• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: No vidis, ja si treba necham klidne poradit od prazice. Pokud mi rekne, ze jeho kafe je idealni v rozmezi 7-30 dni, tak ho vezmu za slovo. Pokud ti to chutna mladsi a je to tvuj ideal, je to tvoje vec a preju dobrou chut :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Edinburghu (Nuova Simonelli Mythos One a Aurelia II) jsme na espresso používali kafe, co dorazilo cca 2-4 dny od upražení (HasBean), každej tejden nový. těch 4-11 dní bylo ideál, čerstvější bylo nepříjemně trpký. jinej problém jsme nezaznamenali... v Reykjavík Roasters je to to samý, navíc si ho tu pražíme sami, typicky je tak 2-4 dny starý, než jde do mlejnce.
    u filtru (Square Mile) taky tak 2 dny ležet a pak to bylo bez vady. novější opět dělalo trochu bordel, byl potřeba delší bloom a mlít trochu jemněji.
    možná jsem vybíravej, ale dva tejdny starý kafe bych už prostě nechtěl pít - ať si kdo chce říká, jak je to "pořád dobrý"... nechci "dobrý", chci skvělý. ostatně při spotřebě cca 250-300 g týdně s čerstovstí problém nemám.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    todle by mě celkem zajímalo jaké máte zkušenosti.
    moje: na espresso jak u které kávy, ale 7-10 dní minimálně(jinak se to v tom mlýnku chová hrozně nestandardně), některé jsou nejlepší dokonce až po 3 týdnech
    domácí příprava: čím dřív tím lépe, ale rozdíl mezi 7 - 20 dny moc nevidím
    u obojího mě přijde že záleží jak je to zabalené, můžu si koupit kávu měsíc starou v zavařované plechovce a po rozbalení je to jak týden stará káva.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: Treba casino mocca vylozene pise na sacku, ze se ma (zjevne i na drip) pouzit kava az po 7 dnech od prazeni.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: na presso mi ale v Doubleshotu bylo jasně řečeno, že čerstvou kávu na něj nepoužít, prý mám počkat týden až dva, než ho použít
    KOLU
    KOLU --- ---
    JUANITA: "neni to tak, ze kava par dnu bezprostredne po prazeni stejne neni idealni, a mleti tyden dva po uprazeni je lepsi?"

    není. dva tejdny po upražení je káva stará (imho). a koupit tejden starý kafe znamená mít o 7 dní kratší spotřební lhůtu, než u čerstvýho. od obchodníka to nepovažuju za fair přístup k zákazníkovi... nebo sem možná magor.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    JUANITA: pry je to jen u kafe na espresso. U zrna pro ruzne alt. metody plati, ze cim driv, tim lip.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SAMIEL:
    KOLU: neni to tak, ze kava par dnu bezprostredne po prazeni stejne neni idealni, a mleti tyden dva po uprazeni je lepsi?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: tak papirove sacky me nijak neurazi, beztak to po prichodu domu rovnou sypu do skla. A vzhledem k tomu, ze beru temer vylucne Ethiopii, tak jsem byl s prazenim i kvalitou vzdy spokojen.

    Co se tyka te doby od prazeni, tam je to trochu problem, ale v Salku se mi posledni dobou taky moc nestavalo, ze bych dostal kavu mladsi nez 1 tyden.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    TEEAK: :)) ale jo, napadlo mě to, zcela určitě něco vymyslím.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    EXAGE: toho není nikdy dost .. btw: brzo budou Vánoce, to nechceš nějaký dárky?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    TEEAK: Díky, myslel jsem si to. Takže opět vím, co koupit.. :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    EXAGE: do prvního otevření v původním obalu - když má obal jednocestný ventil a je rozumný .. pak v Airscape dózách někde v poličce (aby na ni nesvítilo přímé slunce) .. odvážené vzorky z kavárny jdou do Airscape rovnou po přinesení domů :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    KOLU: Když už se to nakouslo, v čem skladujete doma kávu? Vakuové dózy?
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: v životě jsem od nich neměl dobře upražený (nepřepražený a nezapečený) kafe a nikdy se mi u nich na krámu nepodařilo koupit nic, co by bylo novější, než tejden po pražení... už to, že kafe sypou do papírovejch pytlíků, je docela výrazný varování stran jejich přístupu k produktu. IMHO
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SPYYDY: neni podminkou...
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    EXAGE: Teď nechci nějak adorovat Doubleshot, ale u čehokoliv z coffeesource si prakticky vždy jen pohoršíš..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    .. kdybychom nebyli škudlilové a byli bychom ochotní dát za kafe s dortem něco víc, než jsou výrobní a rozprostřené provozní náklady s pidimarží, bylo by možná po republice víc kaváren, které by si mezi sebou hosty rozprostřely (nejeden barista sní o tom mít vlastní podnik - a to že je neotevírají, neznamená, že jsou všichni leví) .. takhle si musíme bohužel vystačit s tím, co máme ;)

    btw: v Berlíně je třeba normální, že některé top kavárny ani nemají místo na sezení (třeba jako pražské Kafe Karlín) a hosté se hrnou i tak - jsme tady v těch Čechách trošičku (rozuměj: hodně) rozmazlení :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    EXAGE: v neděli máme zařeno no... :D já vim... je to blbý ale prostě tam chodí moc lidí no... ale je to hodně zláštní, někdy před rokem jsem tam dojel v neděli a bylo místo :D ale to byla velká náhoda...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    BOODIA: Dělat rezervaci na kafe s dortem už mi přijde hodně zvláštní.. :) Jinak s tou nedělí máš pravdu, asi měsíc zpět jsem přítelkyni vzal v neděli do EMY.. :D (teda před EMU).
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    EXAGE: v takovym (a nemyslim to zle) profláklym podniku jako je šálek atd... a ještě k tomu v neděli!!!, kdy je dost kaváren zevřenejch, a v času brunche, se prosím nediv, že tam mají natřískáno ;) tam se musí volat i přes týden na reservé ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam