• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Jo to jsem si je nechal vecer okapat po umyti. Proto ta uterka pod nadobim. Jinak to s tim jestli odspodu nebo shora, to je v domacich podminkach opravdu jedno. Ono shora totiz neni shora, ale zevnitr, kdy se teply vzduch drzi uvnitr salku a nahriva ho zevnitr ;) proti horkemu omraji tam mam tu mikrouterku. Krome toho mi nedela dobre pocit, ze se mi do hrnku "prasi". Takova nicim nepodlozena obsesivni predstava. V provozu maj stejne hrnky nastosovane a berou ty horni, ktere nejsou nikdy nijak zvlast horke. To je to posledni, co bych mel potrebu resit ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: takhle se ti ohřívá jen okraj (což akorát štve při pití) .. imho lepší je mít ohřáté dno, aby se káva zbytečně neochlazovala (od chladnějšího materiálu) při extrahování do hrnku/sklenice/shotu - při ochlazování se kávě mění chuť (tímhle bych se řídila pokud máš provoz a nádobí neustále používáš) .. na druhou stranu, na domácí použití, bych hrnky stejně předehřívala horkou vodou až těsně před extrakcí, neb pokud nemáš kávovar zapnutej 24/7 za tu chvilku (zapnutí, nahřátí stroje - cca 15 20 minut) se hrnky vyhřát stejně nestihnou - a pak je zbytečné je na tom kávovaru vůbec mít (protože se do nich akorát zbytečně práší) .. čili prostě záleží, co máš za provoz :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BOODIA: Proc? Neco mi uniklo? Ma to nejaky zasadni vliv na kvalitu shotu?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hlavne si obrat to nadobi na tom kavovaru :D
    GEEK
    GEEK --- ---
    JAKOUBEK: nektery lidi jsou holt nenasytni:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    GEEK: To je. Svatá pravda :)



    Nicméně už teď pošilhávám po něčem lepším, než je ten Rocket, co mám :/
    GEEK
    GEEK --- ---
    myslim, ze az budu nekdy kafe fajnsmekr master guru, tak za 50k si kavovar stejne nekoupim. to by mi asi doma neproslo:) za to je hodne cihel a cementu;)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: jo tak ono pro zacatek to staci :) Taky muzem zjistit po dvou letech, ze se na ten kavovar akorat prasi, a to by me u kavovaru za 50k trosku sralo...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: No tak urcite. Pokud jsi kavovar zatim nemel, tak na pochopeni problematiky by to melo stacit. Tak po roce, mozna dvou letech, zjistis, jakym omezenim levny kavovar pri honbe za dobrym espressem vlastne je, a zacnes zvazovat upgrade ;) To chce cas.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Vaha na desetiny je nezbytnost.
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: vahu upechovani hrubost mleti :) Jako neni to profesionalni kavovar, ale vyrat se s tim da.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: Tak u toho moc nenatunis. Ale aspon tu vahu.
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: Catler ES 8012
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: PS: Jen pro info. Jaky mas kavovar?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    DWAY: znám i kavárnny, kde knockbox nemají, coffeecaky klepou do koše rovnou a nijak závratně to nezdržuje .. váha je větší nezbytnost :)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: dobry postreh :) Je fakt ze kdyz delam dvojite, tak mi do te dvojite misky vleze tech 14 gramu tak tak. Asi to bude chtit pro zacatek nejakou preciznejsi vahu a pak teda nejake ty misky, druhy drzak (ci jak se jmenuje ta vec ve ktere je ta miska) a gumovou podlozku. Bez knockboxu to nakonec asi nejak prezijem :) Ted zacinam tunit sprave espresso tak uvidime co se mi podari :)

    Zacinam se dostavat na spravny tlak a cas, i kdyz pena pada mozna trosicku rychle zatim. Ale clovek se nestane expertem za tyden :-D
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    EXAGE: já si musím objednávat :-D, ale občas když jedu za přítelkyní do prahy tak se tam taky stavím. A onehdá mi nabídl i KOLU nějakou kávu, teď už nevím co to bylo, řekl mi i jiné podmínky přípravy a bylo to super :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    COUDAK: Tak už jí mám pár dnů taky a je fakt dobrá, po Ethiopia Yirgacheffe Kochere asi druhý (pro mě) nejchutnější co jsem měl za necelý dva měsíce co si pro kafe do DS chodím. :) Je to bezva, jednak mám Alzu kousek cestou od tramvaje a pak tam jsou vždycky hrozně fajn což po dnu v práci uvítá asi každej, že se nemusí koukat na otrávený obličeje..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JOSKA_CZ: já s tím taky chodím přes půlku kuchyně. U dvou kafí ráno a dvou odpoledne to přežiju :) Ale pravda, otázka zněla, kde se to dá koupit... a byla zodpovězena. Takže další úvahy jsou asi zbytečné. Ať si to každý nastaví, jak mu to vyhovuje .)
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    JAKOUBEK: ne každý má kávovar v kuchyni u koše :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: Kolik káv prosím tě za den hodláš udělat? :) Já doma ani v práci nikdy žádný knockbox neměl a nechybí mi. Puk si vyklepnu do koše aniž bych do čehokoliv tloukl. Když káva teče jak má, vyklepneš bez větší námahy úhlednou bábovičku. Zbytek kávy vytřu štětečkem a dočistím vlhkou utěrkou z mikrovlákna. Páka nestihne vystydnout, takže je miska po vytření hned suchá.

    Ve větším provozu si baristé šetří ruce jemným ťuknutím do té tyče, ale tam je to o 100-400 kávách denně. Pokud máš nějaký slušnější kávovar, tak bych ty prachy za knockbox spíš dal za original VST misky. Ať tuníš nejdřív kafe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam