• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    KUKIDE: Normální Bialettka.)) Ale určitě seženeš něco levnějšího. http://www.bialetti.cz/
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Ahoj máte doporučení na nějakou moka konvičku na indukci?
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: soft infusion system? wtf... tak když budeš mít problém s moc rychlym nárůstem tlaku, tak by do toho marzocca měl jít vrazit ještě menší gicleur na grupy což povede k pozvolnějšímu nárůstu tlaku (a trochu to přiškrtí volnej průtok vody). jestli je ten SIS nějaká obdoba preinfuze s cvakánim trojcestňáku (to umí marzocco taky) tak je to akorát píčovina k ničemu.
    jestli je stroj novej je úplně jedno, imho, všechno jde opravit a připlácet si jenom za to, že na tý mašině ještě nikdo nejel... je asi jako chtít za řenu jenom pannu, sorry :)

    ad mlejnec - ASC má velký plochý kameny a dle mojí zkušenosti skvěle funguje se světlejším pražením, rozhodně dokáže z kafe vytáhnout dost cukrů a dá se s ním extrahovat poměrně dost, aniž by to chutnalo hořce. je jednoduše skvělej a reference můžeš získat třeba v Alza Café, YE'S kafe|studio (tvůj případ - světleji pražená káva a konzervativnější chuťovej profil výstupu), Café Neustadt, Kavárně Nový Svět...
    proti tomu třeba konický mazzery (kony, robur) bych doporučil spíš na středně/tmavěji pražený kafe a tužší ristretta (teď dělám v kavárně kde tlačíme středně tmavej roast na Roburu-E, 18 g in a 32 g out za 30 sec na Linea PB při 93 °C).
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    TEEAK:
    myslite, ze ma tedy realny prinos investovat do starsiho La Marzocco (Linea 2AV 2gr (2007))? precetl jsem toho nemalo a prebral jsem si to tak, ze tohle La Marzocco mi “neda nic zadarmo” naproti Simonelli Appia II 2Gr Compact mi nenabidne obezlicky v podobne SIS (Soft Infusion System) + zaruku noveho stroje, nadruhou stranu bych od L.M. mohl ocekavat stabilni teplotu/tlak, “nesmrtelnost” a dobry pocit z kusu legendarniho zeleza v podniku :)

    jeste k mlynku.. z diskusnich for a srovnani se zda byt (hlavne dik bezva casovaci, slusne velikosti kamenu a cene) Anfin Super Caimano on Demand Displey dobrou volbou.. hlavnou mi vsak jeste vrta poznamka od KOLU: “záleží na tom, jak chcete aby chutnalo kafe, co děláte” tohle voditko jsem nikte prilis nedetekoval a kdyz, tak pomerne vagni. aneb. explicitniho zaveru “ten je dobry na ne casto menici se kavu/svetle prazena zrna/espresso/mlecne napoje” apod.. jsem se nedocetl :) u nas je to tak 50/50 espresso/mlecne.. zrno (100% arabica) svetleji prazene, na tomhle novem mlynku by se kava nemela casto menit, chutove spise konzervativni, ne aciditni a ovocita..
    DRAVON
    DRAVON --- ---
    Ahoj - prosím o radu zkušené...
    Vlastním už necelý rok Gaggia Baby Twin. Naučili jsme se spolu už za tu dobu tvořit celkem dobré věci. I já, z kraje odpůrce kapučína jsem mu přišel na chut a denně si se ženou dáváme.. Díky dvěma samostatným bojlerum je to opravdu rychlost a radost dělat. Je tady ale ta neštastná věc a to je dotykový panel tohoto modelu, který občas sám o sebe spouští apd. Důvod k reklamaci a to bohužel už po třetí!! Tzn možnost vrácení peněz, protože tohle asi nemá řešení zkoušet dál dávat šanci.

    Vše ostatní super - nad míru spokojen... a ted má otázka... Zda má někdo přehled a poradil by mi alternativu za tento jinak perfektní stroj! Jde mi v první řadě o dva bojlery pro rychlou páru a minimálně srovnatelné výsledky kvality následného produktu. A samozřejmě už žádný dotykový panel - ale obyčejné ovládání.

    Děkuji Vám, za jakékoli návrhy
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: amen brother!
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: u některejch jde nastavit % bypassu na hlavici, jiný (3M myslim) to maj napevno (na něco kolem 30 %). všechny tyhle slabě kyselý aniontový iontoměniče uberou jen část GH ale zato téměř zcela veškerou KH. voda bez bufferu /alkalinita, KH/ je kyselá a dlouhodobě může vést až k zničení topnýho tělesa (to jsem viděl na vlastní oči u půl roku odstavený Faemy co byla předtím krmená z Brity s bypassem na 0 %) a dalších měděnejch nebo nerezovejch součástí kávovaru. plus to pak chutná hnusně (trpce).
    http://users.rcn.com/erics/Water%20Quality/Water%20FAQ.pdf
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    KOLU: jeste bych se chtel zeptat na vyznam 30% bypassu u Brita/BWT filtru
    KOLU
    KOLU --- ---
    jako jasně, že existujou i levnější 0,1/2000 g stolní váhy, třeba od AMW-2000, ale jsou objektivně pomalejší a zkoušet je nacpat na driptray je doslova šílenství. zatímco i velká acaia se vejde (na občasnou kontrolu funkce volumetriky nebo při měření extrakce)...
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEEAK: na velký ACAIE je právě příjemný, že se na ní vejde celá páka a je ještě rozumně rychlá a přesná. a ten malej cumprdlík Lunar je na espresso doslova fantastickej.
    dlouho jsem se vzpíral a hledal lepší, a když vynechám Ohaus Navigator, tak je ta velká mrcha asi nakonec nerozumnější all-round investice. navíc je fest odolná a vydrží na baterky dlouho (na rozdíl třeba od Brewisty, kde kromě strašný spotřeby baterek je i dost reportů o tom, že ta váha nakonec nepřežila když do ní zateklo kafe a pod.).
    fakt jsem toho měl za poslední rok v ruce hromadu a jak se mi první měsíc práce v Reykjavik Roasters ACAIA nelíbila, po roce odzkoušení další hromady jinejch se mi dostala znovu do ruky ve Five Elephantovi nakonec mi fakt připadá jako dobrá koupě. právě pro to, že tam, kde dělám teď, máme akorát Brewistu. a na ní podšálek a s tím občas kontroluju dose - peklo.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: váha na měření "dose in" - tedy velká váha s přesností na aspoň desetinu gramu (klidně i víc, může být i cejchovaná) kam se pohodlně vejde celá páka s namletým suchým kafem před extrakcí .. mlýnky jsou nepřesné (zrna různě veliká a často se stane, že se dávka od dávky liší až o celý gram - a to pak jde celé nastavování do háje zeleného) ..
    KOLU: malá váha co se vejde na gril kávovaru je taky dobrá a rozhodně se vyplatí se s ní učit zacházet, ale to osobně vidím až jako druhotnou investici - Acaia je podle mě zbytečně drahý krám, který se dá nahradit spoustou jiných stejně funkčních modelů - autotare, který například předvádí brewista mě dostává do stavu bušení hlavou o zeď, takže klidně něco normálně tlačítkově, fungujícího s rychlou odpovědí displeje .. ne že by "dose out" nebyl důležitý, ale s dnešní volumetrikou (pokud je slušně nastavená) to imho není nezbytnost ..
    .. relativní "těžkost" mlýnku nemá moc velkou vypovídací hodnotu ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: jestli chceš něco zlepšit zadarmo a hned, tak kontroluj dose na +/- 0,1 g u každý extrakce. tolik času to nezabere (ani s domletím/ubráním kafe lžičkou), obzvlástě při 40 kafích denně si myslim že máte sakra prostor na to, aby každý kafe bylo pokudmožno maximálně perfektní.
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    KOLU: jo takhle, my kontrolujem minimalne jednou denne cas/vahu na Brewista Smart
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: váha na vážení kávy, především dose in (tj. hmotnost suché namleté kávy před extrakcí). a taky na občasnou kontrolu toho, kolik toho vyteče ven (páč volumetrika občas může blbnout a nebe je potřeba jí nastavit při změně receptu, misek, ...).
    považoval jsem to dlouho za předraženou legraci, ale čím dál víc si myslím, že se celkem vyplatí ACAIA (ta velká).
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    KOLU:
    TEEAK:
    dekuji za reakci a cenne informace, trochu mi zacal hlodat cervicek, zda novy co starsi kavovar.. La Marzocco je take sazka na jistotu i vramci pouzitych, jak jsem pochopil? (btw. jeden na aktualne na bazosi http://www.sbazar.cz/motchranni/detail/16113927-la-marzocco-linea-2av-2gr-novy-motor )

    "a možná bych taky zauvažovala o nějaké pořádné váze" asi nerozumim, zde je rec o vazle mlynku?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: NS appii doporučuju (zejména tu compact verzi) .. je maličká a pracuje se s ní moc příjemně (to říkám jako člověk zvyklý na LaMarzocca) .. do mlýnku bych osobně vrážela klidně i poměrově víc, než do té mašiny (to totiž opravdu viditelně posune kvalitu) Anfimy nebo Mazzery jak píše KOLU: jsou taková sázka na jistotu .. a možná bych taky zauvažovala o nějaké pořádné váze - sama jsem byla překvapená, jak moc to vylepší konzistenci .. ale spíš bych se možná obrátila na někoho živého (ne takhle na netu) kdo se v designování baru vyzná, okoukne ti tu vodu, poradí co s tím a hlavně navrhne funkční řešení pro tvůj provoz individuálně (spousta dobrých výběrových kaváren nabízí poradenství ohledně provozu, stačí jen napsat) :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: tyhle univerzální testovací proužky jsou orientační, nicméně vlastně dost nahovno (nedostačující rozlišení - pro slušnější měření bych doporučil akvarijní titrační testy). ale i tak (v rámci toho, že to orientačně vypadá na něco kolem 10 °dGH a 15-20 °dKH a zásaditý pH kolem 7,8) - pořídil bych normální Britu/BWT na vodovodní řad, s přimícháváním 30% neupravený vody byste měli bejt v pohodě. každopádně tomu filtru předřaďte mechanickej filtr a změřte vodu na výstupu. GH kolem 3-7 °d a KH nad 3 °d (ale ne moc) by mělo bejt OK a pravděpodobně toho půjde jednoduchou filtrací dosáhnout.

    mašinu vybírejte podle toho, kdo vám u ní zajistí servis (tzn. aby to nebylo daleko a aby uměli po dobu servisu zapůjčit třeba náhradní stroj). jinak - NS Appia je ok, Promac nebrat, Astorii snad raději už vůbec ne, Gaggie se serou (alespoň co jsem tak slyšel).
    co se mlýnku týká - záleží na tom, jak chcete aby chutnalo kafe, co děláte (plus ProM a Mini-E jsou mlýnky na doma). upřímně si myslim, že jak mlejnec tak mašina se dá mnohem rozumněji sehnat v bazaru. E91/92 Faem se třeba v bazarech povaluje mraky a sranda je, že trojpáky jsou kolikrát levnější, protože jsou velký a nikdo je nechce. a možná se poohlídněte po mašinách s dvojitym boilerem, jestli berete hodně vody na vaření čajů a dalších legrací. čili cokoli od La Marzocco například. u mlejnků bych se poohlídnul po použitejch Mazzerech (Super Jolly, Major, Kony), Mahlkonigu K30 a nebo Anfimech Caimano/Super Caimano (a rovnou počítal s investicí do novejch kamenů).

    40 kafí denně je nic.
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    KOLU:
    konecne jsem poridil test..

    pravdou je, ze ve skutecnosti resim celkovy upgrade v nasem provozu.. s jednopakou L’ANNA Iberital uz to obcas nedavame.. pri tehle prilezitosti bych poprosil i o nazor a pripadne doporuceni dvoupakoveho kavovaru a mlynku (kolem 130000kc)
    otevreno mame rok a tendence navstevnosti je vzestupna.. aktualne jsme asi na ctyricitce kav denne.. 15 teplych napoju a mesic berem z boileru vodu i na filtry.. zatim jen par za den..
    i kdyz mnoho veci je zatim jeste urcite mimo nase rozlisovaci schopnosti, rad bych poridil stroje, ktere nam daji moznost se do budoucna kavlitativne posouvat.. aneb. nerad bych za rok, po nejakem “dorosteni” litoval neproziraveho rozhodnuti..
    trochu bojujem s mistem a idealni by bylo neco ne moc velkeho..
    zaujal me stroj Nuova Simonelli Appia 2 Group Compact, Promac Green Compact ME 2, Astoria Perla SAE Compatta a nebo GAGGIA GD 2 COMPACT..
    z mlynku jsem koukal na Mahlkönig ProM Espresso, Fiorenzato F64E, Mazzer MINI - ELECTRONIC B
    budu rad za veskere nazory..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    PNXNTDD: zkus si v takovymhle případě dát třeba skleničku vody. Piju docela silný maté a občas jsem po něm takovej roztěkanej. když si dám vodu, tak se to zklidní a je to víc energický
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PNXNTDD: čistá čekanka - aka Karo vůbec není špatná, chuť pochopitelně úplně jiná než kafe, ale z nejrůznějších náhražek nejzajímavější. Bohužel ji prodávají jemně mletou a ucpává moka konvičku.

    Jo a na pohled absurdní náhražka, ale překvapivě chutná a fakt funguje v mokka konvičce a nebo espreso páce je roibos http://www.redespresso.cz/ - bohužel to nefunguje s normálním roibosem, z toho je drastičtější extrakce, než jen louhování vytáhne moc tříslovin. Ale to redspresso je docela fajn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam