• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JNK
    JNK --- ---
    ZUZKAOU: Mě napadlo použít na to něco vietnamského, už jen kvůli tomu většímu podílu robusty.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JNK: kombuchu ne, ale kefír (i vodní jo). Není to špatné - respektive ten mléčnej chutná jako jogurt s kávovou příchutí. Jako potřebujete to osladit a teda rozhodně spíš to chce nějakou klasičtější, více praženou kávu, protože jemné chute se smažou.

    Vodní je divnej, asi by mu pomohlo přidat tam hodně koření typu skořice/badyán/koriandr, aby to bylo jako hnědá limonáda.

    Není to něco co bych pila denně, ale špatný to není.
    JNK
    JNK --- ---
    Možná trošku atypické, ale zkoušel zde někdo kávovou kombuchu. Slyšel jsem na to pár ohlasů a říkám si, jestli to má vůbec cenu zkoušet.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BLACK_ONYX: tipnu si .. Chapter One? (to je totiž můj top)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Cold brew jsem mel asi jen jeden, který mi chutnal. Většinou to smrdí a není to zdaleka tak dobré jako teplá varianta. Co mě na něm baví je akorát to likerovite tělo.
    KOLU
    KOLU --- ---
    podextrahovaný kafe, že to někoho dneska ještě baví...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    věřím, že tady to bude vysvětlený správně (koukám, že sama v tom mám zmatky) :D
    Ledová káva | Piccolo neexistuje!
    http://www.piccoloneexistuje.cz/ledova-kava
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    SATAI: obávám se že je to pravděpodobný

    no a poslední lama dotaz, v případě přípravy ve french pressu ho prostě naložim, zaleju studenou vodou a necham x hodin?
    SATAI
    SATAI --- ---
    PETRA_CHATEAU: Aby ten vyklad nebyl "terminologie neni ustalena" ;)
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    je tu nějaký barista, který nám podá odborný výklad? informace na internetech se taky rozchází
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SATAI: nejsem odbornik ani barista, ale takhle stejne to vnimam ja - cold brew = studeny kafe ve frenchpressu v lednici pres noc, cold drip = pomaly drip se studenou vodou, a to treti drip na led, nebo jak to nazvat
    SATAI
    SATAI --- ---
    PETRA_CHATEAU:

    Já měl za to, že colddrip je kapání skrz kafe, cold brew máchání ve vodě i pokapávání (kapání je pak i "brew v japonském stylu") a drip na led je drip on the rocks. Ale možná v tom mám zmatek.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    SATAI: já mam asi nějakej bordel v terminologii, podle baristy v mama coffee je cold drip orostě normální drip, co se filtruje na led, kdežto cold brew je ta setava, kde to kape přes kafe filtry. co teda večer nastavíš a ráno máš? sem z toho jelen
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SATAI: co jsem se tak bavila s lidma, co dělají colddrip, tak mi vlastně všichni řekli, že je neustále potřeba upravovat nastavení - protože rychlost "kapání" se mění s tím, jak v horní nádobě ubývá voda .. a že to v podstatě upravují relativně často v průběhu celejch 8 hodin extrakce
    .. já kafe v lednici chladím v uzavřené nádobě (ikea na zavařování, s gumou) a nemám pocit, že by natahovalo něco co nemá :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    TEEAK: Co myslis tim "dlouho"? Vecer nastavim, rano mam. Je to o neco vetsi piplacka nez filtr, ale porad IMO v norme. (pouzivam Cold Bruer, predtim jsem mel "PETka + aeropress)

    S chlazenim kafe v lednici mam potiz - prijde mi, ze strasne ochotne prijima ruzne pachy a pachute. A extra lednici pro nej nemam ;) To uz spis jedu filtr na led.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SATAI: a baví tě mrcasit se s tím tak dlouho? já jsem o podomácku vyrobeném colddripu hodně dlouho uvažovala a nakonec jsem prozatím došla k názoru, že se na to můžu vykašlat a místo toho si večer vyrobím filtr, na noc ho šoupnu do lednice a ráno jsem spokojená (není to taková pecka, jako colddrip, ale poměr námaha/výkon to za to stojí) a na pořádnej colddrip chodím do kaváren .. :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    PETRA_CHATEAU: Ja jsem dost rychle presel na colddrip.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    TENZO: přijde mi, že z toho frenchpressu nemůžeš dostat stejnej nápoj, jako když ta voda přes to kafe kape, přeci jen to v tý vodě leží, ale můžu se samozřejmě plést. no hned jak doma vymyslim místo, začnu nakupovat sklo, hodně mi to zachutnalo
    TENZO
    TENZO --- ---
    TENZO
    TENZO --- ---
    PETRA_CHATEAU: zitra budu delat tu snadnejsi metodu pomoci frenchpress. ale laboratorni sklo se da sehnat za docela levno tak se na to chystam taky
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    děláte někdo doma cold brew? dneska sem to poprvý ochutnala a už přemýšlím, jak to poskládat doma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam