• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    PAIKA: proč sháníš vyšší/jiný typ? .. jestli tenhle stačí, funguje a navíc jste s ním spokojeni (jakože to vypadá, že jste) tak stačí servis, vyčištění a můžete vesele fungovat dál na tom, který máte a jste s ním sžití a naučení .. s novým strojem vzniknou nový problémy/mouchy/zvětší se množství lidí, kteří se s tím zase nebudou chtít učit a budou buď brblat, nebo jiné lidi zdržovat od práce a nutit jim připravovat kafe ..
    .. když víš co a jak, tak se latte art dá udělat z kdečeho .. třeba i mlékem napěněným ve frenchpressu .. vyzkoušeno, funguje to :) .. to není strojem, ale rukama .. jsi prostě dobrá :)
    PAIKA
    PAIKA --- ---
    ahoj, rada bych se zeptala - cca pred rokem jsme do firmy koupily automat (s pakovym se proste tady nikdo srat nebude), vybirala jsem ho i tak, aby se s jeho tryskou dala udelat mikropena (tudiz rucne, ne ta automaticka) a musim rict, ze jsem byla dost prekvapena, jakou s tim udelam a normalne tu jedu latte art i s touhle krabici.
    je to tento : http://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/de-longhi-ecam-22_110-b/
    a musim rict, ze si tu i lidi hodne chvali to kafe z nej (samozrejme do toho taky nesypu uplnou mrdku, ale ani uplnej top), no a muj dotaz zni - znate nejaky podobny kavovar, ale treba klidne vyssi rady, ktery by mel podobne vychytanou trysku? Koukam, ze na heurece je tento jako top1, tak to mi moc neporadilo:) (a nebo koupim znova tenhle, no..)
    diky za jakejkoliv tip...
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Dotaz: dělá se nějakej automatickej stroj (hejty mi kdyžtak posílejte do pošty, ať to tu nejni zaplněný pičovinama) s dvěma zásobníkama na kafe, kterej by byl do cca 30k? Našel jsem jen něco za asi 150 k, ale řikám si, že by snad mohla existovat i nějaká levnější varianta.. Díky
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: ne, lepší je postupnej nárůst tlaku, jako to má třeba originální E61, nebo Slayer, nebo KvdW Mirage s preinfuzní komorou... nebo cokoli dalšího s dostatečně malou tryskou na vstupu do grupy/boileru. ještě existuje varianta, kdy nejprve otevřeš trojcestnej ventil a necháš hlavu naplnit vodou o tlaku vodovodnío řadu a pak teprve sepneš čerpadlo, ale aby tohle fungovalo konzistentně tak potřebuješ mít na každou grupu samostatný čerpadlo. to umí třeba Opera, která ale kromě toho vlastně pořádně nefunguje (hlavně její volumetrika je nepoužitelná)... nebo většina mašin od Synessa (rozhodně to umí Cyncra).
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    BLACK_ONYX: tzn lepší něco jako - malý tlak, nic, plný tlak? Podle čeho ladíš kolik vody v prvním kroku a čas u "nic"? Je to na každé kafe jinak dle toho co chci dosáhnout za výsledek nebo to spíš vychází z nějakých jasných parametrů?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    BOODIA: to jsem nechytl. taky je dobra sumava.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MESKALITO: Za mě rozhodně preinfuze ano. Ale nesmí to bát jak ta na LM - plný tlak, nic, plný tlak.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    BLACK_ONYX: espresso :) promac nebo LM, něco malinko jsem o tom četl, ale moc nevím jestli se do toho pouštět nebo ne, tak mě zajímají vaše zkušnosti
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JUANITA: za me je DS kafe roku Kolumbie z La Palma y El Tucán, taky byla drazsi,ale uz neni :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WRONSKI: Ke spokojenosti používám WeBrew 58,6
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MESKALITO: U čeho? :-)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    Baristi někdo osobní zkušenosti s pre-infuzí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUANITA: právě jsem dopila a je to jak si dát kávu a k tomu čokoládový bonbon.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Tamper mám udělaný, ale ještě jsem ho nevyzkoušel. Je trochu hnusnej, nicméně drží se výborně .)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Tak kdyby to někoho zajímalo, snažil jsem se ještě něco o tamperech dohledat na internetech a získal jsem dojem, že použitelná vůle je kolem 0,2–0,35 mm.
    Tady mě zaujal konus s 0,1 mm bez radiusu. (Ale tím konusem se vytrácí funkce "hlídače" rovného tampování. Možná kdyby byl tvar válcový a boky teflon, aby se to v basketu nazadíralo...)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    skvely-kafe-alert: panama finca hartmann od ds. je drazsi (490 / 350g), ale nejlepsi vec roku pro me asi. olbrimi zrnka.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    btw: třeba VST baskety mají dírky v sítkách přizpůsobené danému objemu každé gramáže sítka takové, aby zaručovaly co nejrovnoměrnější extrakci .. čili když chci dělat plus/mínus 20g shoty, vezmu si 20g sítka .. a když chci dělat cca 18g vezmu si 18gramovky .. čímž chci naznačit, že je imho vyboulenej tamper na dvě věci, když dodržuju pár zásad, nad kterejma se už někdo další dlouho zamýšlel a opravdu je exaktně změřil a vyzkoumal .. samozřejmě se můžu mýlit - to připouštím :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    šroub se před extrakcí nemá dotýkat povrchu kávy (má tam být místo cca na minci) - aby se na povrchu kávy měl šanci vytvořit vodní sloupec - který pak bude jednolitě procházet kávou .. jak se otlačí šroub, kanálkuje to (to nechceš)
    jak píše KOLU, po extrakci je otlačenej šroub vlastně skoro normální .. a děje se to proto, že suchý puk po extrakci nabyde na objemu (prochází přes něj voda) - čili logicky zvětší část prostoru, kterou zabírá v sítku .. proto je taky důležitý sítka nepřeplňovat - bo se pak z kávy pak doslova lisuje spoustu věcí navíc, jenom proto, že se puk nevejde do prostoru mezi sítkem a sprchou, plus jak jsem psala to kanálkuje - čili nerovnoměrná extrakce
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: ne.

    BOODIA: otlačenej šroub po extrakci je OK (pokud je to za sucha před extrakcí neotlačený). protože je to po. čili je to úplně jedno...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam