• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    hm, nějaký spaziale.

    opakování o kávě po sto jedenácté - nejdůležitější je mlýnek. jestli toho espressa nebudeš tlačit moc, tak ti bude stačit jakákoli profesionální jednopáka. pokud bude funkční. ale chce to dobrej mlejnek. to na fotce ve mně moc důvěru nevzbuzuje.
    btw jak máš vyřešený ošetření vody?
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Bohzeul typ nemam je to ten co je na fotce, ale zkusim zjistit
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KURE: + prazeni na filtr taky bude hrat urcitou roli
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KURE: menis hrubost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: je z ní kyselejší
    KURE
    KURE --- ---
    zravim, potreboval bych poradit,
    mam novou mocca konvici a mam pocit ze je z ni kafe kysele (porovnani oproti stejne kave z frenchpressu a haria)
    co delam spatne?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MESKALITO: Je to obzvlášť po ránu před cestou do práce nepraktický (proto si taky dělám ráno doubleshot s malým "d"), ale taky nechávám aeropress vychladnout tak na něco okolo tělesný teploty.
    No a v létě neni nic lepšího než vyloženě nachlazenej filtr.) Za mě lepší i než cold drip, ale to je zas jiné téma :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Taky miluju studenej filtr
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: tak espre bys mel dostat co nejrychlejs a v podstate ho hned vypit,to nemuze a nemelo by 5 minut stat...filtry zprvu kdyz jsou horky chutnaj horce,chute se objevujou az chladnutim...ale nemam poneti proc :D kuprikladu dneska sem si udelal nejakou kenu a kdyz uz byla skoro studena tak chutnala bozsky...tepla byla plocha,horka a studena uz jen kysela...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    SATAI: u espressa s tím problém nemám, naopak si rád vychutnám rozdíl horké/studené (tam ten rozdíl cítím u každé kávy jinak nějaká mě chutná víc za studena nějaká za tepla)
    SATAI
    SATAI --- ---
    MESKALITO: Ja bych v tom nevidel problem. Take se s klesajici teplotou menim z cichace v chutnace.
    Jen bych v tom nehledal domaci pripravu, stava se mi to i v kavarnach ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    je běžné, že mě u domácí přípravy(překap, french press) zpravidla chutná respektive nechutná prvních cca 10-15 minut než pořádně vychladne (všechny mě do té doby chutnají stejně unyle)? A více méně je jedno jestli je káva od Mahlefitze, DS, CS nebo udělaná na náplavce z brewbaru. Postrádám chuťové buňky?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: pokud neuvedeš typ stroje, tak ti tady k tomu nikdo neřekne vůbec nic. La Spaziale je výrobce a skrze svojí historii vyráběl desítky různejch kávovarů...
    TENZO
    TENZO --- ---
    SAMIEL: olomouc
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    TENZO: Kde mas tu kavarnu?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Kolegove. Bohuzel me lidi donutily abych mel vkavarne krom prave turecke kavy i espresso. Dostal jsem nabidku na koupi tohoto kavovaru http://gastrosulc.cz/eshop/pakovy-kavovar-la-spaziale-gastro-bazarmlynek-na-kavu-pid13414.htm (od jineho prodejce) mate na nej nekdo reference? ma to smysl? nebo radeji se poohlednout po jinem?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KEMPES: a proc se teda nerika fola misto kofola? tvl...
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    SATAI: jsem linej na pismenko, vsude si za "presso" nahrad "espresso" a mas klid ;) na vysledku to nic nemeni, ochutnavat jsem byl naposledy v doubleshotu v alze - napoj to neni spatny, nikomu jej nevymlouvam, ale pro mne vede turecka kava z dzezvy
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEMPES: Vykasli se na presso, dej si espresso ;)
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    KOLU: mozna si vzpomenes, pred nejakym casem jsme tu vedli diskusi o tom, ze presso neni napoj pro mne a preferuji kavu tureckou. nechal jsem si doporucit a opet okusil to spravne presso, a opet zustal u sveho turka, jen jsem nemel ta spravna slova, abych popsal, jake chute mne k tomu vedou. myslim, ze TENZO to popsal presneji nez ja ;)

    TENZO: mohu jen souhlasit, zejmena s tim prevarenim. a jeste bych dodal ctvrtou pricinu - po vyrobe nechaji logr v salku dale louhovat
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: komoditní káva (nulová dohledatelnost původu) a mizerný pražení? sooo mainstream :D
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    M4Y4: Tak jsem dnes otevřel Gaviotu Columbia a vyvalila se na mě vůně připálených zrn.
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Ne, neni je kysele. ale proste v cr je zazite kysela kava = spatna kava. Kamaradka ma kavarnu a par lidi me rikala ze ma spatnou kavu , bo je kysela. sem tam zasel a kava dobra. jen proste nerika lidem ze etiopie je proste kyselejsi.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    tyjo dva tejdny zpatky sem se bavil s gwillem (ano wbc 2009 a mimo jine 3. v dzezve 2013 v uk, pro me osobne zatim nejvetsi odbornik se kterym se znam) a rikal ze je to kafe z dzezvy proste super,sladsi nez espre...kez bych si pamatoval presnej recept...:(
    KOLU
    KOLU --- ---
    jinak viz Scott Rao: Everything But Espresso:



    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: potom připravuješ buď ty, a nebo někdo jiný, espresso špatně (je-li jen kyselé).
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: ne. ale spousta lidi proste nedokaze najit vkave nic jineho nez tu kyselost. dzezva jim odkreje chute ktere jinak neciti. v tom vidim dzezvu jako vyhodu
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: aha, takže "méně kyselá" = lepší?
    jak je možný, že je tam víc chutí - vyšší extrakce? a nemáš to espresso náhodou podextrahovaný?
    srovnávali jste to po rozředění na stejný % TDS v double-blind testu?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TENZO: pokud se tedy bavíte o turecké kávě (viz: TENZO: ), o té nic moc nevím - jen to, že se připravuje z kávy namleté na prach, v džezvě a ideálně v horkém písku (čili tipuju, že se nepřipravuje jako káva na cupping a už vůbec nechápu proč jí říkáte "turek") :)
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: tak to je samozrejme jina vec. v tom clanku to si neuvadi, ale ja si osobne domyslim cz turka. vzhledem k tomu, ze je to clanek pro laickou verejnost (to ze je blbej, je jina vec). a laicka verejnost zna jen toho jedinyho pravyho poctivyho ceskyho turka:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam