JINX: Na to má vliv řada věcí; pomíjím kvalitu a čerstvost zrnkové kávy a postup přípravy (především poměr káva:voda, hrubost mletí a čas) - ty jsou všechny hodně důležité, ale předpokládám, že zrnkovou kávu máš čerstvou (ideálně do měsíce od pražení) a stejnou jako v kavárně, a na postup přípravy je potřeba přijít (může pomoct https://baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/ ) a pak se ten funkční pokoušet replikovat (přičemž jiná zrna budou pravděpodobně potřebovat jiné parametry). Např.:
- čerstvost mletí - je potřeba mlít těsně (tj. v řádu minut) před přípravou kávy (ale to předpokládám děláš)
- konzistence mletí <=> kvalita mlýnku - určitě je potřeba nějaký mlýnek s mlecími kameny (ne s čepelemi), alespoň něco jako ruční mlýnky hario nebo porlex; úroveň, od které podle mě ani pokročilý domácí uživatel nepozná rozdíl, začíná u ručních mlýnků od cca 3000 výš (aergrind/handgrind, commandante, lido, helor, kinu) nebo několikanásobně dražších elektrických
- způsob přípravy - překapávaná káva (předpokládám, že tím myslíš nějaký automatický překapávač) je v principu stejná jako Hario V60 nebo Kalita Wave a podobné "ruční" překapávače v tom, že v kontaktu s namletou kávou je vždy jen část vody a jen relativně krátký čas - oproti tomu french press (a v zásadě i clever dripper nebo aeropress) jsou "immersion" metody, kdy je většinu doby v kontaktu s namletou kávou všechna voda (v případě frenchpressu dokonce celou dobu)
- filtr - kovový (tj. typicky frenchpress) na rozdíl od papírového (typicky Hario V60/clever dripper/Kalita Wave) propustí oleje, což má typicky za následek plnější tělo (což ale zároveň může některé jemnější chutě zastřít)
- voda - velmi zjednodušeně je potřeba "tak akorát tvrdá" voda
Subjektivní názor: Hario V60 má podle mě větší "rozptyl" než clever dripper - na V60 jde udělat lepší káva, ale je to výrazně náročnější na postup přípravy, a snáz člověk (zvlášť než se s tím víc naučí) udělá kávu nepříliš dobrou; v clever dripperu člověk nedosáhne na ten strop, ale nepotřebuje tolik tréninku/zkušeností a většinou se mu podaří aspoň "docela dobrá" káva.
Kavárenskému překapávači bude blíž V60, ale i ten clever dripper díky papírovému filtru víc než ten frenchpress.