• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SAMIEL: Už ji máme na lodi ;-) Tady pár fotek https://flic.kr/s/aHskyAoDRr
    KOLU
    KOLU --- ---
    ZOBAAK: dej pak vědět, jestli jsi nějakou robustu sehnal a jak to chutnalo, jsem po pravdě taky sakra zvědavej.
    SHAMI
    SHAMI --- ---
    MASOUNA:
    mam tu jeste dva kousky, orig. zabalene.. kdyztak p.m. .)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: vím já? ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    SATAI: to už se naučila anglicky? ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: kuloarove rikali, ze zamiri do Londyna. Ale litala ted kolem, tak jsem ji nestacil vyslechnout ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: nevím. Ještě předevčírem nic neříkala a dneska jsem měl v lajně tohle. Tak jsem to sem plácnul při čerstvé paměti.
    KOLU
    KOLU --- ---
    SATAI: Denisa to vzdala?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Kdybyste vedeli o nekom, kdo by mi chtel varit kafe...

    Hledá se provozní Bitcoin Coffee - Paralelní Polis
    https://www.paralelnipolis.cz/hleda-se-provozni-bitcoin-coffee/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: já to chápu tak, že robusta je prostě chuťově mnohem méně bohatá (přímé srovnání chuti je opravdu drtivé - z vlastní zkušenosti) jemné nuance chutí prakticky nemá a proto se hodí na tmavší pražení, protože ve světlém bude vždycky chutnat tak nějak "robustově" (ploše, do dřeva a genericky) což není v souladu s ideálem výběrové kávy (tzn: užít si v každém doušku/šálku co největší možnou paletu a rozdílnost chutí) .. na robustě není nic špatnýho .. už jsou i pokusy o "speciality robusta" (mrk na YouTube přednáška od Gloria Pedroza) - jen je to složitý (farmáři moc nechápou, proč by se měli snažit a chybí tam "vědění" jak se mají teda snažit (často je jedna sklizeň způsob obživy na zbytek roku a dělat s tím nějaký experimenty může být otázkou velké změny pohodlí života farmáře i lidí, kteří mu tam jezdí pomoct na sklizeň), vlády zemí odkud se to dováží taky moc nechápou, proč by se měli snažit a celkově je to hodně náročný na změnu názoru "takhle to dělal můj otec, děda i praděda a já vám kašlu na nějaký inovace, na tohle jsme tu zavedený a jestli to nechcete, prodáme to jinam") .. často se taky robusta pěstuje ve velkém a tam opravdu na nějaké "ňuňání" se se sběrem a zpracováním není prostor

    .. rozdílnost těch chuťových profilů vychází hlavně z nadmořský výšky, ve které se kafe pěsuje .. nižší polohy (robusta) jsou celkově náročnější na škůdce - čemuž se rostlina brání produkcí kofeinu (který ty škůdce drží "na uzdě") a už nemá sílu na budování nějakého velkého lákání hmyzu vůní a chutí v květu (tedy později i plodu)
    .. oproti tomu arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, kde je škůdců méně (což se teď postupně mění - proto čím dál častěji nacházíme "brambory" ve Rwandách a podobně) čili se "nemusí" tolik bránit škůdcům - produkuje tedy méně kofeinu a opylovací hmyzáky láká na velmi silně vonící květ, který se pak transformuje do široké palety chutí v plodu - třešni (které při šetrném zpracování přechází do pecky - kávového zrnka) .. můj konstrukt z toho, co mám zatím načteno z hory různých knih a vydedukováno z cuppingů o chuti v kávě :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    ZOBAAK: no zdá se, že v ČR těch možností zas tak moc nebude
    http://shop.primacafe.cz/4-robusta
    http://www.botacoffee.cz/robusta/
    http://www.cafeeternity.cz/robusta
    http://www.prazena-kava.eu/4-kava-100-robusta
    http://www.coffeesquare.cz/kava-robusta
    http://www.tomkafe.cz/kategorie/prazena-kava/robusta/
    http://sicafe.cz/7-kava-robusta

    většina je, zdá se, běžná komodita z Hamburku, recenze pražíren viz http://www.prazirny.eu/, osobně bych asi sahnul po Primacafé, i když vím, že praží spíše na espresso...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ZOBAAK řešíš tady co je imo zcela zřejmé, tudíž mě to přijde jako trolling. Ano dostatečný důvod, proč se robusta nedá pít světle pražená (osobně ani nijak jinak) je v chuti.

    najít si jaký jsou základní rozdíly mezi robustou a arabikou (botanicky/geneticky) dokážeš i v češtině přes seznam.cz

    s trochou nadsázky mě to přijde jak kdyby jsi si stěžoval, že všechny krabicový vína dělají sladký
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZOBAAK: neni to proste jenom kulturni zalezitost? Ti, kdo prazi svetle, obvykle o robusty ani neoprou kolo.
    MICKI
    MICKI --- ---
    ZOBAAK: Dak Lak Coffee | Výběrová vietnamská káva daklakcoffee.cz

    Schválně jsem to zkusil a chutná to jak jihlavanka.
    Když jsem se o tom zmínil holce co má v Táboře krám s výběrovou kávou, tak automaticky říkala, že s tím nechce mít nic společného.
    SATAI
    SATAI --- ---
    A mezi tím ve Starbucks - prolínačka hvězdou - http://www.wired.com/2016/06/starbucks-going-serve-cold-brew-tap-go-wrong/
    YARIN
    YARIN --- ---
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam