• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem vcera udelal dost testu a je to teda HC. Jel jsem 8 g a na mlynku jsem se dostal na hodnotu 3, protoze u 2 uz to neslo protlacit pres paku. Jsem ted ve fazi, kdy mi +- sedi 25 vterin a dostanu o neco malo vic nez 30 ml, ale furt je to takova vodicka a cremu nemam zadnou. Kde mam ted hledat problem? Zkousel jsem dat i 9 g, ale to uz neprotlaci. Mam tedy zkusit prepnout mlynek na 4 a zkusit 9 g? Popr. nemuze to zachranit, kdyz udelam dvojity, ale vytahnu z nej 50 ml misto 60 ml?

    Diky!
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: quamar m80 k tomu oldscool analogovy casovac
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: Gaggia má 60mm páku, takže do toho jdou vrazit úplně všechny misky s 58-58,5 mm vnitřním průměrem...

    jinak nevim, od La Boheme jsem dlouho nic nepil a mám vůči nim osobní antipatie. preferuju Sweet Shop od Square Mile.

    JOSKA_CZ: 500 Kč. je to používaný ani ne měsíc, jsem to koupil a pak se sbalil a odcestoval na Island... momentálně vlastně nemám doma ani žádnej kávovar :D


    HONCKA: gratuluju, co máš za mlejnek? na Anfimu Super Caimano dělá odchylka při časování na 0,1 sec +/- 0,3 g, Macapy M4D jsou ještě horší (+/- 0,5 g), NS Mythos One dávkoval s přesností asi +/- 0,2 g...
    SATAI
    SATAI --- ---
    doubleshot on Twitter: "Ondřej Hurtík 2. misto World coffee in good spirits 2015!!!!! OMG! ;0) http://t.co/7rUBltLmc2"
    https://twitter.com/doubleshot_cz/status/611541044019249152
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: pouzivam k mlynku fotograficky casovac, dokonce jsem to vazil a mele to v pohode na 0,1g, navic se to mnohem lip serizuje, kdyz menis druh kavy
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOLU: za kolik? Mám nerezový určený k zapuštění do desky a vypadá dost ošklivě, tohle by se mi hodilo :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: do CS jsem dnes volal a rikali, ze nemaj zadny skladem na Gaggii, tak je to docela zvlastni. Kazdopadne do DS se taky dnes nedostanu, tak zkusim, to co jsem vybral a vymenit muzu vzdycky, ale dekuju za rady. Dalsi misky a tamper jsou jasny :)

    Jeste se zeptam. Delam ted z:

    La Boheme Cafe Ethiopia Yirgacheffe - zrnková káva, 100% Arabica, 226 gramů | COFFEEANDTEA.cz - káva, čaje, kávovary, čokolády
    http://www.coffeeandtea.cz/la-boheme-cafe-ethiopia-yirgacheffe-zrnkova-kava-226-gramu

    a mam jeste koupenej na zkousku pytel:

    La Boheme Cafe Espresso - zrnková káva, 100% Arabika | COFFEEANDTEA.cz - káva, čaje, kávovary, čokolády
    http://www.coffeeandtea.cz/la-boheme-cafe-espresso-zrnkova-kava-226-gramu

    Jsou to vubec vhodny kavy na pripravu espressa?
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: na vážení dávky kávy. neexistuje jinej přístroj, kterej by umožnil přesně a opakovaně určit hmotnost kávy, ze který budeš připravovat kafe, než váha (tedy ideálně váha s rozlišením na 0,1 g).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: K cemu vahu?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE:
    LM STRADA košík do páky
    http://www.coffeesource.eu/index.php/dopl/p/lm-strada-kosik-do-paky-s-certifikatem.html
    VST košíček 17 g doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/vst-kosicek-17-g.html
    VST košíček 7 g doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/vst-kosicek-7-g.html
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: akorat jsem koukal na ten Cafelat a bohuzel ted nemuzu dat 1k za tamper. Muzes me pls nakopnout k tem sitkum? Nejak nemuzu dohledat kram, ktery by je mel..

    Diky!
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: misky kup Strada, raději ty s certifikátem. všechno ostatní (včetně IMS) je technologicky nejmíň dvacet let zastaralý...

    Tamper musí sedět velmi přesně v misce, budeš pak míň bojovat s kanálkováním na bocích. všechny tampery Motta, co má CS skladem (ty hlínkový levný a taky ty základní dřevěný), jsou naprd, maj menší průměr jak 58 mm. Heavy tamper jsou lepší, ale maj radius na vrchní hraně základny, tak trvá dýl, než člověk odhalí, jestli pěchuje rovně (to ti doma může bejt fuk, pravda). já zainvestoval do tamperu od Cafelatu a nelituju, 58,35 mm přesně sedí ve VST miskách. kdybych teď kupoval tamper znova, tak beru Reg Barber s hliníkovym držadlem a nebo něco od Pullmana (Pergtamp?)... každopádně určitě chtěj plochej typ, ne konvexní.

    hlavně si kup váhu. bez toho to nemá vůbec smysl.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: nebo takhle ne nepotrebuju, ale neresim, protoze uz ted jsem v tom za dost..

    Jinak se musim priznat, ze jsem vcera zkusil par kav a moc (spis vubec) mi to nejde, tak jsem zvedavej, jestli budou znat ty misky dnes..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: toto zatim nepotrebuju. Akorat jsem si objednal na dnes k vyzvednuti 7 a 14 g nepretlakovy sitka od Gaggie, tak pocitam s tim, ze budou podobne tem Rancilio, ktere pridava Bunacafe? Co se tyce temperu, tak si taky rad necham poradit. Maji tam nejake hlinikove od 500,- cca. Cekal jsem, ze jde jen o to, aby presne sedel na misku nebo je v tom jeste nejaka dalsi tajuplnost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    kdybys chtěl knockbox, tak mám doma červenej Small Tubbi
    Knockboxes - Cafelat
    http://www.cafelat.com/knockboxes.html
    a nevim, co s nim (asiže bych ho prodal)... případně ti můžu něco málo poradit ke zbytku přípravy a vybavení (abys nemusel za svůj život vystřídat tolik tamperů, jako já, například).
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    POHODAVOLE: napadá mě coffee source na Francouzské nebo mi mohli mít i v čerstvé kávě u Masaryčky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Mohu jeste poprosit o tip na kram v Praze, kde maj skladem misky a tampery?

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: pochopil jsem, ze by si nehazel odkazy na kraviny :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    jenom sem to teda blbě napsal - ty věci na homebaristovi jsou skvělý, jen ty odkazy na cerstvakava jsou ouplně mimo...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: diky! Urcite by bylo gut to dat na nastenku. Dneska to ma prijit, tak jsem zvedavej, jaky budou prvni zkusenosti :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: so 1960's... respektive jako by se od tý doby nic nezměnilo a každej chce vyhazovat peníze za vybavení, na kterym bude produkovat něco, co mělo bejt především rychlý a levný (po skončení 2. sv války na kávu v Itálii jiný požadavky nebyly, ehm).

    The Home Barista's Guide to Espresso • Home-Barista.com
    http://www.home-barista.com/espresso-guide.html
    Newbie Introduction to Espresso • Home-Barista.com
    http://www.home-barista.com/newbie-introduction-to-espresso.html
    případně komplet http://www.home-barista.com/resources.html

    naprostá většina toho je dneska překonaná a naopak tam vůbec nejsou technický pokyny k zajištění konzistence výstupu... jo, je to trochu dost advanced, ale možná si rovnou pust tohle:
    Espresso Q&A on Periscope with Tim Wendelboe
    https://www.youtube.com/watch?v=702hY1Pv_Hw

    v jedný části popisuje vhodný vybavení k doplnění kávovaru (váhy)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Akorat jsem zacal resit spravnou techniku pripravy a nasel jsem:

    Co je důležité vědět před přípravou espressa? | Čerstvá Káva
    http://www.cerstvakava.cz/clanky/co-je-dulezite-vedet-pred-pripravou-espressa/

    Jak připravit dokonalé espresso | Čerstvá Káva
    http://www.cerstvakava.cz/clanky/jak-pripravit-dokonale-espresso/

    Muzu z toho vychazet nebo existuje nejaky lepsi zdroj?

    Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam