• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SARKUF: tak snad budu mit stesti :)

    Diky!
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    POHODAVOLE: jj dělají DS, filtr dělaj chemex... Vlastní to moc milá paní, která to i umí připravit, jen když jí tam vypomáhá kolegyně, tak to neni úplně ono. Nicméně myslim, ze smutnej nebudes.)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nebyl nekdo tu? Dle webu DS maji DS, tak by me zajimalo, jestli je to aktualni a jestli ho umi pripravit. Rad bych tam skocil v sobotu, ale nerad bych byl smutny :)

    Chococafé fabrique - Říčany, Středočeský
    https://foursquare.com/v/chococaf%C3%A9-fabrique/537b1863498e742330dccebb
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    EXAGE: To je obecný jev v celém světe. Dobré kafe je čím dál dražší. Dlouho jsme drželi ceny stejne i pri rostoucí ceně nákupu. Ale drobné zdražení přijít muselo. A tak to bude všude.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Tohle by se sem možná hodilo:

    Suzanne Renaud - Káva
    Zdeňku Řezníčkovi

    Je to jen malé zrnko v hnědém rouše, zrnko mezi tolika zrnky, zrnečko nepatrné...
    Ale dívám se na ně s úctou, s podivem, neboť vím, že je to víla, ale, jako všecky víly, je vrtošivá; je třeba se jí zalíbit, a potom oživne a promění se; je to klíč blahých potulek, klíč snů.
    Někdy se pootevře jako v pohádkách; vyskočí odtud němý čaroděj barvy tisíce a jedné noci, jenž vklouzne do duše po sametových schodech, spřede tam ve mžiku svá vzdušná tenata zabarvená temným zlatem, do nichž se zapletou sny, vypůjčuje si od vody, bublající na ohni, útlou a šeplavou loutnu, uspavačku hadů. – Opravdu, proniká až do útrob kouzlo s tou neodbytnou a líbeznou vůní. Vnímání se zjemňuje a rozhojňuje; srdce bije z větší šíře a s větší silou; obraznost se honosí a otvírá na svět tisícero krásných, udivených očí; naděje, skoro již vyhaslá, počíná se třpytit jako brouček na slunci, a radostně si brousí nožky.
    Někdy je okouzlení ještě tajemnější: neznámý, rozptýlený jas, posvátná zádumčivost zahalují a ukolébávají duši, těžkou, zavalenou trýzněmi, jež zahnívají. Tak někdy jas měsíce očaruje rybník, zasypaný spadalým listím.
    Káva je hořká jako všecky krásné rozkoše, ale ta hořkost potěšuje a sílí; je také těkavá, plachá, svrchovaně nedůtklivá – krůpěj vody, obláček páry, okamžik nedbalosti – vš – vše odlétlo – zbývá nápoj všelijaký, a tichý černokněžník za našimi zády se výsměšně ušklíbá.
    A přece si libuje v hebounkém oblaku ze smetany, jako noc má zalíbení v mléčné dráze.
    Je velmi vybíravá v přátelství a není ve svém živlu, jako víno, uprostřed hodovníků; potřebuje zjemnělé shody duchovní, pohledů, které se zalesknou a odpovídají, ticha a odmlčení. Ale je také žárliva, a nade vše jest jí milá duše samotářská; tu, a jen tu poutá magií nejskrytější.
    Každá doba roční jest jí přízniva. Jaro se v ní vroucněji zelená, tajemněji šeptá démantovými dešti, léto je královštější, podzim umrtvenější, prudčeji okořeněný vroucí trpkostí. Ale především v zimě – a v letech prokletých – jsme pocítili nejlépe její moc. Tehdy nás její nepřítomnost zůstavovala v chudobě a nahotě, byli jsme zchátralejší než pobořená zeď v ponurém předměstí, více vystaveni vichřicím nebes, posměchu mimojdoucích. V těch dobách byl svět jedinou, nesmírnou pastí, v té trůnil pavouk s obludným břichem, počmáraným drápatými kříži. Stačilo gesto nebo slovo, aby se vyřítil na kořist. Jak tedy žíti? Jak najíti každého jitra odvahu k střetnutí se všemi strašlivými „snad“, jež se choulila v zákoutí zsinalých zdí? Dnes – možná – na našem prahu vztyčená příšerná silueta, která znamená vyhnanství a smrt. Jak odolati, ne-li modlitbou, vzepjetím k Bohu, výkřikem zoufalé naděje. Ale, jestliže duch zápasil, ubohé tělo bylo zkřehlé a ztrnulé úzkostí. Šťasten, kdo tehdy mohl zavolati koníka – černokněžníka z Arabie, vyžádati si od něho chvilky úniku, odvahy, aby překročil hrozný práh dne jediným skokem, jsa zavinut do jeho vonné a temné hřívy.
    Ó cinkotu zrnek, sypaných na semletí! Vzdálený, vzdálený, jakoby přilétlý s růžové báně v nějakém kraji dětství nenávratně ztraceného... Po klekání duše, jehož lístky opadávají venku na sněhu k nohám Neposkvrněné, jak je slastné, ó básníku, ve chvíli zpola noční, kdy kuchyně jest červeně žíhaná a teplá, toto pokorné klekání ducha!
    Což, řeknete, tolik je toho v koflíku kávy? Jen se usmívejte, nezasvěcení. Píši pro věřící své setmělé a hřejivé církve. Ti srozumějí.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: tak se shipingem to asi fakt levnější nebude.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Nemáte prosím někdo typ na pražírnu (po Evropě), kde berou paypal nebo platbu kartou a posílají do Čr? Přijde mi, že teď kafe u nás nějak podražilo a tak bych klidně zkusil něco z venku..
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: amici i light roast vyberovyho kafe maji spis tmavejsi nez v evrope...
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    SATAI: vzpomnel jsem si na vyrok JH pred dvema tydny na festivalu... k pousmani
    ZOOSEX
    ZOOSEX --- ---
    MOMENT: nenosil tehdy náhodou strašně silný brejle?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    typek, co vytvoril starbutts chtel udajne amikum ukazat, jak se dela italsky kafe a podle jeho slov se inspiroval v milane
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: amíci pražej možná světleji, až na charbucks...
    JNK
    JNK --- ---
    MESKALITO: Todle je právě ještě tmavejsi než french roast co znám. A stroj je rozhodne mimo.
    Ten dopadl bohužel asi nejhůře.
    S tím, ze je to předem namleté - mlýnek v čudu a ta velikost akorát sedí.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    JNK: - název french roast říká že to bude pražené hodně na tmavo
    - imo amící obecně praží spíš světleji
    - mletá káva pozitivum? no neřekl bych
    - nic jiného se od toho čekat nedalo než co popisuješ, možná v espressu ti z toho vyleze něco víc (ale u už umleté kávy taky těžko)
    JNK
    JNK --- ---
    Tak jsem dostal darem starbucksovej french roast a snazim se vyřešit jestli je problém ve mne nebo proste amici divne prazej.
    Asi nejdřív to pozitivno
    - Kafe je namlety tak akorát na můj vkus
    Tim to asi hasne bohužel
    - kafe je na uhel, pomalu by se z něj dalo vyrábět brikety
    - podivne zápachu. Se spolubydlícím jsme se to snažili k něčemu přirovnat. Lehce hnijici maso je asi nejblíže. Ne ze to trkne ihned, pokud však stojí ne neprodysne uzavřené v menší prostoru, tak se ta vůně pak bývalí.
    - chuť ví devo po pravde
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KOLU: tak asi chapu, ze kdyz nekdo ten Marco Filtro nevlastni, tak to nebudou porizovat jen na ten festival, ale presne, ty V60 byly cesta do pekel, dokazalo to uspokojit pulku fronty, ktera se behem delani vytvorila, a druha pulka pak znechucene sla jinam...
    a ten preklad, smarja! :-)) napsat tam pouze ENG a donutit lidi co nerozumi anglicky premejslet, jestli by na tom nemeli zapracovat

    ale nechci znit jako nejakej chronickej nadavac, ja jsem tam de facto nemel co delat, prekecala me kamoska, prestoze jsem se branil s tim, ze nejsem coffee geek a ze si dobry kafe udelam i doma (btw rumunska mikroprazirna z Brasova croitoria de cafea kvalitne zamestnava v dnesnich dnech moje smysly) a ze nepotrebuju vedet o kafi vsechno ... tak jsem pak mozna zbytecne kritickej
    KOLU
    KOLU --- ---
    MRKEVREDKEV: vyjma front na espresso barech (*1) a front u některejch brew barů (*2) to bylo vlastně fajn. především přednáška Jamese Hoffmanna byla skvělá, teda až na překlad (tlumočení nejen že rušilo ale celkovej čas přednášky pokrátilo asi na polovinu) - myslim, že většina lidí v oboru přece umí anglicky dost dobře na to aby pochopila co říkal, takhle jsem si připadal jak někde na pokraji civilizace...

    *1: imho chyba nejen těch, co zrovna stáli u mašin a patlali se s latéčkama a flat whites namísto toho, aby stříleli jen single espressa, macchiatta a cappuccina a obsloužili tak mnohem rychlejc víc lidí, ale i organizace - v neděli se 3 ze 4 kávovarů přehřejvaly, v sobotu neměly naopak dostatečnou teplotu.
    *2: kde baristi, namísto toho aby uměli rychle uvařit dostatečný objemy kafe, masturbovali desítky minut s konvičkama-fu nad V60-2 a velkejma Kalitama aby pak natěšenejm zvědavcům odlili pár ml toho jejich těžce vyrobenýho moku; což bylo imho velmi trapný a pozitivně mě v tomhle ohledu překvapil Doubleshot s trojicí batch-brew mašin, kterej zcela s klidem rozlejval litry mmch. velmi dobrýho filtrovanýho kafe a bez čekání.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MRKEVREDKEV: ale jo, stat jo, ve frontach hlavne :-))
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    nějaký ohlasy na Prague coffee festival? já tam nebyl a co sem slyšel, tak ani nebylo o co stát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam