• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    MOMENT: přesně takhle si dělá kafe můj táta celej život. jen to mele na prach...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOMENT: vzpomněla jsem si na několik treů, kdy jsme předem vážili porce vloček a ořechů a ve dvou měli jedno náhradní tričko, abysme to unesli :)
    Mlýnek, tolik váhy!
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    K tomu campování. stačí vzít jenom mlýnek a čerstvý zrna. ráno namelu, nasypu do hrníčku, zaleju, po chvíli opatrně promíchám, za další chvíli, až se dostane nápoj do pitelné teploty, velmi opatrně (nemíchat netřepat) zdvihnu k ústům a vypiju, ne celé samozřejmě, "dekantovaný" lógr nechám na dně hrnku. Princip cuppingu.

    co se týče rozpustný kávy, tak co vím, nescafé, jakožto iniciátor instantní kávy obecně, má nejlepší technologie. takže je to k nepytí hlavně díky nekvalitní vstupní kávě a necitlivé přípravě koncentrátu, ze kterého se potom instant dělá.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MESKALITO: To jsem si zrovna pořídila na cestu do USA, neb tamní káva je nápoj kávového typu. A malé dvojité nerezové šálky z IKEA. Teď jsem otestovala a káva dobrá jak z velkého drippperu.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    KOLU: Díky, kouknu po něm.
    MAJA
    MAJA --- ---
    AETHER: Minulý týden jsem vyzkoušel při kempování asi 3 druhy Growers Cup a musím uznat, že z toho nebylo špatné kafe (jsem zvyklý pít kafe z Doubleshotu/CoffeeSource z frenchpressu). Je to něco mezi frenchpressem a filtrem. Akorát je z toho víc odpadu, než by se mi ideálně líbilo.
    KOLU
    KOLU --- ---
    SATAI: ano.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SATAI: triapulkrat drazsi :-) uz se tu ten mlynek parkrat resil, neni to dlouho
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: Lepsi nez (o neco drazsi) Baratza Encore?
    KOLU
    KOLU --- ---
    EXAGE: Concept KM-5120, mele to výrazně líp jak Hario Mini. ve svý cenový kategorii bezkonkurenčně nejlepší nový zařízení na trhu (doporučuje aj Tim Wendelboe).
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MIMA_A: Lido? Zkušenost nemám, ale internet si nemůže vynachválit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: možná se něco změnilo, ale když jsme před cca 5 lety naposled pila rozpustnou kávu, tak ty fairtrade, rainforest a bio z řetězců (M&S, Tchibo) byly hnusnější než nescafé.

    Tohle jsem myslela :

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AETHER: mě připadaly nejpitelnější ty prášky, co mají simulovat espresso. A dají se smíchat s ledovou vodou a protřepat a vypít jako frapé
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    EXAGE: Taky me zajima.
    Resp. mate nekdo zkusenosti treba s Orphan Espresso mlynky? Jestli do toho ma smysl investovat, anebo el. mlynky, treba i bazarove, ale kuchyn taky neni nafukovaci, takze neco kompaktnejsiho co kvalitne mele? Existuje takova kombinace?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AETHER: ber něco lyofilizovaného (zlaté granulky a nebo prášek) a něco s nějakým etickým certifikátem (uzt/rainforest/případně bio. V rámci nákupu v supermarketu bude nejdostupnější asi něco od tchiba.

    Teď jenom tipuju, ale soudím že žádné extra velké rozdíly v chuti tam nebudou. Jednoporcové kávy nebrat, jestli se nepletu, tak v nich je klasické rozpustné kafe - tedy takové ty černé bobky a ty chutnají výrazně hůř, než kafe lyofilizované.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    SATAI: Ach jo, jak tuhle možnost závidím, vždycky když ráno vstanu po pátek, projíždím přes celou Prahu ještě kolem 6. hodiny a kafe si udělám až sám v půl osmé v práci protože po cestě se ještě logicky nikde nemaká. :-/

    Když jsme u toho, silně mě přestává bavit každý den drtit ručně Hariem Mini Mill....existuje nějaký elektrický mlýnek co namele podobně (na filtr) a nestojí miliardu?
    AETHER
    AETHER --- ---
    MESKALITO: Proste to neni varianta, ber to tak...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    AETHER: už to tady určitě proběhlo, váha 220g a kávu bych rozdělil ostatním a ráno jim zapůjčil přístroj
    http://www.grindripper.cz
    AETHER
    AETHER --- ---
    SATAI: no, na ten čaj taky možná dojde:)
    SATAI
    SATAI --- ---
    AETHER: jako zaryty kafista bych stejne nejspis zabalil pytliky caje :-/

    (OK, kecam. Samozrejme bych zustal doma a jako kazde rano sel do Alzy nebo Polis).
    AETHER
    AETHER --- ---
    JOSKA_CZ: trek je dvoutýdenní, "natěžko", takže předmletá káva prostě není možnost... Kávu piju čistou, bez cukru, bez mléka, čili 2v1 neocením, ale dík za tip:)

    SATAI: :))) potřebuji ráno teplý nápoj, ideálně s kofeinem a vůní kávy (je to Pavlovův reflex, ráno se probouzím už vůní kávy při mletí, ještě než mi spočine na rtech..)
    SATAI
    SATAI --- ---
    AETHER: Tak pokud je to Star Trek, zkus replikatory. Jde ti o to, aby to bylo kafe, nebo by stacil praskovy kofein (muzes si zamichat do skoro cehokoli), aby se netrasly ruce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam