• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: kuloarove rikali, ze zamiri do Londyna. Ale litala ted kolem, tak jsem ji nestacil vyslechnout ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: nevím. Ještě předevčírem nic neříkala a dneska jsem měl v lajně tohle. Tak jsem to sem plácnul při čerstvé paměti.
    KOLU
    KOLU --- ---
    SATAI: Denisa to vzdala?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Kdybyste vedeli o nekom, kdo by mi chtel varit kafe...

    Hledá se provozní Bitcoin Coffee - Paralelní Polis
    https://www.paralelnipolis.cz/hleda-se-provozni-bitcoin-coffee/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: já to chápu tak, že robusta je prostě chuťově mnohem méně bohatá (přímé srovnání chuti je opravdu drtivé - z vlastní zkušenosti) jemné nuance chutí prakticky nemá a proto se hodí na tmavší pražení, protože ve světlém bude vždycky chutnat tak nějak "robustově" (ploše, do dřeva a genericky) což není v souladu s ideálem výběrové kávy (tzn: užít si v každém doušku/šálku co největší možnou paletu a rozdílnost chutí) .. na robustě není nic špatnýho .. už jsou i pokusy o "speciality robusta" (mrk na YouTube přednáška od Gloria Pedroza) - jen je to složitý (farmáři moc nechápou, proč by se měli snažit a chybí tam "vědění" jak se mají teda snažit (často je jedna sklizeň způsob obživy na zbytek roku a dělat s tím nějaký experimenty může být otázkou velké změny pohodlí života farmáře i lidí, kteří mu tam jezdí pomoct na sklizeň), vlády zemí odkud se to dováží taky moc nechápou, proč by se měli snažit a celkově je to hodně náročný na změnu názoru "takhle to dělal můj otec, děda i praděda a já vám kašlu na nějaký inovace, na tohle jsme tu zavedený a jestli to nechcete, prodáme to jinam") .. často se taky robusta pěstuje ve velkém a tam opravdu na nějaké "ňuňání" se se sběrem a zpracováním není prostor

    .. rozdílnost těch chuťových profilů vychází hlavně z nadmořský výšky, ve které se kafe pěsuje .. nižší polohy (robusta) jsou celkově náročnější na škůdce - čemuž se rostlina brání produkcí kofeinu (který ty škůdce drží "na uzdě") a už nemá sílu na budování nějakého velkého lákání hmyzu vůní a chutí v květu (tedy později i plodu)
    .. oproti tomu arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, kde je škůdců méně (což se teď postupně mění - proto čím dál častěji nacházíme "brambory" ve Rwandách a podobně) čili se "nemusí" tolik bránit škůdcům - produkuje tedy méně kofeinu a opylovací hmyzáky láká na velmi silně vonící květ, který se pak transformuje do široké palety chutí v plodu - třešni (které při šetrném zpracování přechází do pecky - kávového zrnka) .. můj konstrukt z toho, co mám zatím načteno z hory různých knih a vydedukováno z cuppingů o chuti v kávě :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    ZOBAAK: no zdá se, že v ČR těch možností zas tak moc nebude
    http://shop.primacafe.cz/4-robusta
    http://www.botacoffee.cz/robusta/
    http://www.cafeeternity.cz/robusta
    http://www.prazena-kava.eu/4-kava-100-robusta
    http://www.coffeesquare.cz/kava-robusta
    http://www.tomkafe.cz/kategorie/prazena-kava/robusta/
    http://sicafe.cz/7-kava-robusta

    většina je, zdá se, běžná komodita z Hamburku, recenze pražíren viz http://www.prazirny.eu/, osobně bych asi sahnul po Primacafé, i když vím, že praží spíše na espresso...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ZOBAAK řešíš tady co je imo zcela zřejmé, tudíž mě to přijde jako trolling. Ano dostatečný důvod, proč se robusta nedá pít světle pražená (osobně ani nijak jinak) je v chuti.

    najít si jaký jsou základní rozdíly mezi robustou a arabikou (botanicky/geneticky) dokážeš i v češtině přes seznam.cz

    s trochou nadsázky mě to přijde jak kdyby jsi si stěžoval, že všechny krabicový vína dělají sladký
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZOBAAK: neni to proste jenom kulturni zalezitost? Ti, kdo prazi svetle, obvykle o robusty ani neoprou kolo.
    MICKI
    MICKI --- ---
    ZOBAAK: Dak Lak Coffee | Výběrová vietnamská káva daklakcoffee.cz

    Schválně jsem to zkusil a chutná to jak jihlavanka.
    Když jsem se o tom zmínil holce co má v Táboře krám s výběrovou kávou, tak automaticky říkala, že s tím nechce mít nic společného.
    SATAI
    SATAI --- ---
    A mezi tím ve Starbucks - prolínačka hvězdou - http://www.wired.com/2016/06/starbucks-going-serve-cold-brew-tap-go-wrong/
    YARIN
    YARIN --- ---
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZOBAAK: Nikdy jsem to neměl, ale na robustu se specializují Vietnamci. Obyčejně ji připravují filtrovanou, byť ne na v60... Jedna značka má kavárnu Creative Coffee, tak zkus třeba tam... Snad ti nebude špatně...
    JOHNNY
    JOHNNY --- ---
    Ahoj,
    shanim profesionalni (repasovany) kafe mlynek do kavarny s objemem 2kg kavy/tyden pod 10 000kc. Pokud prodavate/znate nekoho, tak bych mel vazny zajem.

    diky
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    ZOBAAK: proc by to nekdo delal?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TYDLYDAA: GVX neni alternativa, ale smějd, jehož vnitřnosti vypadaj jako dětská hračka. KG89 je úplně stejná srágora.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: mně něco podobného už rok vyrábí muž :) .. zatím je horní baňka zavěšená na konzoli od skřínky a pod ní je zbytek soustavy :)
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    Hele ještě posté k těm elektrickým mlýnkům na filtr na doma.
    Concept/gastroback se už v čechách pořídit za rozumnej peníz nedá.
    Alternativou je Krups GVX, kterej tak rok vydrží docela dobře mlít, při použití dvakrát denně a pak se mu odsere něco v elektrice nebo se přiliš otupí kameny a mele hrozný šutry. (zkušenost táty a dvou známých)
    A máte nějakou zkušenost s tímhle De Longhi? Podle recenzí vypadá, že by mohl mít docela pěknou hrubost, vzhledem k tomu, že všichni nadávaj že na espresso se to používat nedá.:)
    http://kavomlynky.heureka.cz/de-longhi-kg-89/recenze/#section
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam