• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    CABANNOS: v cafe na kole určitě a možná i Cona Coffe u nádraží.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    CABANNOS: Zkus na náměstí v kavárně Na kole.
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    Netušíte někdo náhodou, zdali v Hradci Králové seženu filtry do AeroPressu?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Mozna nekoho zaujme:

    »2015 Czech Aeropress Championship« – 28. 02. 2015. | Jak na kávu
    http://jaknakavu.eu/podniky/2015-czech-aeropress-championship-28-02-2015/
    KOLU
    KOLU --- ---
    JOSKA_CZ: dokud jeste sidlili v nuslich, tak tyhle byli v cajku a velmi ochotny
    Espresso Professional - Úvod
    http://www.espressoprofessional.cz/
    jak je to ted, nevim.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip na dobrého prodejce dílů pro Gaggia espresso mašiny, ideálně v Praze? Zpravidla beru od Hraspa, ale ti mi tentokrát poslali špatný trojcestný ventil a podle všeho ten správný nemají.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MISERY: ono to chození do kavárny má svoje opodstatnění i když člověk není "kavárenský povaleč" (a kafe se dá vzít i sebou, takže tam nemusíš trávit čas prakticky vůbec) .. jde o to, že ti lidé za kávovarem, většinou trávili (a pokud to nejsou zabedněnci, tak v tom hodlají pokračovat) minimálně několik let svého života tím, že se snažili porozumět celému procesu přípravy kávy a zlepšovali se v kdečem, co domácí začátečníci třeba po roce kutění stále ani netuší, že existuje :)
    .. co se vody týče .. celé to slavné espresso je z vody tvořené, čili aby bylo dobré, tak je potřeba aby i ta voda měla nějaké parametry a byla dobrá .. jen samotné odvápnění to nevytrhne (ve spoustě kaváren se na férovku používá reverzní osmóza, aby voda byla co nejvíce nachystaná na příjem dalších složek - tedy kafe - a tím se v ní rozpustilo co nejvíce složek a chutí)

    .. a s Italem - určitě se ho zeptej, ale zrovna Italové většinou pracují s kávou tmavě praženou, která má povětšinou hořkou až dřevnatě spálenou chuť, což mi vzhledem k tvým požadavkům úplně nepasuje dohromady :)

    .. kurzy opravdu doporučuju .. je to ta nejsnadnější cesta k výborné kávě, která je momentálně dostupná
    MISERY
    MISERY --- ---
    TEEAK: No bydlím mimo Prahu, do práce chodím v Břevnově, ale to mne zase neláká, abych kvůli kávě chodila do kavárny, tak nějak asi nejsem ten správnej "kavárenskej povaleč" :-) Co se vody týče, tak mám filtr na vodní kámen a voda je ze studni (časem chci pořídit ještě bakteriovej filtr - pro jistotu). Ten filtr na vodní kámen vim, že používá na kávu jeden Ital, co dělá prý nejlepší kávu (bohužel pro mne jí dělá daleko) :D

    Ale děkuju za tip, s tím kávovým kurzem bych to možná mohla zkusit, nebo až pojedu za rodičema, tak se zkusím zeptat toho Itala, jestli by mne do toho trochu víc nezasvětil.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MISERY: osobně na espressu založený nápoje na doma důrazně nedoporučuju (zejména začátečníkovi) .. ona jen ta správná mašina a kvalitní káva k chutnému výsledku bohužel nestačí .. vidím dvě cesty, které můžeš vyzkoušet, aby jsi s tím měla radost a ne kupu starostí a naštvání ..
    .. první cesta: kde bydlíš? třeba by se našla v blízkosti kavárna, která dělá výběrovou kávu a kde by ti káva chutnala, abys nemusela řešit problémy typu kde brát vodu, jak čistit kávovar, kolik utratit za slušný mlýnek, jak a v čem šlehat mlíko .. jak to všechno nastavit, aby to nebylo přepálený (tedy hořký) .. ono to prostě není jen jednoduchý tak, že koupíš mašinu a ta to udělá sama :/
    .. druhá cesta: nechceš nejdřív zkusit nějaké kávové kurzy, tam si to vyzkoušet a jestli tě to chytne a budeš se s tím vším chtít, kvůli dvěma capuccinům denně, "prdět"? zjistíš tam základní fakta a hrozně moc tě to posune dopředu .. věřím, že ti tam i poradí po čem a za kolik se koukat, abys byla spokojená, když tě to chytne :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    MISERY: ve frenchpressu (nebo třebas chytráčkovi) se louhuje tak dlouho, jak uznáš za vhodné. navíc do frenchpressu typicky meleš víc nahrubo, než jinam, a skoro u všech alternativních metod si volíš i teplotu... Takže možností ovlivnit výsledek máš celkem dost.
    MISERY
    MISERY --- ---
    JUANITA: No přítelovy rodiče nemaj žádnej extra drahej kávovar (do 7 tisíc) a bylo to cappuccino rozhodně lepší, než to z práce, kde máme kávovar možná za těch 20 tisíc i se šlehačem na mlíko (asi fakt šlo spíš o to kafe než o přístroj), takže jako to nejlepší z nejlepších mít asi nemusím :D O perkolatoru mi kolegyně taky říkala, ale dočetla jsem se, že právě z toho je káva víc hořká, což je právě věc, která mi na kávě vadí a že lepší varianta už by mohla být právě ta moka konvička.
    U toho french pressu se bojim, že ta káva bude hořká, přecijen se louhuje několik minut, ne?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MISERY: "kvalitni capuccino nebo latte" je na doma hodne drahy zadani (20k+?). nechces zkusit nekde drip nebo chemex nebo french press z opravdu kvalitni kavy? pak je jeste moznost perkolator, ale tam to prepaleni obcas hrozi.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Ahoj, prosím poradíte mi? Nikdy jsem kafe nepila, přišlo mi odporný (i když kávovou příchuť v sušenkách mám moc ráda a vůni kávy taky). Když jsem si jednou zkusila udělat cappuccino v práci v nějakym strašně drahym fullauto kávovaru, tak mi to nechutnalo (jasně, káva za 200/kg). O Vánocích jsem byla u přítelovy rodiny a maminka mi udělala cappuccino z kvalitní kávy, hodně mlíka, hodně cukru a k tomu ještě skořicce a to bylo první kafe, který mi chutnalo. Pak jsem si dala v dobrý restauraci z kvalitní kávy latté a to mi taky moc chutnalo. Čili můj požadavek je sehnat něco, v čem budu moct udělat:
    1) kvalitní kávu (cappuccino nebo latté, ale zároveň i espresso pro přítele)
    2) asi ne víc jak 2 šálky denně (výjimečně víc, když přijde návštěva)
    3) káva nesmí být hořká, takže potřebuju něco, kde nebude hrozit přepálení, nebo kde se nebude louhovat déle, než pár sekund
    4) Určitě nechci kapsle

    Koukala jsem po poloautomatických kávovarech, ale teď mi kolegyně řekla o moka konvičce. Podle toho, co jsem se dočetla, tak by to mohlo i odpovídat mým představám, ale třeba vůbec nevím, jak se pak míchá ta káva s našlehaným mlékem, jestli je to vůbec vhodné, případně na co je si dát pozor. Taky by mne zajímalo, proč třeba některé automaty mají tu parní trysku, vím že je to na nějaké lepší našlehání mléka, ale jestli to bude totožné, jako když si tam naleju mléko z našlehávače nebo tak. Poradil by mi tu prosím někdo? :-D Díky!

    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    TENZO: coffeeproficiency.com
    TENZO
    TENZO --- ---
    Zdravim. nemate tip na nejakou prazirnu v krakowe?
    JEDI
    JEDI --- ---
    tohle se kolem me mihlo, tak..

    Pre nášho klienta tu na SVK hľadáme človeka, čo im pomôže rozbehnúť koncept kaviarní v rámci ich retailovej siete. Popis pozície nájdete tu: http://www.synergie.sk/inzerat/nakupca-category-manager-kava-gastro. V zásade, hľadáme človeka, ktorý sa vyzná do kávy, rozbiehal koncept predajní/kaviarní a má záujem to robiť pod menom spoločnosti s dlhoročnou skúsenosťou a pôsobnosťou nielen na SVK, ale aj v iných krajinách.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JUANITA: nové Hario filtry jsou z Holandska. Překvapivě už nechtějí posílat papír přes oceán.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DRAVON: okolo 5000 sezenes profi mlynek z druhy ruky
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KOLU:
    KOLU:
    měla jsem s levným jednopákovým "domácím espressovačem" podobný problém, respektive beztak to kafe je slabý, tak to řeším tak, že už používám jen dvouporcovku, neboť jsem stejně zjistila že se do ní nevejde zdaleka dvounásobek jednoporcovky. když dělám jedno kafe, narvu ji plnou a udělám jedno kafe. když dělám dvě kafe, narvu ji plnou a udělám dvě menší kafe, takže vlastně slabší.
    je to prasárna, ale když někdo šetří a nechce pít ještě větší srajdy, dočasný řešení to je ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    DRAVON: zkus nejprve jeste double (s dvojnasobnou hmotnosti kavy - cim presne to vazis?). chyba muze byt jeste v rukach (kanalkovani pri extrakci, napriklad)...
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    KOLU: ok, díky. Ale co je to tedy normální mlýnek? Můžeš mi dát konkretní příklad? Resp . v jakých cenových relacích se "normální mlýnek" co to vše dokáže pohybuje?
    Jinak co se tak dívám na namletou kávu - připadá mi v poho - doslova na prach - ale holt se v tom nevyznám..
    dekuji
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    JUANITA: Muzes zkusit i Melitta, nejak se to tam da napasovat a funguje to. Ale teda nevim, jestli to nelita z Ciny :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam