• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MISERY: "kvalitni capuccino nebo latte" je na doma hodne drahy zadani (20k+?). nechces zkusit nekde drip nebo chemex nebo french press z opravdu kvalitni kavy? pak je jeste moznost perkolator, ale tam to prepaleni obcas hrozi.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Ahoj, prosím poradíte mi? Nikdy jsem kafe nepila, přišlo mi odporný (i když kávovou příchuť v sušenkách mám moc ráda a vůni kávy taky). Když jsem si jednou zkusila udělat cappuccino v práci v nějakym strašně drahym fullauto kávovaru, tak mi to nechutnalo (jasně, káva za 200/kg). O Vánocích jsem byla u přítelovy rodiny a maminka mi udělala cappuccino z kvalitní kávy, hodně mlíka, hodně cukru a k tomu ještě skořicce a to bylo první kafe, který mi chutnalo. Pak jsem si dala v dobrý restauraci z kvalitní kávy latté a to mi taky moc chutnalo. Čili můj požadavek je sehnat něco, v čem budu moct udělat:
    1) kvalitní kávu (cappuccino nebo latté, ale zároveň i espresso pro přítele)
    2) asi ne víc jak 2 šálky denně (výjimečně víc, když přijde návštěva)
    3) káva nesmí být hořká, takže potřebuju něco, kde nebude hrozit přepálení, nebo kde se nebude louhovat déle, než pár sekund
    4) Určitě nechci kapsle

    Koukala jsem po poloautomatických kávovarech, ale teď mi kolegyně řekla o moka konvičce. Podle toho, co jsem se dočetla, tak by to mohlo i odpovídat mým představám, ale třeba vůbec nevím, jak se pak míchá ta káva s našlehaným mlékem, jestli je to vůbec vhodné, případně na co je si dát pozor. Taky by mne zajímalo, proč třeba některé automaty mají tu parní trysku, vím že je to na nějaké lepší našlehání mléka, ale jestli to bude totožné, jako když si tam naleju mléko z našlehávače nebo tak. Poradil by mi tu prosím někdo? :-D Díky!

    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    TENZO: coffeeproficiency.com
    TENZO
    TENZO --- ---
    Zdravim. nemate tip na nejakou prazirnu v krakowe?
    JEDI
    JEDI --- ---
    tohle se kolem me mihlo, tak..

    Pre nášho klienta tu na SVK hľadáme človeka, čo im pomôže rozbehnúť koncept kaviarní v rámci ich retailovej siete. Popis pozície nájdete tu: http://www.synergie.sk/inzerat/nakupca-category-manager-kava-gastro. V zásade, hľadáme človeka, ktorý sa vyzná do kávy, rozbiehal koncept predajní/kaviarní a má záujem to robiť pod menom spoločnosti s dlhoročnou skúsenosťou a pôsobnosťou nielen na SVK, ale aj v iných krajinách.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JUANITA: nové Hario filtry jsou z Holandska. Překvapivě už nechtějí posílat papír přes oceán.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DRAVON: okolo 5000 sezenes profi mlynek z druhy ruky
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KOLU:
    KOLU:
    měla jsem s levným jednopákovým "domácím espressovačem" podobný problém, respektive beztak to kafe je slabý, tak to řeším tak, že už používám jen dvouporcovku, neboť jsem stejně zjistila že se do ní nevejde zdaleka dvounásobek jednoporcovky. když dělám jedno kafe, narvu ji plnou a udělám jedno kafe. když dělám dvě kafe, narvu ji plnou a udělám dvě menší kafe, takže vlastně slabší.
    je to prasárna, ale když někdo šetří a nechce pít ještě větší srajdy, dočasný řešení to je ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    DRAVON: zkus nejprve jeste double (s dvojnasobnou hmotnosti kavy - cim presne to vazis?). chyba muze byt jeste v rukach (kanalkovani pri extrakci, napriklad)...
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    KOLU: ok, díky. Ale co je to tedy normální mlýnek? Můžeš mi dát konkretní příklad? Resp . v jakých cenových relacích se "normální mlýnek" co to vše dokáže pohybuje?
    Jinak co se tak dívám na namletou kávu - připadá mi v poho - doslova na prach - ale holt se v tom nevyznám..
    dekuji
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    JUANITA: Muzes zkusit i Melitta, nejak se to tam da napasovat a funguje to. Ale teda nevim, jestli to nelita z Ciny :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    JUANITA: jedu originály. ten balíček mi vydrží dlouho a váží zlomek toho, co v60...
    KOLU
    KOLU --- ---
    DRAVON: "jak průtok zpomalit..?"
    mlynkem, ktery dokaze pomlyt na espresso. tyhle domaci mlynky jsou vetsinou konstruovany na mleti pro filtr. normalni mlejnek umi namlit tak najemno, ze z kavovaru nevytece nic (a normalni kavovar to samozrejme vydrzi).

    muzes jeste zkusit do misky narvat vic kavy. joa zkus pouzivat double misku, vysledky z doublu jsou konzistentnejsi, single misky jsou precijen diky svoji geometrii ponekud haklivejsi na pripravu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    Jaky pouzivate filtry na V60 2? Mam prekvapive V60 od Haria, ale radsi bych nejakou levnejsi mistni alternativu, tim spis jestli ty papirky sem opravdu zbytecne leti z Japonska.
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Díky všem za vaše reakce - ok, uznávám a prdím na další Catler.
    Jen se chci ještě optat na váš tip.
    Vlastním tedy Catler ES 4011, k tomu mlýnek Morphy Richards 47910
    http://www.slevyelektro.cz/media/images/liquid/xbcc111829771.png

    A ted problém: I když s ním namelu kávu v podstatě uplně na jemno - použiju cca 8g - stlačím je do páky 20 a více kg - stejně nedocílím toho, aby mi během 20-30sekund nateklo 25-30ml.
    Během 20 sekund mám v hrnečku skoro dvojnásobnou porci, než by měla být - tzn veškěrý výsledek na nic a už nevím, jak průtok zpomalit..?

    Poradíte amatérovi?
    Děkuji
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    DESTINYX: to jsem nejak nezaznamenal.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    BLACK_ONYX: Šafko je zavřené, ne?

    EXAGE: Děkuji převelice.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    A jeste Moje
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    Mate prosim tip a doporuceni na kavarnu v Bratislave, co dela i filtr? Mam tam ted nejake pracovni setkani a vubec nevim, kam jit. Idealne nekde v centru. Diky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam