• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KEMPES: a proc se teda nerika fola misto kofola? tvl...
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    SATAI: jsem linej na pismenko, vsude si za "presso" nahrad "espresso" a mas klid ;) na vysledku to nic nemeni, ochutnavat jsem byl naposledy v doubleshotu v alze - napoj to neni spatny, nikomu jej nevymlouvam, ale pro mne vede turecka kava z dzezvy
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEMPES: Vykasli se na presso, dej si espresso ;)
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    KOLU: mozna si vzpomenes, pred nejakym casem jsme tu vedli diskusi o tom, ze presso neni napoj pro mne a preferuji kavu tureckou. nechal jsem si doporucit a opet okusil to spravne presso, a opet zustal u sveho turka, jen jsem nemel ta spravna slova, abych popsal, jake chute mne k tomu vedou. myslim, ze TENZO to popsal presneji nez ja ;)

    TENZO: mohu jen souhlasit, zejmena s tim prevarenim. a jeste bych dodal ctvrtou pricinu - po vyrobe nechaji logr v salku dale louhovat
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: komoditní káva (nulová dohledatelnost původu) a mizerný pražení? sooo mainstream :D
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    M4Y4: Tak jsem dnes otevřel Gaviotu Columbia a vyvalila se na mě vůně připálených zrn.
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Ne, neni je kysele. ale proste v cr je zazite kysela kava = spatna kava. Kamaradka ma kavarnu a par lidi me rikala ze ma spatnou kavu , bo je kysela. sem tam zasel a kava dobra. jen proste nerika lidem ze etiopie je proste kyselejsi.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    tyjo dva tejdny zpatky sem se bavil s gwillem (ano wbc 2009 a mimo jine 3. v dzezve 2013 v uk, pro me osobne zatim nejvetsi odbornik se kterym se znam) a rikal ze je to kafe z dzezvy proste super,sladsi nez espre...kez bych si pamatoval presnej recept...:(
    KOLU
    KOLU --- ---
    jinak viz Scott Rao: Everything But Espresso:



    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: potom připravuješ buď ty, a nebo někdo jiný, espresso špatně (je-li jen kyselé).
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: ne. ale spousta lidi proste nedokaze najit vkave nic jineho nez tu kyselost. dzezva jim odkreje chute ktere jinak neciti. v tom vidim dzezvu jako vyhodu
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: aha, takže "méně kyselá" = lepší?
    jak je možný, že je tam víc chutí - vyšší extrakce? a nemáš to espresso náhodou podextrahovaný?
    srovnávali jste to po rozředění na stejný % TDS v double-blind testu?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TENZO: pokud se tedy bavíte o turecké kávě (viz: TENZO: ), o té nic moc nevím - jen to, že se připravuje z kávy namleté na prach, v džezvě a ideálně v horkém písku (čili tipuju, že se nepřipravuje jako káva na cupping a už vůbec nechápu proč jí říkáte "turek") :)
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: tak to je samozrejme jina vec. v tom clanku to si neuvadi, ale ja si osobne domyslim cz turka. vzhledem k tomu, ze je to clanek pro laickou verejnost (to ze je blbej, je jina vec). a laicka verejnost zna jen toho jedinyho pravyho poctivyho ceskyho turka:)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    TENZO: Na Hipsterplavce letí Kalita z Brewbaru.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Hipsteri turka moc nepijou. neda se z nej udelat kapucinko s obrazkem.
    TENZO
    TENZO --- ---
    TEEAK: Z turka boli bricho protoze

    1. 95% lidi na nej pouzije spatnou kavu, preprazena napriklad
    2. Kavu nechaji prejit varem, coz je spatne, ackoliv vetsina clanku na webu tvrdi opak.
    3. zkombinuji oba zpusoby
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Ne bavime se o turkovi original (dzezva) To ale v tom clanku nepisou ze jde o turka z CR (mimochodem ten ceskej se v nekterych castech sveta dela taky, ale trochu jinak)
    Takze kdyz mam na kavarne napsano turecka kava original, tak automaticky si kazdej predstavuje ze jde o poctivej ceskej lograk za 20kc ze standardky, pokud to neni nekdo kdo je trochu svetaznalej, nebo z turecka ci podobne zeme. Turkum muj turek chutna a radi se vraci.

    AXTHEB: Jak udelat spravne turka, je slozita otazka, neexistuje zadnej spravnej zpusob v podstate. zalezi na teplote media na kterem stoji dzezva, kave, zvyklosti naroda a podobne.

    Nicmene stale existuje narod kavovych fasitku ktery me presvedcuje o tom ze jejich zpusob je jedinej spravnej.
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Turka za minutu nidky neudelas.
    V turecka kave je mnohem vice chuti nez v espressu, coz je vyzkouseno na lidech. Nektera kavy treba Etiopie je v turkovi mene kysela a chut je proste plnejsi.
    GEEK
    GEEK --- ---
    DAVE_PAGE: mohli by se toho chytnout hipsteri
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam