na dobry kafe chodim do kavaren :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam