• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ADAM: Nezkoušel a aktuálně mám doma asi dvě kila kafe, takže další už kupovat nechci, ale pokud to v krámě uvidíš tak mi cvakni pytel (v našem Lidlu jsem si toho zatím nevšiml) a zkusím příště
    ADAM
    ADAM --- ---
    VOZKA: mají tam bio arabiku za asi 200kg/kilo. Je tmavá ale pít se dá. Tu jsi nezkoušel?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Pokračování testování kafe z Lidlu.
    Jednak byl deluxe týden, během kterého se dá koupit to "kafe v bílém pytli" které mě původně inspirovalo, a jednak jsem včera objevil úplně nové kafe, které stojí stejně a je z nich nejlepší. Všechny tři testovány jen na V60 nebo Aeropressu s teplotou okolo 92° (velmi zhruba), netuším jak se budou chovat jinde.

    1. Tarrazú z deluxe týdne, "bílý pytel", cena tuším 150,- za půl kila, 120,- když deluxe týden končí


    Jako jediné jsem ho měl ze tří různých pytlů, z toho dva byly tmavostí na hranici a jeden (zrovna ten na fotce) byl spálený moc, Gently Roasted na obalu působí jako zlomyslný vtip. Když zrovna spálené není, je tmavé, ale pitelné, chuť do karamelova, nepříjemného ocasu jen náznak, k tomu i jemný náznak nějakých podtónů. U pytle na fotce už je jasně cítit spálenina, zrno je fakt tmavé a na povrchu místy mastné, ale pít se to pořád dá. Spálenost se totiž projevuje spíš do zmíněného karamelova než jako taková ta hořkouzenost která se mi hnusí.

    2. Bellarom Crema, cena 100,- za půl kila


    Testován pouze jeden pytel. Pražení o kousek světlejší. Vyloženě levná vyčpělá vůně, když se přeextrahuje, obsahuje divný hořkouzený ocas, ale když se připraví správně (V60 jsem zatím nezkoušel, Aeropress je cca minutu od zalití už úplně protlačený), není na něm hnusného vůbec nic. Je to pak takové ploché tmavé kafové kafe, bez hořkosti a pachutí, bez ocasu, ale taky bez vůně. Neurazí protože nemá čím, ale na pití třeba do práce je v pohodě, už jsem půlku pytle vypil.

    3. Marila Delicado, cena 120,- za půl kila


    Viděno v Lidlu poprvé (dřív jsem to moc nesledoval), takže nevím jak často se objevuje, říkal jsem si že když už testuju dva druhy, tak zkusím koupit i tohle, a ukázalo se to jako velmi dobré rozhodnutí. Očekávání byla vysoká, jako jediné jasně voní jako kafe, i zrna vypadají jako skutečná káva, a jako bonus má znovu uzavíratelný pytel. Chuť tomu taky odpovídá, furt to není nic super, ale je lepší než zbylé dvě. Má náznak sladkokyselosti a dokonce i trošku vlastního charakteru. Jakkoliv i dvě předchozí se dají, tohle vyhrává a pokud bude pravidelně k dispozici, budu si ho kupovat dál.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SRNECEK: Langhans, pokud u Václaváku. Jinak třeba Skauťák a nebo bufet v Klementinu

    Centrum Langhans - Člověk v tísni
    https://www.clovekvtisni.cz/co-delame/centrum-langhans
    SI na Staromáku - Skautsky institut
    https://www.skautskyinstitut.cz/staromak/
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, trosku otazka mimo, lec zde je nejaka aktivita. Nemate nekdo tip na substituci za Unijazz? Klidne, zevlovaci misto.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    UNCLE_JIMBO: to nema zadnou spojitost ;)
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    VOZKA: asi žádná novinka, ale u aeropressu se mi co do hořkosti/ocasu osvědčilo netlačit uplně do konce, končím hned jak slyším první náznak vzduchu
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    VOZKA: V práci máme dost často bio kilovku z Lidlu a přijde mi to na podobný úrovni. Člověk si extra nepochutná, ale pít se to dá. Většinou, taky už tam byl pytel, kterej se nepoved.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    SAMGARR: jestli se to dá někde po Brně za takovou cenu koupit, tak rád srovnám (a očekávám že Lidl prohraje)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Já to dělám od oka, dneska jsem se rozhodl si to změřit a zrovna mi to úplně nevyšlo, zákon schválnosti :). Každopádně teplota tak 90°, namleto tak jako melu cokoliv na aeropress, tj. spíš jemně, a krátká doba extrakce, třeba 45 vteřin od zalití do (rychlého) protlačení. S bloomem se neseru, zaleju, přiklopím víčkem (dělám obrácenou metodu), krouživými pohyby aeropressem zamíchám a včas otočím a sleju. Přijde mi že tohle obecně produkuje míň hořkýho ocasu než moka konvička, ale s tímhle konkrétním kafem jsem to srovnávat nezkoušel (a zrovna asi ani nemám v čem).
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Dokaze to srovnat s brazilskou Santos/Fazenda? Oboje pod 400 / Kg a pro me je idealni kava na bezny piti.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: Ještě dodávám, že souhlasím, nejlepší chuť v téhle cenové úrovni' cca do 400 za kg. V moka konvičce se to pak i dalo pít, ale jen tak tak.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: To mi prosím řekni, jak to připravuješ, že to není hnusné.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Hledal jsem v poslední době nějaké levné zrno které pro mě bude pitelné, ale zároveň ne skvělé, abych neměl nutkání pít ho kvanta a moc za něj neutratil - moje spotřeba/závislost a utracené peníze už se mi zdály příliš vysoké. V levných low-end pražírnách, alespoň v Brně, občas mají velmi pitelné kafe pod 70 Kč/100g, které je jednoduché, trochu nudné, sladší, kyselé jen decentně, ale chuťově +- plné a bez pachutí a ne na uhel. Ovšem kvalita extrémně kolísala, občas jsem byl nadšený a občas jsem si donesl vyloženě nepitelnou sračku na vyhození, ve které převládá hořko-uzená trpká chuť.

    Nakonec jsem pořídil na dost nepravděpodobném místě, v Lidlu. Přítelkyně si tam koupila půlkilovku něčeho v bílým pytli a já byl fakt překvapenej jak nehnusný to bylo, tak jsem zkusil hnědej pytel kafe typu CREMA (což taky důvěru fakt nevzbuzuje) protože bílej pytel neměli, a ono to není k zblití!

    Je to samozřejmě dost tmavý, ale těsně nad úrovní která už by se nedala. Když se správně připraví (nižší teplota, kratší extrakce, dělám v aeropressu), neobsahuje ani stopu té husné hořko-uzené pachuti, ovšem moc nevoní, ve vůni to bohužel trochu zůstane. Chuť je potom taková basic, středně silná, tmavší, ale bez blbostí, bez aftertastu - horší než libovolná výběrová káva, ale znatelně lepší než libovolná basic kavárna která se o kafe moc nestará nebo třeba Starbucks, srovnatená s tím co jsem dostal třeba v Costa Coffee (zkoušel jsem jen asi třikrát při přestupu na hlaváku, kde nic lepšího není).

    Cena je velmi směšných 100 Kč za půl kila, takže jediný háček je, že jsem zkoušel pouze dva vzorky a je možné, že jsem měl jen štěstí a bude to kolísat stejně jako levné pražírny. Plus když si trošku nedáte pozor, tak se to dá připravit celkem hnusný.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SATAI: vida, tak jsme zase prepsali definici 1st world problem.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Swiss government says coffee 'not essential', stockpiling to end - Reuters
    https://uk.reuters.com/...wiss-government-says-coffee-not-essential-stockpiling-to-end-idUKKCN1RM226
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JELENIPLOUTEF: kávová kombuča. Aby to bylo zajímavé, potřebuješ kafe, které naliješ na kombuču udělat hodně silné, protože většinu chuti sežere. Zároveň teda je zbytečné se crcat s mikrolotem z etiopie, protože většinu chuti sežere kombuča.

    Je to překvapivě fakt dobré. Jestli vám dovolí vzít si sebou vlastní předpřipravené suroviny, tak když si s tímhle pohrajete, tak to ještě jde dochucovat - nějaké ovoce, možná růžová voda a tak.

    Blánu vám rád předá někdo odsud https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/?fref=gs&dti=1450483261860703&hc_location=group

    V Nomě ji dělají z logru z espresovače. Takže ještě zerowaste.

    návod z Noma guide to fermentation.

    Coffee Kombucha

    Makes 2 liters

    240 grams sugar
    1.76 kilograms water
    730 grams leftover coffee grounds, or 200 grams freshly ground coffee
    200 grams unpasteurized kombucha (or the liquid that comes with a packaged SCOBY)
    1 SCOBY (see Sources)

    Coffee kombucha offers a second life to used coffee grounds, which still have plenty of flavor to give up. If you prefer, you can use new grounds, but note that you’ll use much less of the fresh stuff. Look for coffee that hasn’t been roasted too dark, which can turn it quite bitter—a lighter roast will allow the complex fruitiness of a good coffee to shine through.

    The in-depth instructions for Lemon Verbena Kombucha serve as a template for all the kombucha recipes in this chapter. We recommend you read that recipe before starting in on this one.

    Bring the sugar and 240 grams of the water to a boil in a medium pot, stirring to dissolve the sugar. Meanwhile, put the coffee grounds in a nonreactive heatproof container. Pour the hot syrup over the coffee, then add the remaining 1.52 kilograms water. Let the coffee mixture cool to room tem-perature, cover, and transfer to the fridge to infuse overnight.

    The following day, strain the coffee liquid through a fine-mesh sieve lined with cheesecloth into the fermentation vessel. Backslop the infusion by stirring in the 200 grams unpasteurized kombucha. Wearing gloves, carefully place the SCOBY into the liquid. Cover the top of the fermentation vessel with cheesecloth or a breathable kitchen towel and secure it with a rubber band. Label the kombucha and set it in a warm place.
    Leave the kombucha to ferment, tracking its progress each day. Make sure the top of the SCOBY doesn’t dry out; use a ladle to moisten it with some of the liquid, if necessary. Once you’re happy with the flavor of your kombucha—probably between 7 and 10 days from the start—transfer the SCOBY to a container for storage and strain the kombucha. Consume immediately or refrigerate, freeze, or bottle it.




    How I make COFFEE KOMBUCHA!
    https://www.youtube.com/watch?v=KbKB6TodwPQ
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    SATAI: nealko by bylo lepší.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    JELENIPLOUTEF: Hledal bych inspiraci ve věcech, co dělají baristi na WBC .
    Třeba tady: https://www.baristamagazine.com/signature-drinks-part-two/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam