• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Dokaze to srovnat s brazilskou Santos/Fazenda? Oboje pod 400 / Kg a pro me je idealni kava na bezny piti.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: Ještě dodávám, že souhlasím, nejlepší chuť v téhle cenové úrovni' cca do 400 za kg. V moka konvičce se to pak i dalo pít, ale jen tak tak.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: To mi prosím řekni, jak to připravuješ, že to není hnusné.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Hledal jsem v poslední době nějaké levné zrno které pro mě bude pitelné, ale zároveň ne skvělé, abych neměl nutkání pít ho kvanta a moc za něj neutratil - moje spotřeba/závislost a utracené peníze už se mi zdály příliš vysoké. V levných low-end pražírnách, alespoň v Brně, občas mají velmi pitelné kafe pod 70 Kč/100g, které je jednoduché, trochu nudné, sladší, kyselé jen decentně, ale chuťově +- plné a bez pachutí a ne na uhel. Ovšem kvalita extrémně kolísala, občas jsem byl nadšený a občas jsem si donesl vyloženě nepitelnou sračku na vyhození, ve které převládá hořko-uzená trpká chuť.

    Nakonec jsem pořídil na dost nepravděpodobném místě, v Lidlu. Přítelkyně si tam koupila půlkilovku něčeho v bílým pytli a já byl fakt překvapenej jak nehnusný to bylo, tak jsem zkusil hnědej pytel kafe typu CREMA (což taky důvěru fakt nevzbuzuje) protože bílej pytel neměli, a ono to není k zblití!

    Je to samozřejmě dost tmavý, ale těsně nad úrovní která už by se nedala. Když se správně připraví (nižší teplota, kratší extrakce, dělám v aeropressu), neobsahuje ani stopu té husné hořko-uzené pachuti, ovšem moc nevoní, ve vůni to bohužel trochu zůstane. Chuť je potom taková basic, středně silná, tmavší, ale bez blbostí, bez aftertastu - horší než libovolná výběrová káva, ale znatelně lepší než libovolná basic kavárna která se o kafe moc nestará nebo třeba Starbucks, srovnatená s tím co jsem dostal třeba v Costa Coffee (zkoušel jsem jen asi třikrát při přestupu na hlaváku, kde nic lepšího není).

    Cena je velmi směšných 100 Kč za půl kila, takže jediný háček je, že jsem zkoušel pouze dva vzorky a je možné, že jsem měl jen štěstí a bude to kolísat stejně jako levné pražírny. Plus když si trošku nedáte pozor, tak se to dá připravit celkem hnusný.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SATAI: vida, tak jsme zase prepsali definici 1st world problem.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Swiss government says coffee 'not essential', stockpiling to end - Reuters
    https://uk.reuters.com/...wiss-government-says-coffee-not-essential-stockpiling-to-end-idUKKCN1RM226
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JELENIPLOUTEF: kávová kombuča. Aby to bylo zajímavé, potřebuješ kafe, které naliješ na kombuču udělat hodně silné, protože většinu chuti sežere. Zároveň teda je zbytečné se crcat s mikrolotem z etiopie, protože většinu chuti sežere kombuča.

    Je to překvapivě fakt dobré. Jestli vám dovolí vzít si sebou vlastní předpřipravené suroviny, tak když si s tímhle pohrajete, tak to ještě jde dochucovat - nějaké ovoce, možná růžová voda a tak.

    Blánu vám rád předá někdo odsud https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/?fref=gs&dti=1450483261860703&hc_location=group

    V Nomě ji dělají z logru z espresovače. Takže ještě zerowaste.

    návod z Noma guide to fermentation.

    Coffee Kombucha

    Makes 2 liters

    240 grams sugar
    1.76 kilograms water
    730 grams leftover coffee grounds, or 200 grams freshly ground coffee
    200 grams unpasteurized kombucha (or the liquid that comes with a packaged SCOBY)
    1 SCOBY (see Sources)

    Coffee kombucha offers a second life to used coffee grounds, which still have plenty of flavor to give up. If you prefer, you can use new grounds, but note that you’ll use much less of the fresh stuff. Look for coffee that hasn’t been roasted too dark, which can turn it quite bitter—a lighter roast will allow the complex fruitiness of a good coffee to shine through.

    The in-depth instructions for Lemon Verbena Kombucha serve as a template for all the kombucha recipes in this chapter. We recommend you read that recipe before starting in on this one.

    Bring the sugar and 240 grams of the water to a boil in a medium pot, stirring to dissolve the sugar. Meanwhile, put the coffee grounds in a nonreactive heatproof container. Pour the hot syrup over the coffee, then add the remaining 1.52 kilograms water. Let the coffee mixture cool to room tem-perature, cover, and transfer to the fridge to infuse overnight.

    The following day, strain the coffee liquid through a fine-mesh sieve lined with cheesecloth into the fermentation vessel. Backslop the infusion by stirring in the 200 grams unpasteurized kombucha. Wearing gloves, carefully place the SCOBY into the liquid. Cover the top of the fermentation vessel with cheesecloth or a breathable kitchen towel and secure it with a rubber band. Label the kombucha and set it in a warm place.
    Leave the kombucha to ferment, tracking its progress each day. Make sure the top of the SCOBY doesn’t dry out; use a ladle to moisten it with some of the liquid, if necessary. Once you’re happy with the flavor of your kombucha—probably between 7 and 10 days from the start—transfer the SCOBY to a container for storage and strain the kombucha. Consume immediately or refrigerate, freeze, or bottle it.




    How I make COFFEE KOMBUCHA!
    https://www.youtube.com/watch?v=KbKB6TodwPQ
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    SATAI: nealko by bylo lepší.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    JELENIPLOUTEF: Hledal bych inspiraci ve věcech, co dělají baristi na WBC .
    Třeba tady: https://www.baristamagazine.com/signature-drinks-part-two/
    SATAI
    SATAI --- ---
    JELENIPLOUTEF: alko nebo jen nealko?
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    Nějakej zajímavej nápoj na bázi espressa? Něco trochu zajímavého jako esko/tonic, děcka z hotelovky se chystají na soutěž a rádi by překvapili něčim originálnějším. Díky
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    SICKBOY4000: ten Krups meli rodice, vim, ze tlacitko nefungovalo, to se ale da opravit, ale krom toho ze byl hlasity jak startujici letadlo, tak behem mleti se samovolne otacelo to kolecko na nastaveni hrubosti... je mozne, ze uz fakt neco pamatoval, ale celkove kvalita zpracovani mi prisla spis horsi.

    kdyz srovnam oproti te Wilfe svart, kterou uz par let mam, pouzivam denne na 20-100 g kafe, tak s ni nebyl nikdy zadny problem, zatim spolehlivy a dobry mlynek, ale melu jen na filtr/aeropress.
    ADAM
    ADAM --- ---
    SICKBOY4000: ten krups mam, tlacitko uz mi upadlo (ale zapinam roky bez nej).
    je dost hlasity. tenhle je podobnej, ale je tizsi a celkove se mi zda lepsi (maji rodice)
    Recenze DeLonghi KG 89 - Heureka.cz
    https://kavomlynky.heureka.cz/delonghi-kg-89/recenze/#section
    ENT
    ENT --- ---
    MIMA_A: Varim si moka konvici. Pred polozenim dotazu jsem pouzil filtr, ale nic z toho. Odkaz byl na Krups gvx 242, jak ho postoval sickboy:) Asi pujdu do Krupse, z recenci mi (az na to tlacitko) vychazi nejlip:)

    SICKBOY4000: Jj, na ten jsem koukal a asi ho i koupim, i pres tlacitkovej problem mi prijde jako nej pomer cena/vykon:)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    ENT: jo a ten tvuj odkaz nejde otevrit..alespon mne ne.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    ENT: Resi se to tu po urcite dobe stale a znovu, jeden z nejlevnejsi el. mlynku s relativne ok konzistenci mleti je Wilfa Svart, nebo stejny/podobny typ prodavany pod ruznymi obch. nazvy. (drive Concept KM xx aj.)

    Profi mlynky asi v potaz neberes, takze pak uz jen dobrou kvalitu mleti zvladnou rucni mlynky s kameny (Hario a dalsi).

    Nejdulezitejsi otazka mela prijit na zacatek - na jaky zpusob pripravy to ma byt.
    ENT
    ENT --- ---
    Ahoj, máte tip na domácí mlýnek na kafe? Laickym pohledem mi vychází, že nožovým mlýnkem nebude kafe namletý rovnoměrně, směs bude mít menší a větší kusy. Takže mlýnek s kameny? Nějakej ozkoušenej v dobrym poměru kvalita/cena? Má smysl elektrickej? Padl mi do oka tento: https://www.kuptotu.cz/...IsAIuAV_TujtjuFwLwGFAdXFdh1PaZaPae0Sn_ayOsRd6MRKNplnKd7pIlcJcaAonYEALw_wcB
    KOLU
    KOLU --- ---
    DEIKSAC: problém to dělá i bez kontaktu s okolním prostředím.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KOLU: no ono se spíš v destilce poměrně ochotně rozpouští CO2, takže jde vlastně o slabou kyselinu uhličitou, pH je typicky kolem 6,5
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SAMGARR: www.ceskava.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam