• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: NS appii doporučuju (zejména tu compact verzi) .. je maličká a pracuje se s ní moc příjemně (to říkám jako člověk zvyklý na LaMarzocca) .. do mlýnku bych osobně vrážela klidně i poměrově víc, než do té mašiny (to totiž opravdu viditelně posune kvalitu) Anfimy nebo Mazzery jak píše KOLU: jsou taková sázka na jistotu .. a možná bych taky zauvažovala o nějaké pořádné váze - sama jsem byla překvapená, jak moc to vylepší konzistenci .. ale spíš bych se možná obrátila na někoho živého (ne takhle na netu) kdo se v designování baru vyzná, okoukne ti tu vodu, poradí co s tím a hlavně navrhne funkční řešení pro tvůj provoz individuálně (spousta dobrých výběrových kaváren nabízí poradenství ohledně provozu, stačí jen napsat) :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: tyhle univerzální testovací proužky jsou orientační, nicméně vlastně dost nahovno (nedostačující rozlišení - pro slušnější měření bych doporučil akvarijní titrační testy). ale i tak (v rámci toho, že to orientačně vypadá na něco kolem 10 °dGH a 15-20 °dKH a zásaditý pH kolem 7,8) - pořídil bych normální Britu/BWT na vodovodní řad, s přimícháváním 30% neupravený vody byste měli bejt v pohodě. každopádně tomu filtru předřaďte mechanickej filtr a změřte vodu na výstupu. GH kolem 3-7 °d a KH nad 3 °d (ale ne moc) by mělo bejt OK a pravděpodobně toho půjde jednoduchou filtrací dosáhnout.

    mašinu vybírejte podle toho, kdo vám u ní zajistí servis (tzn. aby to nebylo daleko a aby uměli po dobu servisu zapůjčit třeba náhradní stroj). jinak - NS Appia je ok, Promac nebrat, Astorii snad raději už vůbec ne, Gaggie se serou (alespoň co jsem tak slyšel).
    co se mlýnku týká - záleží na tom, jak chcete aby chutnalo kafe, co děláte (plus ProM a Mini-E jsou mlýnky na doma). upřímně si myslim, že jak mlejnec tak mašina se dá mnohem rozumněji sehnat v bazaru. E91/92 Faem se třeba v bazarech povaluje mraky a sranda je, že trojpáky jsou kolikrát levnější, protože jsou velký a nikdo je nechce. a možná se poohlídněte po mašinách s dvojitym boilerem, jestli berete hodně vody na vaření čajů a dalších legrací. čili cokoli od La Marzocco například. u mlejnků bych se poohlídnul po použitejch Mazzerech (Super Jolly, Major, Kony), Mahlkonigu K30 a nebo Anfimech Caimano/Super Caimano (a rovnou počítal s investicí do novejch kamenů).

    40 kafí denně je nic.
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    KOLU:
    konecne jsem poridil test..

    pravdou je, ze ve skutecnosti resim celkovy upgrade v nasem provozu.. s jednopakou L’ANNA Iberital uz to obcas nedavame.. pri tehle prilezitosti bych poprosil i o nazor a pripadne doporuceni dvoupakoveho kavovaru a mlynku (kolem 130000kc)
    otevreno mame rok a tendence navstevnosti je vzestupna.. aktualne jsme asi na ctyricitce kav denne.. 15 teplych napoju a mesic berem z boileru vodu i na filtry.. zatim jen par za den..
    i kdyz mnoho veci je zatim jeste urcite mimo nase rozlisovaci schopnosti, rad bych poridil stroje, ktere nam daji moznost se do budoucna kavlitativne posouvat.. aneb. nerad bych za rok, po nejakem “dorosteni” litoval neproziraveho rozhodnuti..
    trochu bojujem s mistem a idealni by bylo neco ne moc velkeho..
    zaujal me stroj Nuova Simonelli Appia 2 Group Compact, Promac Green Compact ME 2, Astoria Perla SAE Compatta a nebo GAGGIA GD 2 COMPACT..
    z mlynku jsem koukal na Mahlkönig ProM Espresso, Fiorenzato F64E, Mazzer MINI - ELECTRONIC B
    budu rad za veskere nazory..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    PNXNTDD: zkus si v takovymhle případě dát třeba skleničku vody. Piju docela silný maté a občas jsem po něm takovej roztěkanej. když si dám vodu, tak se to zklidní a je to víc energický
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PNXNTDD: čistá čekanka - aka Karo vůbec není špatná, chuť pochopitelně úplně jiná než kafe, ale z nejrůznějších náhražek nejzajímavější. Bohužel ji prodávají jemně mletou a ucpává moka konvičku.

    Jo a na pohled absurdní náhražka, ale překvapivě chutná a fakt funguje v mokka konvičce a nebo espreso páce je roibos http://www.redespresso.cz/ - bohužel to nefunguje s normálním roibosem, z toho je drastičtější extrakce, než jen louhování vytáhne moc tříslovin. Ale to redspresso je docela fajn.
    KOLU
    KOLU --- ---
    PNXNTDD: hmm, Doubleshot má myslím taky decaf (netuším, jestli to jde pít), zkus Melounovej cukr, tam by měli Doubleshot mít.
    Případně Industru, která bere kafe od SquareMile.

    sorry, jestli doporučuju něco, co dávno znáš :)
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    KOLU: Sorry jsem Brňák jak poleno, ale zkusím kavárničky tady ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PNXNTDD: toho se pravděpodobně nezbavíš...
    PS: snad nejzajímavější decaf, co znám: http://www.hasbean.co.uk/products/colombia-el-meridiano-rioblanco-sc-decaffeinated
    pokud tě vyděsí poštovný a jsi z Prahy, tak se můžeš zkusit dohodnout s lidma v Café Jen, berou každej měsíc od HasBeanu kafe a mohli by ti to třeba přidat k jejich další objednávce, možná. případně zkus poprosit Petra z Kafematu, ten zase bere kafe od SquareMile - maj nějakou bezkofeinovou směs na espresso, očekávám že to nebude vůbec špatný kafe.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    SATAI: No mě právě na tom zaráží to, že se to objevilo až tak před rokem, předtím jsem pil kávu pořád a hlavně rád a to od třeba sedmnácti let... teď je mi pětadvacet.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PNXNTDD: já mám vypěstovanou nějakou toleranci, baristé, co znám, ještě podstatně větší... Ale nezačínali jsme z takového stavu.
    popravdě nevím, zda by mi stálo za to to lámat přes koleno.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    SATAI: jojo, cokoliv s kofeinem. Říkam, už to nepiju... ale nejradši bych se toho nšjak zbavil.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PNXNTDD: to bych se na to vybodnul a dal si džus ;)

    btw: cola nebo energiťák to samé?
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    SATAI: Dvě lžičky turka do klasickýho 200ml hrnku a už po polovině vypitýho hrnku si začínám všímat příznaků nervozity :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    PNXNTDD: O jakem mnozstvi se tak bavime?
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    SARGO: No jako píval jsem kávu právě rád, nejradši jsem si ji připravoval přímo v džezvě a pak se mi začalo stávat tohle no... tak už ji nepiju. Ale o bezkofeinové popřemýšlím :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    PNXNTDD: To je normální, má to tak spousta lidí, někdo pořád, někdo občas. Prostě ho nepij :-D V případě neodolatelné chuti si najdi nějaké přijatelné bezkofeinové (jestli se tady smí tohle slovo vyslovit) a asi buď rád? Lepší nepotřebovat, než nutně jo, řekla bych :-)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    PNXNTDD: maximálně vypiju kafe a do půl hodiny jdu na záchod :) ale to jen většinou ráno :D
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---

    Čau, mám dotaz... je tu někdo komu dělá kofein problémy ? Já třeba když vypiju kafe, jsem potom strašně nervózní a roztržitej a není mi psychicky dobře. Dřív jsem pil kafe celkem často, ale teď už ne. Maximálně si dám malý kafe když jdu dělat nějakou fyzickou práci, u toho mi to nevadí, ale třeba dát si kafe po ránu, nebo po obědě pro mě nepřípadá v úvahu. Máte někdo podobnou zkušenost ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MIMA_A: chvíli jsem pobývala na dalekém finském severu a ano, pořád tam někde stojí termosky s dobrým překapávaným kafem a každý si pořád nalévá. Ve škole (VŠ) jsou koutky s překapávačem, hodíš mince do kasičky, naleješ si kafe. Došlo, dáš dělat další.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    Kontrolne jsem scetl spotrebu za poslednich 12 mesicu a vypada to cca 5 kg + neco bude asi off record po kavarnach, dalsi ca 1-2 kg ... na tom severu to kafe pijou kazdy den cely den, ne?!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam