• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    PULKA
    PULKA --- ---
    TEEAK: Kleen Kanteen s verzí víčka 2.0 - je super (ale do autodržáku se nám myslím nevejde). V Čechách je mívaj skladem tady: http://www.yogaguru.cz/cs/eko-lahve/klean-kanteen-insulated-granite-peak-matna-355-ml ze zahraničí o něco levnějc.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: hlavně zavařovačku člověk koupí v jakémkoliv železářství nebo domácích potřebách v kdejakých tvarech a objemech .. čili win-win :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Já měla nějaký noname termohrnek, co netekl, víčko bylo šroubovací, pitná dírka zacvakávací s těsněním, šel dobře vymýt. Bohužel asi po 5 letech používání jsem strhla závit a bylo po hrnku. Na další takový jsem zatím nenarazila. Když se vydávám na cesty, používám termosku s násoskou, ze které se dá hned pít https://data.vsedomu.cz/volny-cas/0053/460/termoska-lamart-branche-lt4009.jpg Nevýhoda je, že se člověk může snadno pěkně opařit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: zavařovačka je mimořádně geniální, všestranný, těsnící a umytelný koncept :)
    A je recyklovatelná a levná. Všechny šejkry světa se oproti sedmičce od medu (ne okurek, kysele smrdí) mohou jít vycpat.

    S těmi plasty jsem nesvá z barevných, ale průhledný mi přišel ... čistý. Já vím, úplná blbost.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: njn .. taky to byl boom .. dle mého počítali s hurá-zelenou vlnou lidí, co si často kupují kafe a zároveň nepotřebují termohrnek (třeba lidi kteří vyrazí o víkendu na sobotní trhy - přijdu, nakoupím, dám si oběd, kafe a jdu domů) .. teď jede hlavně ta varianta brew (borosilikát - sklo) - vypadá hezky, není plastový a nenačichá od kafe, ale taky je těžkej jak slovník) .. neříkám, že je to super-koncept
    .. osobně jsem nejspokojenější s obyčejnou malou zavařovačkou - levné, skleněné, dobře omyvatelné a "termo" nepotřebuju (stejně to vypiju, než by to vychladlo, navíc filtr je mnohem lepší studenější) a když chci po dopití zavařovačku strčit do batohu, dám na ni víčko a doma/v práci ji normálně vypláchnu a umyju jako jakejkoliv jinej hrnek :)
    .. osobně jsem z těch plastů dost nesvá - kdovíco to vypouští do toho horkého nápoje (navíc po několik hodin) .. ale to je můj osobní problém
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak ten úplně těsnící je Bodum H2O, v různých velikostech a barvách. jako travel mug se mi ho nepodařilo najít. Ale je to spíš nalít, zašroubovat a pak někde při pauze otevřít a vypít. Na upíjení cestou není dělaný.
    Ale teplotu drží jen chvilku, je to dvoustěný plast. Ráda si do něj dělám v zimě čaj do auta, za dvě hodiny je ještě vlažný, ale není horký.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: kovový šroubovací ze starbucks držel pár let. Plastový šroubovací hrnek Bodum ani neukápne, ale otevřít jej je docela výkon. Takový s dvoušroubovým víčkem.
    Termoska Tatonka brzo oslaví 20 let a neteče a drží to v ní horké velmi velmi dlouho.

    Bývalo zvykem, že nádoby s označením travel netekly, ale dost se to mění.


    TEEAK: tak to hodně nepovedený koncept. Jsou taky plastové a plastu je tam dost (papír se recykluje lépe, porcelán taky). Předpokládá se tedy, že ráno vyrazím do práce s čistým keepcupem v kabelce, cestou si nechám nalít kafe (to zní dobře), do kanclu ho nedonesu teplé, pokud to bude moc daleko a v zimě, celou dobu ho musím držet hlavou vzhůru a po vypití jej nemohu až do umytí bezpečně uložit do kabelky... Nic moc. A nejsou levné.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: jestli něco, co vzhůru nohama ani neukápne, najdeš .. dej prosím sem link .. tenhle požadavek plní snad jen maximálně měsíc starý GoatStory-Mug (a i tomu bych to po tom měsíci už moc nevěřila) :/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    poznámka .. KeepCup hlavně není termohrnek - nedrží teplotu, ani není leek-proof .. je to (a má to být) primárně náhrada papírových kelímků
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VIK: o keep-cup jsem slyšela pomluvy, že vzhůru nohama teče. A já do auta i do tašky potřebuju něco, co když náhodou se dostane do obrácené pozice, ani neukápne.
    VIK
    VIK --- ---
    ONDRA_PATA: Nedávno jsem to taky řešil. Chtěl jsem něco do auta na cestu, aby to mělo objem cca 250 ml a udrželo se to v držáku v autě. Nějakou dobu jsem meditoval nad http://keep-cup.cz/ a i když se mně ten koncept celkem líbil, pořád jsem si nemohl vybrat. Nakonec jsem šel náhodou kolem Starbucks a zahlídl jsem tam solidní termohrnek za 60 Kč. Není to asi moc termo, ale za ty peníze pro moje účely naprosto dostačující.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: lungo je poněkud... naředěné? ;) A hlavně kafe vzniklé z espressa je v termočemkoli fakt hnusný, vyzkoušeno. S sebou funguje překapávaný. A to se moc ředit nedá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak je to princip lunga, žejo.

    A teda dělám tak takové to vietnamské, když chci udělat dvě porce - nemám dvě překapávátka. pravda, ředím to pak mlíkem. Ale mohla bych vyzkoušet co to udělá s lepším kafem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: čaj by šel, kafe touto ruskou metodou vždy vyšlo hnusný (i když, ono v termosce ztrácí chuť každé, ale po půldni venku si ho člověk dá moc rád, i když není jako ráno. A pořád je to lepší, než co jde koupit na nejbližší benzínce.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: uvaříš silnější čaj či kávu o menším objemu. Naleješ do termosky. Dořešíš vodou na požadovanou teplotu. Uzavřeš. Profit ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: jako člověk, který občas pracuje celý den venku (chvíli auto, chvíli venku a pořád dokola), i v mraze, říkám, že lepší mít s sebou dva velké termohrnky než jednu termosku.

    V termohrnku nápoj pomalu chladne a za pár hodin v autě nebo batohu se dá prostě vzít a pořádně se napít. Čaje, kafe, čehokoli. V kvalitní termosce se drží neustále vysoká teplota (kdo má ráno čas počkat, až bude mít čaj 45 st. a pak teprve ho nalít?) a v pauze člověk předvádí tanec - nalít 0,12 l do víčka, zoufale čekat, ža to zchladne nebo ředit sněhem (je-li nějaký), vypít, nalít, čekat, vypít... Mít s sebou na napití v lahvi vodu je teď obtížné, buď je zmrzlá na led, nebo aspoň zchladlá na tak nízkou teplotu, že to sevře zuby a podchladí žaludek.

    Ty pumpovací termosky mívají dvě vlastnosti - tečou (některé) a nejdou pořádně vymýt. A kdo se po celém dnu venku doma nesvalil a nezapomněl termosku dva tři dny v batohu...

    A je dobrý mít odlišený hrnek na kafe a na jiné nápoje, to kafe tam prostě drží. Hodně se mi osvědčily kovové s vakuem z Starbucks, ale mám dojem, že už je mívají málokdy nebo jen vůbec. Fištróni jako já si vezmou rychlechladnoucí typ na dopoledne (plastový se dvěma stěnami) a pomalu chladnoucí (kovový s vakuem) na odpoledne a mají akorát teplý čaj a kafe celý den.

    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    TEEAK: diky.ja osobne nemam rad horky piti,ptam se pro pritelkyni,ktera si cestou z/do prace rada cte a pije kavu.
    ale to,ze se nema vymyvat horkou vodou,jsem nevedel.to je dobra poznamka
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Na zasmrádlý termohrnky je nejlepší nasypat tam lžičku prášku do myčky, zalít vlažnou vodou a nechat přes noc
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ONDRA_PATA: z vlastní zkušenosti takovej termohrnek neexistuje .. radši kafe/čaj vypít rovnou, než si ho nějak převážet a doufat, že se nevyleje, nevychladne nebo se nekontaminuje tím, co tam bylo předtím (protože se to prostě stane) - kvalita termohrnků je prostě na houby a často ani nevypadají nijak hezky
    .. ale chápu, že jsou lidi, co třeba pracujou celej den venku a chtějí se občas zahřát něčím teplým - pak doporučuju spíš nějakou přijatelně velkou termosku z termoskla/nerezu (dají se sehnat třeba i litrovky) a jednou za čas ji vymýt jedlou sodou a citrónovou vodou (nebo něčím typu cafiza - pokud by se tam dávalo kafe/černej čaj) .. plus je teda prostě potřeba se o ni starat .. protože pokud budeš jen mýt teplou vodou, zasmrádne všechno ať je to co je to ..
    za mě stalgast (vyzkoušeno):
    Termoska s pumpičkou 1,9 l | STALGAST, 383190
    https://www.gastro-mania.cz/bufet/termosky/termosky/termoska-s-pumpickou-1-9-l.html
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ONDRA_PATA: plechovej od hario
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam