• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    A vám to cold brew jako chutná?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DYSTOPIK: hlavne neverim, ze takovejhle zavit by sel nejak normalni silou nasroubovat pres zavit az dolu, podle by si mel celkem problem ho tak narvat i hasakem. Vyndava se to na tu stranu, kde se nastavuje hrubsi mleti, zasroubovava se to na jemnejsi mleti
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    HONCKA: no, tak to by bylo veselý, když by popletla stranu. Dnes mi líčila, jak si pozvala kamaráda a ten to páčil vší silou:)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: Jaky pruziny? horni kamen je natvrdo prisroubovanej na tom dile, kterej se vytaci a steluje se tim hrubost, od sebe ti kameny drzi ten zavit.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DYSTOPIK: Nevim, jak mazer, ale muj quamar na tom sroubovacim dile, kde se nastavuje hrubost mleti ma obracenej zavit. dle tohodle videa, tak M4 to ma taky obracene, tak jenom jestli to nervala a misto vysrobovani to nezasroubovavala, tam je jedina pomoc a to hruba sila
    Tech Tip: How to Clean the Macap M4 Coffee Grinder
    https://www.youtube.com/watch?v=rogjEKdNhwY


    Jinak jestli to vzala pres zavit, tak jedina moznost je vzit to hrubou silou a povolit to, i kdyby se to melo chytit hasakem, v servisu s tim stejne nic jinyho neudelaj, pak to skusit nasadit spravne a silou to nasroubovat, jestli ten zavit neni uplne zrasenej, tak je hodne velka sance, ze se ten zavit spravi a bude to fungovat normalne, akorat nez se to obeha, tak chod nebude tak hladkej. Pripadne zavit by ti mel zvladnout opravit kazdej zamecnik.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KOLU: fíha.. no ona je z moravy a má tam v merku nějakej servis. info předám, ikdyž jí asi moc nepotěší.. :/

    díky
    KOLU
    KOLU --- ---
    DYSTOPIK: servis. a ať počítá s tím, že to bude hodně drahý. u mazzeru to znamená rovnou celej novej mlejnek, ND na tenhle typ průserů se kvůli toleranci sesazení dílů (ložiska hřídele a tak) ani nedodávaj (info oficiálního zastoupení mazzeru v německu)...
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TEEAK: tak prý to neluxovala. ale údajně je tam jemnej závit a je možný, že se netrefila a zašroubovala to přes závit..
    JNK
    JNK --- ---
    ZUZKAOU: Proboha nelit horke kafe do vyrobniku zmrzliny (aspon domacich). Vetsina z nich ma kovovou, dvou stennou nadobu, ktera se predem namrazi. Horke kafe by mohlo udelat trochu vetsi bum.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    DYSTOPIK: nevysála si pružiny? .. to je totiž docela běžná chyba .. pružiny drží kameny od sebe a když tam nejsou, kameny zapadnou jeden do druhého a jsi v háji
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MESKALITO: ta lednicka prazdna bejt nemusi, kdyz to dobre uzavres, ja to delal do 0,7l zavarovacek
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MESKALITO: Tohle chce podle mě dělat od začátku...
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MESKALITO: presne. nejlepsi. na teplou vodu zapomen a budes mit napoj bohu.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    dá se taky dělat cold za studena, tj nameleš požadované množství kávy, dáš do větší nádoby s 10l studené vody, necháš cca 24h. ladem nejlépe ve studeném prostředí cca 5°C (lednička jedině prázdná, aby kafe nenasáklo ostatní pachy) a pak sleješ třeba přes plátno.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZUZKAOU: ono je dobry si najit puvodni dotaz, ktery daval QYDO :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    QYDO: to ze to budes filtrovat 15-20 minut pres drip uz rozdil v extrakci neudela...neinvestoval bych do neceho navic...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HONCKA: no v okamžiku kdy začal řešit moka konvičku, tak je nejspíš podstatou je mít 10 l dobré, studené kávy, ne?

    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZUZKAOU: ja mel za to, ze chtel coldbrew
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: v malém je na tuhle hru ideální buď chemex a nebo takový ten vietnamský udělátor.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEB: když přecpeš moka konvičku, tak to neudělá silnější kafe, ale přepálený kafe a nebo se to nepřelokuje vůbec a v lepším případě ti to vyteče pojistkou na plotnu, v horším to vybuchne a nastane konec světa.

    Nejlíp vychází studený kafe co nejrychleji zchlazené - když chladne pomalu, tak se dost mění chuť - k horšímu. Ideálně když dáš do filtru obvyklou dávku kávy a objev vody rozdělíš na dvě půlky. Jednu dáš pod filtr v podobě ledu a druhou naleješ vroucí na kafe, jaku u filtru. Další variantou je půjčit si velký výrobník zmrzliny a nalít tam na vhodnou chvíli horké kafe a nebo tekutý dusík ;-)

    Takže pokud chceš 10 l ledové kávy, tak vezmi 15 litrový hrnec, do něj dej 5 kg ledu. Na to dej velkej cedník, který vyložíš filtračním papírem - ten kup v laboratorních potřebách - v archu nebo v nějaké velké velikosti. Do cedníku nasypej 700 g kafe mletého na filtr a zalij 5 l vroucí vody tak, jako bys zaléval drip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam