• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    IKAWA | Home Coffee Roaster by IKAWA Coffee — Kickstarter
    https://www.kickstarter.com/projects/andrewstordy/ikawa-home-coffee-roaster
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MOMENT:
    KOLU: Tak si pečlivě kontroluji, aby byla teplota slurry nad 90°C a musím říct, že změna je znát. Kafe je sladké, hořké i kyselé zároveň:-) Vypil jsem ho před 2 hodinama a stále mám jeho chuť na patře.

    Díky za potvrzení mojí hypotézy!
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    byla jen půjčená a už je zase hojně využívána původním majitelem .. tušila jsem, že se nebudeme mít rády :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    hlásim se jako druhej do pořadníku. kalit není nikdy dost...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    TEEAK: Tak mi ji můžeš dát, když jste si nesedly :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    já vím, ale já pak mám pocit, že jestli ve filtru byly nějaké "prašné" částice, tak jsem je nevylila a zůstanou mi v extrakci, nebo že tahle vlnka je o něco větší, než ta vedle a mám tendence je pořád rovnat .. prostě normální blázen (přitom třeba u batch brew si s tím hlavu nelámu a je to v pohodě) .. prostě jsem si s Kalitou nesedla, ale jak říkám, to je osobní blok :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    dokonce existuje skleněná, ale je dole prohnutá, tak v tom ty filtry nedržej tvar. co se přednamáčení týká stačí ti lejt doprostřed, pak se nic nekroutí a nebortí...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    souhlas s KOLU: Kalita je opravdu blbuvzdornější, ale mě osobně předmáčení děsně vytáčí (neb nemám dost trpělivosti s těma vlnkama a nakonec celou extrakci jenom nadávám, jak jsou nerovnoměrný a mám strach, že to bude papírový - že jsem to prolila málo .. ale to je spíš osobní challenge, než technický problém) .. ještě ke všemu existuje varianta plastová .. a každá má něco do sebe (a myslím si, že i různým kávám "nejvíc sluší" různé přípravy - ale to už je moje "úchylka" - nebo spíš výmluva, proč mít doma šuplík plnej různejch příprav a jedno kafe nedělat víc než dvakrát stejnou metodou) :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: Kalita je výrazně blbuvzdornější, vyjma přednamáčení papíru (must-do věc).

    FARFELOO: osobně bych o trochu prodloužil čas. míň vody znamená, že se to kafe míň vyextrahuje, což potřebuješ něčím jiným kompenzovat.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Otázka před letní sezónou: pokud děláte ice drip v japonským stylu voda:led 50:50, tak melete víc na jemno, aby se vyrovnala extrakce? Jinak řečeno: cílovej čas zůstává stejnej?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    TEEAK: Vzhledem k tomu, že ten cone je na tom všem nejlevnější, tak se možná po další hračce porozhlídnu... Co Kalita Wave vs. kovová v60?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    FARFELOO: nestálo by ti za to, pořídit si kovový véčko? za mě větší spokojenost než s keramikou, filtr proplachuju "odraženou" vodou z kohoutku (neb věřím, že větší množství jakkoliv teplé vody je lepší na odstranění "papírovosti" než málo horké vody - ano, uvědomuju si, že to kontroverzní názor) a nepozoruju, že by mi nějak drasticky klesala teplota (kov vodí rychle) .. a extrakce mám pohodové jak chutí, tak v tabulkách
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    FARFELOO: zkus tohle: pokud mas 0,8 konev a mas ji plnou 100°C vody, tak pulku pomalu vylej pekne rovnomerne po stranach v60 a druha pulka ti zbyde a akorat vychladne na proliti kafe (ale musis to delat prakticky vzapeti a vrele doporucuju nedelat s keramikou v pruvanu). pokud teda nedelas kafe z 30g.
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: nikdy jsem neměřil, jak dlouho vydrží bez znatelnýho ochlazení, nicméně když jsem posledně dělal V60-02 a na konci šlo tu keramickou srandu normálně držet v ruce a byla vlažná (!), přehodnotil jsem svůj postoj k tomu zařízení a budu ho používat už leda tak na filtrování vývojek a cold-brew...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Díky... Problém je v tom, že to Buono je moje "rychlovarka". Je to ten elektrickej model... Takže té vody bude vždycky málo, leda, že bych jel zároveň v kastrolu vodu na to prolití... Nebo bych mohl nejdřív prolít jednou konvicí a potom ještě dodělat třeba jen těch 350g vody, který použiju? Jak dlouho vydrží být ten keramickej cone zahřátej bez zbytečných ztrát?

    Každopádně jsem rád, že jsem na to přišel, i když mi to trvalo:D
    KOLU
    KOLU --- ---
    FARFELOO: zkus předehřejvat 100 °C vodou přímo z rychlovarky (a nešetři). Když jí pak naleješ cca 0,5 l do konvice, tak ti teplota klesne někam k 94-95 °C, což je na zalejvání dripu ideál (slurry temperature je vždycky minimálně o 1 °C nižší).

    jestli ovšem ohřejváš na plynu, tak to máš trochu komplikovanější...

    P.S.: ano, podextrahovaný kafe může chutnat velmi hořce (a zároveň trpce). záleží na pražení a hromadě dalších věcí...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Prosím, věnujte chvilku mé teorii, proč můj drip stojí za hovno. (teď jsem na to přišel a došlo kafe, takže proto to nejdu hned vyzkoušet...)

    Předehřátí.

    Mám jenom 0,8l buono a tak vždycky šetřím s vodou na předehřátí filtru. Voda po zalití okamžitě spadne z 93 stupňů na cca 85... Tím pádem s touto teplotou nikdy nemůžu extrahovat všechny dobroty, který v kávě jsou že? Neexistuje nějaký přehled molekul, který v kávě jsou, spolu s jejich fyzikálníma vlastnostma? Něčemu podobnýmu se teď aktivně věnuje výzkum konopí, kde teploty při vaporizaci hrají velmi důležitou roli při extrakci terpenů...

    Vlastně chci zjistit čím to je, že moje podextrahované kafe chutná hořce, když se všude přitom dočtu, že hořce chutná kafe přeextrahované...
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    TUILE: staci naprosto!
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TUILE: pokud nemeleš na espresso (což ale nepředpokládám), tak to "stačí" .. jestli jo, pak to bude chtít něco bytelnějšího
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam