• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    btw jsou tam momentálně nejmíň tři kavárny, kde se váží každej dose. a jsou konzistentní. naopak vyhlášený turistický destinace (třeba řetězec, co má John Sharp - Kilimanjaro, Project, ...) maj často problém s tím, že každej barista tam dělá jiný kafe, protože všechno jedou na lásku a bez stopek a váhy je to ode zdi ke zdi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Miláně a Paříži možná... v Edinburghu jsme vážili každej dose a dokonce i každej shot během extrakce. plus jsme odměřovali čas. měli jsme EK43 a Mythos One, cokoli bylo mimo +/- 1 sec od toho, jak se určil recept ráno, se neservírovalo zákazníkovi. i přes to, že je Mythos považovanej za jeden z nejstabilnějších mlejnků se během dne mírně dolaďovala hrubost mletí.

    láska a ruční práce je "sooo nineties".
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Asi bavime, co jsem byl v Milane, tak v jedny kavarne mely 5 mlynku, nevisela tam zadna cedule typu segafredo, mohl sis vybrat druh, podle nazvu ja poznam prd, byly to ale jednodruhovy arabiky
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: u wish
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: to se ale asi nebavime o kavarne s vyberovym kafem...
    GEEK
    GEEK --- ---
    HONCKA: no prave, vazi se snad jednou, pak si to oddavkujou. vazini kazdy davky delaj snad jen v laboratori na herak:)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: V cechach moc do kavaren nechodim, kdyz mam nahodou cas jdu radsi na pivo a kafe si udelam doma, ale v Milane a v Parizi jsem v zadny kavarne nevidel, ze by barista vazil kazdou davku, mozna max pred smenou na serizeni mlynku :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: s mythosem,kterej (musim zaklepat) ze docela drzi, je pravda ze vazime v provozu min,ale in a out stejne vazime prubezne... vaha je pritel,ne pan...a nemyslim si ze by v salku/alze,coffee room,jenu,u nas tim ze vazime davky to delani kafe meli radi nebo umeli nejak min...
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    nezblaznil
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Proc? Kafe mam dobry, kremu taky jsem toho nazoru, ze delat dobry kafe je to hlavne o umu, lasce a rucni pracii ne o stopkach, vaze a odmernymu valci :) BTW v zadny kavarne jsem nevidel, ze by vazili, ze ty, co za neco staly mely narvano a kdyby mel barista vazit kazdou davku, tak by se zblaznil :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: mame v kavrne pullmana,to je luxus...vzit do ruky nejakej jinej tamper uz je docela neprijemny :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: stejne si porid vahu,to casovacem nenahradis...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Kafe a Pepi Møreti, to zní dobře:-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: končíme nejdřív v deset https://www.facebook.com/events/1453642018265106/
    jestli jsi měl v singlu 8 g, tak do double misky nacpi rovnou 16 g. zkus stejný mletí a reguluj rychlost extrakce změnou dávky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: vahu mam s presnosti na desetinu g. Kazdopadne diky za nabidku. Zkusim se dohodnout doma. V sobotu jedu pryc, ale mohl bych se zkusit utrhnout. Do kolika tam budes? Btw do ty dvojity mam tedy cpat 14g a dodrzovat budu stejny mleti nebo mi to s tim hne diky zmene misky?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: single misku rovnou zahoď a uč se na dvojitym. jestli máš váhu s přesností na jednotky g, tak jí můžeš zahodit taky.
    jinak to, co popisuješ, je pravděpodobně rukama. špatná distribuce, pěchování... kdybys měl čas, stav se po 17h tuhle sobotu do YE'S kafe / studio na Letenské náměstí 5, můžeme to spolu probrat naživo. mě v začátcích osobní konzultace s Ernestem_gaskinem a Terezzkou pomohla extrémně moc.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem vcera udelal dost testu a je to teda HC. Jel jsem 8 g a na mlynku jsem se dostal na hodnotu 3, protoze u 2 uz to neslo protlacit pres paku. Jsem ted ve fazi, kdy mi +- sedi 25 vterin a dostanu o neco malo vic nez 30 ml, ale furt je to takova vodicka a cremu nemam zadnou. Kde mam ted hledat problem? Zkousel jsem dat i 9 g, ale to uz neprotlaci. Mam tedy zkusit prepnout mlynek na 4 a zkusit 9 g? Popr. nemuze to zachranit, kdyz udelam dvojity, ale vytahnu z nej 50 ml misto 60 ml?

    Diky!
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: quamar m80 k tomu oldscool analogovy casovac
    SATAI
    SATAI --- ---
    MR_DAN: huh, teď abych šel mezi bohémy ochutnávat ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam