• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    GEEK
    GEEK --- ---
    ja ty obraceny hrnky beru v restauraci jako dobrej ukazatel toho, jak to kafe bude asi vypadat. kdyz je maj dnem dolu, tak vim, ze aspon neco o tom vi a ze i s tou shitovou kavou si trochu vyhrajou. nemluvim o do brejch kavarnach, kde predpokladam, ze to kafe bude dobry, i kdyz budou mit hrnky v lednici.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BLACK_ONYX: dej mi rok, maximálně dva ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JAKOUBEK: az se ho budeš chtít zbavit, tak dej vědět ;-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MESKALITO: to je nesmysl, u meho la cimbali je horka, ale jde na tom udrzet ruku, aby to melo nejaky vliv, musela by mit mnohem vetsi teplotu a nalit na to mnohem vetsi mnozstvi nez par kapek z hrnicku
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Pak se i hrnky chladí a mrazí B-)
    Rozhodně mám radši šálek studenej než rozpalenej ze spodní řady.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Je skvele, ze to nekdo napsal. I kdyz ta ma otazka byla opravdu recnicka s lehce ironickym podtextem ;) Nahrivani je bezna praxe. A hrnky at ma na kavovaru kazdy, jak se mu to hodi. Ja mam treba u espressa dost casto opacny problem. "Proc nepijes?" "Cekam, az to povychladne." ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: já nemám patent na vědomosti kávového světa (sorry, jestli to tak vypadá) a píšu jenom vlastní zkušenosti z provozu - je to jen můj názor .. (jen mi přišlo zvláštní, že někdo kdo má na to koupit si Rocket a zná se/kafe řeší s baristickými mistry .. se pak ptá, jak ovlivňuje nahřátí hrnku kvalitu shotu) :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Neboj. Je to schvalene a tolerovane nejvyssimi baristickymi misty ;) Ja obvykle pouzivam teplou vodu nebo nezahrivam vubec, at necekam, az kava povychladne. V zasade si dost vynikajicich baristu fakt mysli, ze je to absolutne jedno a hrnicky jsou na kavovaru hlavne proto, aby byly po ruce nebo ze jinde zabiraji misto ;) Ale aspon je zase o cem diskutovat. ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: v kavárnách se hrnky nahřejou i když jsou v několika vrstvách .. jednak z myčky na kávovar už jdou horké a druhak kávovar v provozu fakt hřeje dost (a v provozu i třetí hrnek nahoře opravdu je nahřátý) .. nijak ti to nehaním, jen jsem se přidala k názoru .. osobně bych nádobí nedávala okapávat na kávovar, a rozhodně bych nezakrývala mřížku kávovaru utěrkou (vnitřnosti kávovaru se pak můžou ještě přehřívat) .. ale je to tvoje mašina a tvoje uvážení
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ještě jsem někde četl, že tím můžeš zbytečně devastovat střeva kávovaru (okapávající studená voda na rozpálené kovové zařízení) etc....
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Jo to jsem si je nechal vecer okapat po umyti. Proto ta uterka pod nadobim. Jinak to s tim jestli odspodu nebo shora, to je v domacich podminkach opravdu jedno. Ono shora totiz neni shora, ale zevnitr, kdy se teply vzduch drzi uvnitr salku a nahriva ho zevnitr ;) proti horkemu omraji tam mam tu mikrouterku. Krome toho mi nedela dobre pocit, ze se mi do hrnku "prasi". Takova nicim nepodlozena obsesivni predstava. V provozu maj stejne hrnky nastosovane a berou ty horni, ktere nejsou nikdy nijak zvlast horke. To je to posledni, co bych mel potrebu resit ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    nejvtipnější je bydlet ve městě, kde maj takhle hrnky ve všech kavárnách... nebo možná nejsmutnější?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hrnky/nadoby na espre se nahrivaji odspodu...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: takhle se ti ohřívá jen okraj (což akorát štve při pití) .. imho lepší je mít ohřáté dno, aby se káva zbytečně neochlazovala (od chladnějšího materiálu) při extrahování do hrnku/sklenice/shotu - při ochlazování se kávě mění chuť (tímhle bych se řídila pokud máš provoz a nádobí neustále používáš) .. na druhou stranu, na domácí použití, bych hrnky stejně předehřívala horkou vodou až těsně před extrakcí, neb pokud nemáš kávovar zapnutej 24/7 za tu chvilku (zapnutí, nahřátí stroje - cca 15 20 minut) se hrnky vyhřát stejně nestihnou - a pak je zbytečné je na tom kávovaru vůbec mít (protože se do nich akorát zbytečně práší) .. čili prostě záleží, co máš za provoz :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BOODIA: Proc? Neco mi uniklo? Ma to nejaky zasadni vliv na kvalitu shotu?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hlavne si obrat to nadobi na tom kavovaru :D
    GEEK
    GEEK --- ---
    JAKOUBEK: nektery lidi jsou holt nenasytni:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    GEEK: To je. Svatá pravda :)



    Nicméně už teď pošilhávám po něčem lepším, než je ten Rocket, co mám :/
    GEEK
    GEEK --- ---
    myslim, ze az budu nekdy kafe fajnsmekr master guru, tak za 50k si kavovar stejne nekoupim. to by mi asi doma neproslo:) za to je hodne cihel a cementu;)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: jo tak ono pro zacatek to staci :) Taky muzem zjistit po dvou letech, ze se na ten kavovar akorat prasi, a to by me u kavovaru za 50k trosku sralo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam