v Edinburghu (Nuova Simonelli Mythos One a Aurelia II) jsme na espresso používali kafe, co dorazilo cca 2-4 dny od upražení (HasBean), každej tejden nový. těch 4-11 dní bylo ideál, čerstvější bylo nepříjemně trpký. jinej problém jsme nezaznamenali... v Reykjavík Roasters je to to samý, navíc si ho tu pražíme sami, typicky je tak 2-4 dny starý, než jde do mlejnce.
u filtru (Square Mile) taky tak 2 dny ležet a pak to bylo bez vady. novější opět dělalo trochu bordel, byl potřeba delší bloom a mlít trochu jemněji.
možná jsem vybíravej, ale dva tejdny starý kafe bych už prostě nechtěl pít - ať si kdo chce říká, jak je to "pořád dobrý"... nechci "dobrý", chci skvělý. ostatně při spotřebě cca 250-300 g týdně s čerstovstí problém nemám.