• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIOLETA: nejlevnější ruční mlýnky, které už má nějaký smysl kupovat jsou imho Lodos Tramp .. pak klasiky Hario Mini Mill/Skerton .. a ideálně Porlex/Ceramil .. chceš-li opravdu kvalitní ruční mlýnek a nevadí ti za kvalitu si připlatit, pak Orphan espresso dělá Lido (nebo ten větší, co si nemůžu za boha zapamatovat jak se jmenuje) ..
    PAIKA
    PAIKA --- ---
    MATESISKO: jasne, no, kor kdyz v tom nevidi ten ritualek, necichaj u toho vuni kavy a nesleduji to kouzlo pomale extrakce:D
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    PAIKA: Ta Wilfa pracuje na stejne principu jako Moccamaster, je to proste prekapavac, kam nalejes vodu, vlozis filtr, nasypes kavu a zmasknes cudlik. Ale jak rika MR_DAN, lidi jsou neskutecne lenivi. Cely den sedi na zadku a nechce se jim obetovat 5 minut na pripravu kavy :)
    PAIKA
    PAIKA --- ---
    MR_DAN: tak ja spis premyslim dopredu a tak, abych nikomu nepridelavala svymi pociny praci, ze:). makaj tu dost v pohode lidi, v zadnym stresu, takze to mozna prehanim a stejne bych to prevazne delala ja a asi by se nikdo vylozene nerozciloval, kdyby to padlo na nej, ale jak jsem rekla, snazim se najit optimalni reseni a to nejen pro sebe...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    PAIKA: nevericne kroutim hlavou, jak jsou lidi liny :-)) nedejboze ten filtr chtit jeste proplachnout...
    jako v malejch kanclech muze filtr jeste fungovat, kdyz proste nejakej dobrovolnik cas od casu udela celou tu velkou konev a ostatni si prijdou jen dolejt... tak jsme to meli v minuly praci a docela to fungovalo.. jen tam tusim bylo uz namlety kafe typu tchibo a spol a mainstreamovej prekapavac, zadnej moccamaster (ja tenkrat kafe moc nepil, tak ty podrobnosti nevim)
    PAIKA
    PAIKA --- ---
    MATESISKO: jenze kvalitnejsi kavu moc jako mletou nesezenes, takze to uz spis nejaky levnejsi mlynek tu mit a namlit kafe snad zvladne kazdej, nastaveni atp by bylo prip. na me.
    jde spis o to,ze kdyz dojde filtrovany kafe, tak musis 1) namlit novy, 2) vyhodit to stary, 3) vlozit novy filtr, 4) nasypat kafe, 5) nalit vodu, 6) zmacknout cudlik a 7) pockat, az se prefiltruje :)) a to by, verim, bylo pro spoustu lidi neunosny:)

    tyjo, wilfu vubec neznam, zajimava vec..to je taky jak filtr, akorat ti voda jde z ty nadobky spodem, co? v cem je to lepsi?
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    PAIKA: Je to tezke, protoze se nikdy nezavdecis vsem, vetsinou nikomu :) Pokud nechteji obluhovat mlynek, mas moznost kupovat mlete kafe a sypat ho do neceho jako je Moccamaster (http://www.moccamaster.com/fi/brewers/) nebo poridit jednu z tech automatickych masin.

    My name v kanclu Wilfu (http://www.wilfa.com/wilfa-precision/), samozrejme zavisi, jake kafe do toho nasypes. Vsichni uz se s tim naucili manipulovat (nalij vodu, nasyp kafe, zmackni tlacitko), ale porad remcaji.
    PAIKA
    PAIKA --- ---
    ahoj, mela bych na vas dotaz - shanime do kanclu novej stroj, neni to kavarna, takze profi masiny jdou hned z kola ven, nepracuji tu baristi, takze asi automat se zabudovanym mlynkem, zadny paky. uvitam ale, kdyz to bude mit aspon trysku na paru, se kterou se da tak nak vytvorit micropena.
    cim levnejsi, tim lepsi, pac ted tu je kavovar, ktery jsme dostali zdarma (nebo je pujceny) ke kapslovy lavazze a pochybuju, ze do toho budou chtit narvat moc penez, naopak spis cekaj podobnej princip s pravidlenym odberem nejaky znacky kafe a zapujcenim kavovaru k tomu. To ale, co jsem zatim obvolala, mozne neni. a kapsle uz nechcem.
    vypije se tu tak 20 kafi denne, jsme mala firma..

    v la boheme se zminili o kavovarech jura ci saeco, docela me zaujal tento: http://www.okay.cz/philips-saeco-hd-8911-09/#nopop

    pak je tu otazka, jestli nebude lepsi teda FILTR, na ty jsem jeste nekoukala, nevim, jestli to kolegove oceni, ale je fakt, ze nikdo tu espresso nepije, vsichni si delaj vetsi kafe (cca 1 dcl) a kdyz to pak hlavne nebude lavazza, tak ve finale dostanou mnohem lepsi a uz "prodlouzeny".
    ALE nevyhody: na konci dne se bude vylejvat, bude tam stat x hodin (ale to i v kavarnach vlastne) a pokud nekdo bude potrebovat rychle kafe a zrovna dojde a nebude vedet, jak na to/nebude mit cas a ja nebudu po ruce, tak to bude trochu naprd a on bude vzpominat, jak to bylo super, kdyz jsme meli kapsle od lavazzy:)

    co myslite? mam zkusenosti jen s profi masinama, mocca, frenchpressem a tak..
    ocenim jakykoliv tip a radu, diky!
    sry za sloh
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    VIOLETA: Dobry den, Violeto. Co je to prijatelna cena?
    VIOLETA
    VIOLETA --- ---
    Dobry den vespolek, nevite prosim, kde maji rucni mlynky na kafe prijatelne ceny? Dekuji.
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    ahoj, mozna by se mohlo nekomu z vas hodit: [ OFFERINGNABÍZÍM: zrnková káva PURO Fairtrade Coffee / praha 5 smíchov ]
    (pardon za spam...)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: a rika se tomu turek ne? :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    MOMENT: přesně takhle si dělá kafe můj táta celej život. jen to mele na prach...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MAR_TINA: jasně, v tomhle prípadě bych si vzal ten kofein v prášku, protože každý rozmar, podmíněný pavlovým reflexem, je zbytečný. platí jenom závislost na droze a nebo necestovat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOMENT: vzpomněla jsem si na několik treů, kdy jsme předem vážili porce vloček a ořechů a ve dvou měli jedno náhradní tričko, abysme to unesli :)
    Mlýnek, tolik váhy!
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    K tomu campování. stačí vzít jenom mlýnek a čerstvý zrna. ráno namelu, nasypu do hrníčku, zaleju, po chvíli opatrně promíchám, za další chvíli, až se dostane nápoj do pitelné teploty, velmi opatrně (nemíchat netřepat) zdvihnu k ústům a vypiju, ne celé samozřejmě, "dekantovaný" lógr nechám na dně hrnku. Princip cuppingu.

    co se týče rozpustný kávy, tak co vím, nescafé, jakožto iniciátor instantní kávy obecně, má nejlepší technologie. takže je to k nepytí hlavně díky nekvalitní vstupní kávě a necitlivé přípravě koncentrátu, ze kterého se potom instant dělá.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MESKALITO: To jsem si zrovna pořídila na cestu do USA, neb tamní káva je nápoj kávového typu. A malé dvojité nerezové šálky z IKEA. Teď jsem otestovala a káva dobrá jak z velkého drippperu.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    KOLU: Díky, kouknu po něm.
    MAJA
    MAJA --- ---
    AETHER: Minulý týden jsem vyzkoušel při kempování asi 3 druhy Growers Cup a musím uznat, že z toho nebylo špatné kafe (jsem zvyklý pít kafe z Doubleshotu/CoffeeSource z frenchpressu). Je to něco mezi frenchpressem a filtrem. Akorát je z toho víc odpadu, než by se mi ideálně líbilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam