• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    UNGEHEUERLICH_P:
    Lavazza Caffè Espresso | KávaKáva.cz
    http://www.kavakava.cz/499-kava-lavazza-caffe-espresso-zrnkova/
    Vettori Aromatica | KávaKáva.cz
    http://www.kavakava.cz/772-kava-vettori-aromatica-zrnkova/
    Tchibo Espresso Barista – zrnková káva 474716 z e-shopu Tchibo.cz
    http://www.tchibo.cz/tchibo-espresso-barista-zrnkova-kava-p400057899.html
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Tak jsem si doma pohral s tim dripperem a dámy a pánové :-D mám zase doma úžasnou kávu :), jinak teď mi výtečně chutná keňa od doubleshotu :)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    UNGEHEUERLICH_P: záleží jaké chutě preferuješ, ale určitě bych volil spíš nějakou "domácí" pražírnu, než převážně italský společnosti, které jsi vyjmenoval. Solidní výběr na http://www.prazirny.eu/
    KOLU
    KOLU --- ---
    UNGEHEUERLICH_P: "je podle Vas nektera z techto "koncernovych" kav pitelna?" - ne.

    co třeba předplatný od doubleshotu (cca 320 Kč měsíčně za 350 g čerstvě upražený výběrový kávy)?
    UNGEHEUERLICH_P
    UNGEHEUERLICH_P --- ---
    Diky i za tento nazor :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    UNGEHEUERLICH_P: neznam, neznam, uhli, uhli, uhli, neznam :)
    UNGEHEUERLICH_P
    UNGEHEUERLICH_P --- ---
    Hausbrandt, FILICORI, julius meinl, illy, lavazza, cararro - je podle Vas nektera z techto "koncernovych" kav pitelna? Uvazuju o zmene na mlynku (doposud piazza intenso). Da se rict, ze by nektera vynikala nebo nekterou byste z tohoto vyberu skrtli? Vim, je to negeekovsky dotaz )) ale pomohl by mi jakykoliv nazor.diky
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Nemáte pls nějaký tipy na kavárny ve Vídni? "Legendárních" vídeňskejch kaváren je sice spousta, ale obávám se, že budou vyhlášený spíš kvalitou zákusků a interiérem, než kvalitnim kafem..
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    TEEAK: takže clever do práce a doma zůstane v60, protože se bude kupovat nová konvice :-D asi si prosadim buono
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    COUDAK: clever je prakticky "blbuvzdornej" (a nevyžaduje kromě filtrů a mlýnku žádné další vybavení) s V60 se budeš muset víc pomazlit, pořídit další vybavení a vychytat zalévání, aby byla dobrá .. což může být problematické .. čili prostě záleží, jestli chceš fajn kafe bez přemýšlení, nebo si chceš hrát a nebude tě štvát, že se ti to kolikrát prostě nepodaří ..
    k délce extrakce .. u V60 ji reguluješ "zejména" hrubostí namletí (ale to nemusí znamenat, že ti nemůže protékat třeba hodinu - když ji nameleš hodně na jemno) zároveň - clever když nameleš moc/málo tak i když extrakci řídíš ty, bude to taky chutnat divně .. trochu si budeš muset hrát s oběma metodama :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    EXAGE: Nejde jenom o tu rychlost.. Jde o schopnost ten čůrek ovládat. Rozdíly v úhlu naklonění u klasické konve mají za následek velký rozdíly v proudu. Takže chvíli to neteče vůbec, konev nakloníš víc a najednou tam máš velkou vlnu. S Buonem voda odtíká zespodu, u klasické konve zvrchu. Následek je takovej, že se soustředíš na krouživej pohyb a ten náklon je drobnej a plynulej pohyb. S normální konví musíš konev naklánět ve větším rozsahu a tím nebudeš mít rovnoměrně zalito. Rovnoměrná extrakce je to nejdůležitější pro konzistentní chuť (což je to, co mi stále nejde viz příspěvek níž... Ale bez buona by mě to těch 100 káv ani nevydrželo bavit, popravdě. Asi bych měl spíš karpální tunel.)

    Na eBayi jsou různý kopie známých konviček, dají se sehnat kolem 800 Kč. To je kilo kávy. Myslím, že to za to stojí :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    ano
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    FARFELOO: Já zatím funguju bez konvičky, je to dost velká investice do začátku, ale chystám se na ní. Upřímně, opravdu chuť ovlivní čůrek kterým to zaléváš..? Samozřejmě pokud bereme že to z jiné konvičky budeš zalévat pomalu a proteče to za stejný čas.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    FARFELOO: škoda jen že buono nemáme v práci a tam kafe opravdu potřebuju :-D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COUDAK: Zkoušel jsem doma porovnat dobu vylití 0,5 litru z Buona a z klasické konve co nejmenším proudem. Z Buona jsem ji lil asi 5krát déle :-)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    FARFELOO: jop, v te konvi bych u me asi videl chybu, i kdyz se to snazim vzdy nalevat nejtencim proudem :) coz se mi dost dari :-D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Po cca stovce uvařených káv ve V60 (dodělávám první balení filtrů) můžu říct, že konečně začínám zhruba vědět co můžu od výsledku čekat podle úpravy parametrů a postupu... Ještě jsem neudělal dvě stejné kávy, ale už se tomu přibližuju:-) Než jsem Hario koupil, tak jsem četl, že to není úplně ideální metoda pro začátečníka, ale jsem rád, že jsem ji zvolil. Ten proces mě nepřestává fascinovat :-)

    Chtěl jsem to napsat, tak i tak, ale shodou okolností se to hodí pro COUDAK:

    Jinak: nesmíš zapomenout, že k V60ce prostě potřebuješ konev s husím krkem... bez té investice to nemá asi ani význam zvažovat. (I když na dovolené jsme udělal takovej mod klasické konve, že to nebylo tak hrozný, ale na stálo bych to tak mít nechtěl...)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DAVE_PAGE: DAVE_PAGE: mě jde o to, že si říkám, že s tím hariem snad mám rychlou dobu louhovani... v tom CD bych snad mohl dosáhnout delší doby.. ;-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    COUDAK: pouzivam oboje (v60 doma, cd u rodicu) a s CD se da vic vyhrat s dobou extrakce. Pripadne muze suplovat V60, kdyz ho posadis na konvicku hned.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam