• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    PETATA
    PETATA --- ---
    ADAM: to si kupujeme domu, z jejich nabidky nam chutna nejvic

    jinak Marillu maji v beznem sortimentu v Bille a videla jsem ho min tyden v akci, tusim v Penny
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    VOZKA: od Marily cafe delicado delaji jeste mix 80%arabica 20%robusta a to me osobne chutna vic, nez ta cista arabica. Testni ;)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ADAM: tohle občas kupujem do práce do frenčpresu a přijde mi docela na pohodu
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ADAM: Nezkoušel a aktuálně mám doma asi dvě kila kafe, takže další už kupovat nechci, ale pokud to v krámě uvidíš tak mi cvakni pytel (v našem Lidlu jsem si toho zatím nevšiml) a zkusím příště
    ADAM
    ADAM --- ---
    VOZKA: mají tam bio arabiku za asi 200kg/kilo. Je tmavá ale pít se dá. Tu jsi nezkoušel?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Pokračování testování kafe z Lidlu.
    Jednak byl deluxe týden, během kterého se dá koupit to "kafe v bílém pytli" které mě původně inspirovalo, a jednak jsem včera objevil úplně nové kafe, které stojí stejně a je z nich nejlepší. Všechny tři testovány jen na V60 nebo Aeropressu s teplotou okolo 92° (velmi zhruba), netuším jak se budou chovat jinde.

    1. Tarrazú z deluxe týdne, "bílý pytel", cena tuším 150,- za půl kila, 120,- když deluxe týden končí


    Jako jediné jsem ho měl ze tří různých pytlů, z toho dva byly tmavostí na hranici a jeden (zrovna ten na fotce) byl spálený moc, Gently Roasted na obalu působí jako zlomyslný vtip. Když zrovna spálené není, je tmavé, ale pitelné, chuť do karamelova, nepříjemného ocasu jen náznak, k tomu i jemný náznak nějakých podtónů. U pytle na fotce už je jasně cítit spálenina, zrno je fakt tmavé a na povrchu místy mastné, ale pít se to pořád dá. Spálenost se totiž projevuje spíš do zmíněného karamelova než jako taková ta hořkouzenost která se mi hnusí.

    2. Bellarom Crema, cena 100,- za půl kila


    Testován pouze jeden pytel. Pražení o kousek světlejší. Vyloženě levná vyčpělá vůně, když se přeextrahuje, obsahuje divný hořkouzený ocas, ale když se připraví správně (V60 jsem zatím nezkoušel, Aeropress je cca minutu od zalití už úplně protlačený), není na něm hnusného vůbec nic. Je to pak takové ploché tmavé kafové kafe, bez hořkosti a pachutí, bez ocasu, ale taky bez vůně. Neurazí protože nemá čím, ale na pití třeba do práce je v pohodě, už jsem půlku pytle vypil.

    3. Marila Delicado, cena 120,- za půl kila


    Viděno v Lidlu poprvé (dřív jsem to moc nesledoval), takže nevím jak často se objevuje, říkal jsem si že když už testuju dva druhy, tak zkusím koupit i tohle, a ukázalo se to jako velmi dobré rozhodnutí. Očekávání byla vysoká, jako jediné jasně voní jako kafe, i zrna vypadají jako skutečná káva, a jako bonus má znovu uzavíratelný pytel. Chuť tomu taky odpovídá, furt to není nic super, ale je lepší než zbylé dvě. Má náznak sladkokyselosti a dokonce i trošku vlastního charakteru. Jakkoliv i dvě předchozí se dají, tohle vyhrává a pokud bude pravidelně k dispozici, budu si ho kupovat dál.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SRNECEK: Langhans, pokud u Václaváku. Jinak třeba Skauťák a nebo bufet v Klementinu

    Centrum Langhans - Člověk v tísni
    https://www.clovekvtisni.cz/co-delame/centrum-langhans
    SI na Staromáku - Skautsky institut
    https://www.skautskyinstitut.cz/staromak/
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, trosku otazka mimo, lec zde je nejaka aktivita. Nemate nekdo tip na substituci za Unijazz? Klidne, zevlovaci misto.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    UNCLE_JIMBO: to nema zadnou spojitost ;)
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    VOZKA: asi žádná novinka, ale u aeropressu se mi co do hořkosti/ocasu osvědčilo netlačit uplně do konce, končím hned jak slyším první náznak vzduchu
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    VOZKA: V práci máme dost často bio kilovku z Lidlu a přijde mi to na podobný úrovni. Člověk si extra nepochutná, ale pít se to dá. Většinou, taky už tam byl pytel, kterej se nepoved.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    SAMGARR: jestli se to dá někde po Brně za takovou cenu koupit, tak rád srovnám (a očekávám že Lidl prohraje)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Já to dělám od oka, dneska jsem se rozhodl si to změřit a zrovna mi to úplně nevyšlo, zákon schválnosti :). Každopádně teplota tak 90°, namleto tak jako melu cokoliv na aeropress, tj. spíš jemně, a krátká doba extrakce, třeba 45 vteřin od zalití do (rychlého) protlačení. S bloomem se neseru, zaleju, přiklopím víčkem (dělám obrácenou metodu), krouživými pohyby aeropressem zamíchám a včas otočím a sleju. Přijde mi že tohle obecně produkuje míň hořkýho ocasu než moka konvička, ale s tímhle konkrétním kafem jsem to srovnávat nezkoušel (a zrovna asi ani nemám v čem).
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Dokaze to srovnat s brazilskou Santos/Fazenda? Oboje pod 400 / Kg a pro me je idealni kava na bezny piti.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: Ještě dodávám, že souhlasím, nejlepší chuť v téhle cenové úrovni' cca do 400 za kg. V moka konvičce se to pak i dalo pít, ale jen tak tak.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: To mi prosím řekni, jak to připravuješ, že to není hnusné.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Hledal jsem v poslední době nějaké levné zrno které pro mě bude pitelné, ale zároveň ne skvělé, abych neměl nutkání pít ho kvanta a moc za něj neutratil - moje spotřeba/závislost a utracené peníze už se mi zdály příliš vysoké. V levných low-end pražírnách, alespoň v Brně, občas mají velmi pitelné kafe pod 70 Kč/100g, které je jednoduché, trochu nudné, sladší, kyselé jen decentně, ale chuťově +- plné a bez pachutí a ne na uhel. Ovšem kvalita extrémně kolísala, občas jsem byl nadšený a občas jsem si donesl vyloženě nepitelnou sračku na vyhození, ve které převládá hořko-uzená trpká chuť.

    Nakonec jsem pořídil na dost nepravděpodobném místě, v Lidlu. Přítelkyně si tam koupila půlkilovku něčeho v bílým pytli a já byl fakt překvapenej jak nehnusný to bylo, tak jsem zkusil hnědej pytel kafe typu CREMA (což taky důvěru fakt nevzbuzuje) protože bílej pytel neměli, a ono to není k zblití!

    Je to samozřejmě dost tmavý, ale těsně nad úrovní která už by se nedala. Když se správně připraví (nižší teplota, kratší extrakce, dělám v aeropressu), neobsahuje ani stopu té husné hořko-uzené pachuti, ovšem moc nevoní, ve vůni to bohužel trochu zůstane. Chuť je potom taková basic, středně silná, tmavší, ale bez blbostí, bez aftertastu - horší než libovolná výběrová káva, ale znatelně lepší než libovolná basic kavárna která se o kafe moc nestará nebo třeba Starbucks, srovnatená s tím co jsem dostal třeba v Costa Coffee (zkoušel jsem jen asi třikrát při přestupu na hlaváku, kde nic lepšího není).

    Cena je velmi směšných 100 Kč za půl kila, takže jediný háček je, že jsem zkoušel pouze dva vzorky a je možné, že jsem měl jen štěstí a bude to kolísat stejně jako levné pražírny. Plus když si trošku nedáte pozor, tak se to dá připravit celkem hnusný.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SATAI: vida, tak jsme zase prepsali definici 1st world problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam