• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KOLU: čím víc proužků, tím víc "adidas" .. asi .. ale blud je to slušnej a usazuje se rychlostí blesku :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: druhou moznosti je nechat to proste tect tech 20-30 sec a spokojit se s vetsim salkem kavy. pravdepodobne to bude chutnat lip, jak cokoli, co se extrahovalo 10 sec.
    respektive tim, ze "nemuzes menit" hrubost mleti (jsi nadoraz a nechas to na nejjemnejsim, co jde), ti zbyva jako jediny parametr, kterym muzes ridit extrakction yield, cas extrakce. bez ohledu na velikost kafe, co z toho pak vypadne. krome toho, ze cim dele to potece, tim to bude "slabsi" co se do koncentrace tyka, tak lze temer s jistotou konstatovat, ze cim dele to potece, tim vyssi bude i extrakce.
    cim vyssi je extrakce, tim dale se posune balanc smerem k horkosi, namisto trpkosti (podextrahovane = trpke, chybejici sladkost, preextrahovane = horke, "suche", "prazdne").

    zjednodusene receno.
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: neznam single, do kteryho by se 16 g veslo + tudy cesta kazdopadne nevede.

    davku bych urcil dle headspace mezi suchym vrskem puku a sprchou pred extrakci, je vhodny mit tam 1-2 mm mezeru. po extrakci se to kafe nalepi na sprchu (z toho se nic nepozna)...
    podle davky pak urcim pozadovanou hmotnost napoje, abych mel rozumny brew ratio (35-50 %).

    jinak gratuluju k mlejnku, kterej neumi namlit na espresso :) o tehle catlerech se to vi (a ze ty jejich kavovary jsou zmetky se taky vi). novejsi verze se uz dodavaj s kovovou podlozkou pod kameny, aby to mlelo jemneji. pomoci googlu neni problem vyhledat vic informaci...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: Mlýnek mám Catler, melu na největší jemnost. Pokud přidám na váze kávy a tím pádem víc naplním páku, tak se dostávám na kýženou kvalitu extrakce a barvu cremy, ale overdose mi nepřijde jako správná cesta. Nebo bych se možná neměl řídit tím, že do single filtru sypat 9g, ale rovnou těch 16-18g.
    KOLU
    KOLU --- ---
    jo, musis mlit jemneji. a pouzit nepretlakovy misky. a cim ten tlak meris? termoblok, principielne vzato, neni problem. nejvic stejne zalezi na mlejnku. blbej mlejnek = blby kafe. kavovar je jenom krabicka, ze ktery tece tepla voda; porad me fascinuje, jak se jeho vliv na chut kavy precenuje...

    P.S.: s pulkou "vykonu" (sorry, ale tlak neni vykon, to jsou lautr odlisny fyzikalni veliciny) jsi skoro tam, kde je to idealni (cca 9 bar), nicmene nutno poznamenat, ze pokud tam mas vibracni cerpadlo, tak to tech 15 bar dosahne jen v okamziku nuloveho prutoku, coz zrovna neni stav, kterej by generoval espresso, ehm.) nehlede na to, ze vibracni cerpadla vetsinou davaj 9 bar pri ponekud vyssim prutoku, nez je 100 ml/min, cili pro dosazeni konstantniho extrakcniho tlaku, jako maj velky stroje, je potreba do vetsiny domacich kavovaru domontovat funkcni OPV.
    a vubec by me zajimalo kdo ty reklamni bludy o "profi" tlacich 15 bar do inzeratu na domaci masiny vymejsli, respektive kterej debil s tim prisel jako prvni...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Měl bych dotaz, dá se od domácí espresso mašiny (s thermoblokem) očekávat doba extrakce jako profi stroje? Já se totiž dostanu řádově tak na 10s, což je fakt někde jinde. Bavíme se samozřejmě o dávkování 9 nebo 18g na single/double shot a s tlakem jsem někde v půlce výkonu stroje, tj. 8 barů.
    KOLU
    KOLU --- ---
    keramika vic odebira teplo, kdyz se nedostatecne prohreje pred extrakci. na druhou stranu by ten plast (pokud je cernej a z vnejsku matnej, jak tak koukam) mel vic tepelne vyzarovat, coz taky neni idealni pro udrzeni dostacujici slurry temperature v rozmezi 91-94 °C...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: Asi jen esteticky. Nekde jsem cetl i nazor, ze plast ma lepsi teplotni vlastnosti.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MICHATU: mám doma plastovou i keramickou v60 a rozdíl pro mě osobně žádnej...
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    SAMIEL: Ano. Je v tom Znatelný rozdíl? To mě také zajímá
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SAMIEL: jo
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: ta samotna v60 je plastove, ze?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MICHATU: hezka vec na doma, kterou imho z nize zminenych duvodu dali do slevy.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    MR_DAN: MR_DAN: prave, prijde mi to moc pekny designove, cena taky ok a celkove mam rad 2in1 reseni :) A k rozbiti nadoby - stat se to muze vzdycky, tak snad ne tady :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MICHATU: ta "manzeta" na tom vypada hezky!
    zda se mi to konstrukcne dost v60tkovity, jen se z ni odriznul ten tacek vespodu a posadila se do banky... podle me to nebude zly, dokud si nerozbijes tu nadobu :-)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    MICHATU: to uz vypada skoro jako chemex
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost s touto verzi Hario v60? Líbí se mi ta skladnost, design a celkově mi to připadá takové chytřejší než klasický v60.
    Napadjí vás nějaká pro/proti?

    Více zde http://www.amazon.com/Hario-VDD-02B-V60-Drip-Decanter/dp/B00755F9Z4

    BONGO
    BONGO --- ---
    poradite prosim kde v Praze koupit dobry dark roast? obesel jsem par kavaren/praziren a neporidil jsem, dark roasty nevedou..Sumatra z SB ujde, ale preferoval bych neco cerstvejsiho a lokalnejsiho..diky
    PEDRO13
    PEDRO13 --- ---
    TABBY: Hlavně ho teď nevytahujte ven. Jestli na něj foukne mrazivý vzduch, tak z něj opadne listí a je po smrti (bohužel vlastní zkušenost). Kávovník je hrozně choulostivý na chlad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam