• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: čaj by šel, kafe touto ruskou metodou vždy vyšlo hnusný (i když, ono v termosce ztrácí chuť každé, ale po půldni venku si ho člověk dá moc rád, i když není jako ráno. A pořád je to lepší, než co jde koupit na nejbližší benzínce.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: uvaříš silnější čaj či kávu o menším objemu. Naleješ do termosky. Dořešíš vodou na požadovanou teplotu. Uzavřeš. Profit ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: jako člověk, který občas pracuje celý den venku (chvíli auto, chvíli venku a pořád dokola), i v mraze, říkám, že lepší mít s sebou dva velké termohrnky než jednu termosku.

    V termohrnku nápoj pomalu chladne a za pár hodin v autě nebo batohu se dá prostě vzít a pořádně se napít. Čaje, kafe, čehokoli. V kvalitní termosce se drží neustále vysoká teplota (kdo má ráno čas počkat, až bude mít čaj 45 st. a pak teprve ho nalít?) a v pauze člověk předvádí tanec - nalít 0,12 l do víčka, zoufale čekat, ža to zchladne nebo ředit sněhem (je-li nějaký), vypít, nalít, čekat, vypít... Mít s sebou na napití v lahvi vodu je teď obtížné, buď je zmrzlá na led, nebo aspoň zchladlá na tak nízkou teplotu, že to sevře zuby a podchladí žaludek.

    Ty pumpovací termosky mívají dvě vlastnosti - tečou (některé) a nejdou pořádně vymýt. A kdo se po celém dnu venku doma nesvalil a nezapomněl termosku dva tři dny v batohu...

    A je dobrý mít odlišený hrnek na kafe a na jiné nápoje, to kafe tam prostě drží. Hodně se mi osvědčily kovové s vakuem z Starbucks, ale mám dojem, že už je mívají málokdy nebo jen vůbec. Fištróni jako já si vezmou rychlechladnoucí typ na dopoledne (plastový se dvěma stěnami) a pomalu chladnoucí (kovový s vakuem) na odpoledne a mají akorát teplý čaj a kafe celý den.

    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    TEEAK: diky.ja osobne nemam rad horky piti,ptam se pro pritelkyni,ktera si cestou z/do prace rada cte a pije kavu.
    ale to,ze se nema vymyvat horkou vodou,jsem nevedel.to je dobra poznamka
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Na zasmrádlý termohrnky je nejlepší nasypat tam lžičku prášku do myčky, zalít vlažnou vodou a nechat přes noc
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ONDRA_PATA: z vlastní zkušenosti takovej termohrnek neexistuje .. radši kafe/čaj vypít rovnou, než si ho nějak převážet a doufat, že se nevyleje, nevychladne nebo se nekontaminuje tím, co tam bylo předtím (protože se to prostě stane) - kvalita termohrnků je prostě na houby a často ani nevypadají nijak hezky
    .. ale chápu, že jsou lidi, co třeba pracujou celej den venku a chtějí se občas zahřát něčím teplým - pak doporučuju spíš nějakou přijatelně velkou termosku z termoskla/nerezu (dají se sehnat třeba i litrovky) a jednou za čas ji vymýt jedlou sodou a citrónovou vodou (nebo něčím typu cafiza - pokud by se tam dávalo kafe/černej čaj) .. plus je teda prostě potřeba se o ni starat .. protože pokud budeš jen mýt teplou vodou, zasmrádne všechno ať je to co je to ..
    za mě stalgast (vyzkoušeno):
    Termoska s pumpičkou 1,9 l | STALGAST, 383190
    https://www.gastro-mania.cz/bufet/termosky/termosky/termoska-s-pumpickou-1-9-l.html
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ONDRA_PATA: plechovej od hario
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ONDRA_PATA: nerez, porcelán, sklo
    Designové termohrnky, konvice a kávovary | Termohrnek.cz
    http://www.termohrnek.cz/
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    ahoj,nevim kde jinde se zeptat...mate nekdo zkusenost s opravdu kvalitnimi termohrnky? myslim tim,aby skvele tesnil a hlavne,aby nebyl z materialu,kterej za chvili smrdi takovou tou zatuchlinou.
    precijen ne kazdej ma cas umyt ho hned jak to dopije,ale az po par hodinach.
    nevim,na co se zamerit,jakou kvalitu a material hledat.
    diky za tipy
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    POHODAVOLE: vetsinou tyhle preprazene darovane daruju dal, ale obcas se vyplati to vyzkouset, nekdy je to pitelny. obcas si delam bulletproof s maslem, a k ty se lehce tmavsi prazeni chutove hodi vic (imho); ovocny svetly afriky je na takovy kafe skoda.
    KEB
    KEB --- ---
    POHODAVOLE: fuj, kdyby aspoň turka :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    POHODAVOLE: Nemůžu si stěžovat, když už mi někdo dává kafe, je to taky kávový nadšenec, takže kekely téměř nedostávám :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEEAK: me se tam taky líbí. To místo je super :-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    POHODAVOLE: jasně :) .. jak říkám, tohle je prkotina a jinak to tam bylo moc příjemný
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEEAK: ja si myslím, že každej feedback je důležitej a ty kluky znám od první třídy, takže si to pro sebe nemůžu nechat :-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    POHODAVOLE: říkat jim to nemusíš, není to žádná "chyba" :) .. jen mě to děsně rozptylovalo .. a celou dobu jsem doufala, že mají hrnečky dnem nahoru (což osobně taky moc nepodporuju, ale šmrdlat s těma používanýma utěrkama okraje hrnečků, co se pak dávají lidem .. lepší je mít nahřáté obráceně) .. já se omlouvám, já jsem fakt na tu hygienu pes (i kolegové ze mě občas mají psotník) .. jestli jim něco budeš říkat, tak jim hlavně řekni, že to tam bylo moc fajn - protože bylo :)

    .. kafe já třeba vůbec neřeším (spíš mě lidi prosí, abych zařídila/přivezla/doporučila kafe já) .. jinak se lidi bojí nabídnout i čaj, natož kafe .. a teď to vypadá, že jsem hrozná saň a trhám lidem hlavy na potkání :D
    LAAZI: tyjo, to mi přijde hrozně zlý .. imho takhle k pozitivnímu vnímání kafe nikoho nedovedeš .. :(
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    POHODAVOLE: To nevadi, dulezity je, ze sem to odpoledne mel dobry kafe, plus kdyz k nim pojedu pristi rok, tak si s sebou jenom trochu odsypu doma z piksly, plus jim snad dojde, ze se proste nemaji snazit, protoze to je proste jinej sport.
    Navic, treba jim toho kafe bude taky lito a nakonec jim to zachutna, nikdy nevis, v misijni cinnosti treba neustavat!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAAZI: tak to by mi bylo lito, to je skoda kafe. Uz jsem se taky snazil a zapujcil jsem moka konvicku a mlynek, ale nemelo to uspech. Nejaky lidi proste chtej instantni s mlikem..
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    POHODAVOLE: Ja sem tyto vanoce presel do ofenzivy a koupil dotycnejm sadu - rucni kafemlejnek, filtry, clever dripper a baleni kenskyho kafe od doubleshotu a nechal sem je to na miste umlit precedit a vypit, tak si to snad pristi rok uz rozmyslej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEEAK: oni si to tam prazi sami, takze kafe je vzdy cerstvy, ale me jedou ty kyselky, takze si ho tam nedavam. Kazdopadne zitra se s obema uvidim, tak jim to s tema uterkama reknu :)

    Btw jak jste na tom s kavou, kterou dostavate od znamych, pratel a rodiny, kteri kave zas tolik neholduji? Ja se vzdy snazim upozornovat na to, ze nepiju to co vetsina lidi, takze neni dobre mi kavu davat jako darek, protoze neni moc velka sance, ze by se trefili. Onehdy jsem mel velky problem se sestrou, ktera mi nakupovala ve Starbucks, ale nechtel jsem ji urazit, tak jsem nejakou dobu mlcel, coz vyvrcholilo tim, ze mi koupila nejaky pekelne spaleny model, takze jsem ji to vyklopil a hned jsem mel klidne svedomi. U mati to mam nejlepsi, protoze mi chodi pro Sweetshop na Dejvickou a zena mi kupuje jen Double Shot. Nedavno jsem dostal od pratel pytlik kavy, kde bylo napsano, ze vybiraji jen ta nejlepsi zrna z nejlepsich plantazi a ze prazi u jedne z nejlepsich prazicek. Musim rict, ze neco tak odpornyho jsem nikdy nevidel. Cely to bylo pekelne uprazeny a zrna mi prisly mastny, ze bych je ani nedal do mlynku. Dnes zrovna prijedou na navstevu, tak to budu muset taky vybalit, protoze by mi lito, kdyby koupili to samy znovu..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    POHODAVOLE: tam jsme byli ve středu večer .. a kafe mají slušný - je to mích s robustou, ale není to žádná spálená guma - kafe je fajn .. jen mě neuvěřitelně rozčilovalo, jak neustále někdo házel utěrky na kávovar, stahoval je dolů (aby něco utřel) a pak zase házel zpátky nahoru (i když jsem se to snažila nevnímat, tak to fakt nešlo) .. sakra - koupím si dyzajnovku, postavím jí tak, že první co člověk uvidí, když vleze dovnitř je bar a na něm kávovar .. a na něm spousta (byť hezky barevných a ladících) utěrek :D (mám nemoc z povolání) .. každopádně jinak je to tam fajn
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam