• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SATAI: linky no worky. resp. jsi asi odkazal(a) na customizovany seznam videi doporucenych tobe na zaklade toho, cos v minulosti sledoval(a). (aspon me to hazi na seznam 'recommended' videi.)
    SATAI
    SATAI --- ---
    tak některá videa z baristy roku už jsou venku:

    https://youtube.com/#/playlist?list=PLtil0MLa0-7v7PenFxPTEJq1mwD1hhpLO
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Díky za reakce; podnětem pro můj dotaz byla právě tato kniha, kde autorka popisuje nedostatečný tlak v domácích kavovarech a doporučujeme právě tento. I v testech co jsem googlil dopadal vcelku dobře.
    Ale je jasné co píšete o vnitrnostech. Proto jsem se také ptal.
    Docela mě tato kapitola překvapila = vždy jsem si myslel, co ten můj malý stroj nedokáže.. I tu mléčnou pěnu jsem se na tom časem naučil dělat v rámci možnosti... Ale s tím tlakem je to tak = Pokud namelu kávu tak jak má být -nedokáže ji stroj prefiltrovar jak má:-/ musím mlyt na větší zrno a to taky není dobře.
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: navíc mi přijde nákup nového kávovaru s integrovaným mlýnkem cesta zpátky a ne kupředu :/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    DRAVON: nechceš třeba raději vyzkoušet nějaké kurzy (doubleshot, kávový klub)? zlepší se ti skill a dostaneš kupu nových tipů, co doma zkoušet .. osobně bych raději, než do takové mašiny, zainvestovala do sebe ..
    imho o moc větší změna to nebude .. má úplně stejný thermoblok jako ten co máš, jen jinak vypadá a zabírá víc místa .. spíš než mašinu bych vyměňovala mlýnek tak, abych doma měla co nejlepší .. domácí mašiny mají většinou stejné vnitřnosti, takže tam není moc co vymýšlet
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    DRAVON: Hlavně si nekupuj ES 8010, to by sis nepomohl vůbec.

    Mimochodem od 21. 12. 2014 mám u FAST ČR objednané náhradní těsnění hlavy, a furt nic, což už je pro mě stran Catlera poslední kapka.
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Ahoj, rád bych se zeptal jako začátečník... cca rok se snažím udělat lepší kafe na svém Espresso Catler ES 4011, ale už vím, že to asi nikdy neklapne, i když jsem si před časem pořídil externí mlýnek.
    Díval jsem se ted na Catler ES 8012. Myslíte, že tento přechod má význam?
    Dle recenzí se zda v poho, ale přece jen bych rád názor lidí s praxí. I když u mě pujde vždy jen o domácí využití.
    Děkuji za jakékoli reakce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    lol

    Keurig's attempt to 'DRM' its coffee cups totally backfired | The Verge
    http://www.theverge.com/2015/2/5/7986327/keurigs-attempt-to-drm-its-coffee-cups-totally-backfired
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KOLU: čím víc proužků, tím víc "adidas" .. asi .. ale blud je to slušnej a usazuje se rychlostí blesku :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: druhou moznosti je nechat to proste tect tech 20-30 sec a spokojit se s vetsim salkem kavy. pravdepodobne to bude chutnat lip, jak cokoli, co se extrahovalo 10 sec.
    respektive tim, ze "nemuzes menit" hrubost mleti (jsi nadoraz a nechas to na nejjemnejsim, co jde), ti zbyva jako jediny parametr, kterym muzes ridit extrakction yield, cas extrakce. bez ohledu na velikost kafe, co z toho pak vypadne. krome toho, ze cim dele to potece, tim to bude "slabsi" co se do koncentrace tyka, tak lze temer s jistotou konstatovat, ze cim dele to potece, tim vyssi bude i extrakce.
    cim vyssi je extrakce, tim dale se posune balanc smerem k horkosi, namisto trpkosti (podextrahovane = trpke, chybejici sladkost, preextrahovane = horke, "suche", "prazdne").

    zjednodusene receno.
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: neznam single, do kteryho by se 16 g veslo + tudy cesta kazdopadne nevede.

    davku bych urcil dle headspace mezi suchym vrskem puku a sprchou pred extrakci, je vhodny mit tam 1-2 mm mezeru. po extrakci se to kafe nalepi na sprchu (z toho se nic nepozna)...
    podle davky pak urcim pozadovanou hmotnost napoje, abych mel rozumny brew ratio (35-50 %).

    jinak gratuluju k mlejnku, kterej neumi namlit na espresso :) o tehle catlerech se to vi (a ze ty jejich kavovary jsou zmetky se taky vi). novejsi verze se uz dodavaj s kovovou podlozkou pod kameny, aby to mlelo jemneji. pomoci googlu neni problem vyhledat vic informaci...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: Mlýnek mám Catler, melu na největší jemnost. Pokud přidám na váze kávy a tím pádem víc naplním páku, tak se dostávám na kýženou kvalitu extrakce a barvu cremy, ale overdose mi nepřijde jako správná cesta. Nebo bych se možná neměl řídit tím, že do single filtru sypat 9g, ale rovnou těch 16-18g.
    KOLU
    KOLU --- ---
    jo, musis mlit jemneji. a pouzit nepretlakovy misky. a cim ten tlak meris? termoblok, principielne vzato, neni problem. nejvic stejne zalezi na mlejnku. blbej mlejnek = blby kafe. kavovar je jenom krabicka, ze ktery tece tepla voda; porad me fascinuje, jak se jeho vliv na chut kavy precenuje...

    P.S.: s pulkou "vykonu" (sorry, ale tlak neni vykon, to jsou lautr odlisny fyzikalni veliciny) jsi skoro tam, kde je to idealni (cca 9 bar), nicmene nutno poznamenat, ze pokud tam mas vibracni cerpadlo, tak to tech 15 bar dosahne jen v okamziku nuloveho prutoku, coz zrovna neni stav, kterej by generoval espresso, ehm.) nehlede na to, ze vibracni cerpadla vetsinou davaj 9 bar pri ponekud vyssim prutoku, nez je 100 ml/min, cili pro dosazeni konstantniho extrakcniho tlaku, jako maj velky stroje, je potreba do vetsiny domacich kavovaru domontovat funkcni OPV.
    a vubec by me zajimalo kdo ty reklamni bludy o "profi" tlacich 15 bar do inzeratu na domaci masiny vymejsli, respektive kterej debil s tim prisel jako prvni...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Měl bych dotaz, dá se od domácí espresso mašiny (s thermoblokem) očekávat doba extrakce jako profi stroje? Já se totiž dostanu řádově tak na 10s, což je fakt někde jinde. Bavíme se samozřejmě o dávkování 9 nebo 18g na single/double shot a s tlakem jsem někde v půlce výkonu stroje, tj. 8 barů.
    KOLU
    KOLU --- ---
    keramika vic odebira teplo, kdyz se nedostatecne prohreje pred extrakci. na druhou stranu by ten plast (pokud je cernej a z vnejsku matnej, jak tak koukam) mel vic tepelne vyzarovat, coz taky neni idealni pro udrzeni dostacujici slurry temperature v rozmezi 91-94 °C...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: Asi jen esteticky. Nekde jsem cetl i nazor, ze plast ma lepsi teplotni vlastnosti.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MICHATU: mám doma plastovou i keramickou v60 a rozdíl pro mě osobně žádnej...
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    SAMIEL: Ano. Je v tom Znatelný rozdíl? To mě také zajímá
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SAMIEL: jo
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: ta samotna v60 je plastove, ze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam