• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    Mate prosim tip a doporuceni na kavarnu v Bratislave, co dela i filtr? Mam tam ted nejake pracovni setkani a vubec nevim, kam jit. Idealne nekde v centru. Diky moc.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    XLACHTAN: BLACK_ONYX :)
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Chodí sem přímo někdo z Doubleshotu? Díky
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    DRAVON: Toho Catlera fakt ne.. Tou nesmyslnou PR vsuvkou v Knize o kávě se rozhodně neřiď.. Za tyhle peníze seženeš parádní repas kávovar na celej život, ale to asi slyšet nechceš.. Takže si kup třeba Rancillio Sylvii a k tomu pořádnej mlejnek (co máš teď?).
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SATAI: a co teprve generál Robustoid .. a jeho turci .. ale to by už asi bylo moc :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    Czech Barista Championship 2015: Adam Neubauer [1st Place]
    http://www.youtube.com/watch?v=2rdHvBjHFbs


    JUANITA: lepší?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SATAI: linky no worky. resp. jsi asi odkazal(a) na customizovany seznam videi doporucenych tobe na zaklade toho, cos v minulosti sledoval(a). (aspon me to hazi na seznam 'recommended' videi.)
    KOLU
    KOLU --- ---
    DRAVON: skoda je, ze se Petra Vesela hrube plete. na blby Gaggii Color (s vibracnim cerpadlem) jsem musel domontovat OPV abych tlak snizil z 11 bar na 9... pac ty vibracni cerpadla takhle vysokejch tlaku dosahnou s prstem v nose.

    jestli chces lepsi kavovar, tak z tech levnejsich leda Gaggia Classic nebo Rancilio Silvia. nechapu vubec, proc si kupovat kavovar od firmy, ktera kavovary nevyrabi (Catler)...

    a vubec nejlepsi je podivat se po bazarech. a vybirat z firem, co kavovary skutecne vyrabej. Astoria, Bezzera, Brasilia, Carimali, Cimbali, Conti, ECM, Faema, Ariete, Gaggia, La Marzocco, Nuova Simonelli, Rancilio, La San Marco, SanRemo, Vibiemme, Wega, ...

    nejdulezitejsi je stejne mlejnek.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    DRAVON: Catlera neber, můžu srovnat se svým stávajícím Graefem a ten je fakt někde jinde. Kdybych dnes kupoval novou "levnou" páku, tak bych šel do Rancilia.
    SATAI
    SATAI --- ---
    tak některá videa z baristy roku už jsou venku:

    https://youtube.com/#/playlist?list=PLtil0MLa0-7v7PenFxPTEJq1mwD1hhpLO
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Díky za reakce; podnětem pro můj dotaz byla právě tato kniha, kde autorka popisuje nedostatečný tlak v domácích kavovarech a doporučujeme právě tento. I v testech co jsem googlil dopadal vcelku dobře.
    Ale je jasné co píšete o vnitrnostech. Proto jsem se také ptal.
    Docela mě tato kapitola překvapila = vždy jsem si myslel, co ten můj malý stroj nedokáže.. I tu mléčnou pěnu jsem se na tom časem naučil dělat v rámci možnosti... Ale s tím tlakem je to tak = Pokud namelu kávu tak jak má být -nedokáže ji stroj prefiltrovar jak má:-/ musím mlyt na větší zrno a to taky není dobře.
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: navíc mi přijde nákup nového kávovaru s integrovaným mlýnkem cesta zpátky a ne kupředu :/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    DRAVON: nechceš třeba raději vyzkoušet nějaké kurzy (doubleshot, kávový klub)? zlepší se ti skill a dostaneš kupu nových tipů, co doma zkoušet .. osobně bych raději, než do takové mašiny, zainvestovala do sebe ..
    imho o moc větší změna to nebude .. má úplně stejný thermoblok jako ten co máš, jen jinak vypadá a zabírá víc místa .. spíš než mašinu bych vyměňovala mlýnek tak, abych doma měla co nejlepší .. domácí mašiny mají většinou stejné vnitřnosti, takže tam není moc co vymýšlet
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    DRAVON: Hlavně si nekupuj ES 8010, to by sis nepomohl vůbec.

    Mimochodem od 21. 12. 2014 mám u FAST ČR objednané náhradní těsnění hlavy, a furt nic, což už je pro mě stran Catlera poslední kapka.
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Ahoj, rád bych se zeptal jako začátečník... cca rok se snažím udělat lepší kafe na svém Espresso Catler ES 4011, ale už vím, že to asi nikdy neklapne, i když jsem si před časem pořídil externí mlýnek.
    Díval jsem se ted na Catler ES 8012. Myslíte, že tento přechod má význam?
    Dle recenzí se zda v poho, ale přece jen bych rád názor lidí s praxí. I když u mě pujde vždy jen o domácí využití.
    Děkuji za jakékoli reakce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    lol

    Keurig's attempt to 'DRM' its coffee cups totally backfired | The Verge
    http://www.theverge.com/2015/2/5/7986327/keurigs-attempt-to-drm-its-coffee-cups-totally-backfired
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KOLU: čím víc proužků, tím víc "adidas" .. asi .. ale blud je to slušnej a usazuje se rychlostí blesku :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: druhou moznosti je nechat to proste tect tech 20-30 sec a spokojit se s vetsim salkem kavy. pravdepodobne to bude chutnat lip, jak cokoli, co se extrahovalo 10 sec.
    respektive tim, ze "nemuzes menit" hrubost mleti (jsi nadoraz a nechas to na nejjemnejsim, co jde), ti zbyva jako jediny parametr, kterym muzes ridit extrakction yield, cas extrakce. bez ohledu na velikost kafe, co z toho pak vypadne. krome toho, ze cim dele to potece, tim to bude "slabsi" co se do koncentrace tyka, tak lze temer s jistotou konstatovat, ze cim dele to potece, tim vyssi bude i extrakce.
    cim vyssi je extrakce, tim dale se posune balanc smerem k horkosi, namisto trpkosti (podextrahovane = trpke, chybejici sladkost, preextrahovane = horke, "suche", "prazdne").

    zjednodusene receno.
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: neznam single, do kteryho by se 16 g veslo + tudy cesta kazdopadne nevede.

    davku bych urcil dle headspace mezi suchym vrskem puku a sprchou pred extrakci, je vhodny mit tam 1-2 mm mezeru. po extrakci se to kafe nalepi na sprchu (z toho se nic nepozna)...
    podle davky pak urcim pozadovanou hmotnost napoje, abych mel rozumny brew ratio (35-50 %).

    jinak gratuluju k mlejnku, kterej neumi namlit na espresso :) o tehle catlerech se to vi (a ze ty jejich kavovary jsou zmetky se taky vi). novejsi verze se uz dodavaj s kovovou podlozkou pod kameny, aby to mlelo jemneji. pomoci googlu neni problem vyhledat vic informaci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam