• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    BACTERIE: tak jsem se stavil do Prahy, koupil a už mám doma a vesele užívám Porlex (tall). Moc příjemný. Děkuju za rady. A nejen Tobě.
    BACTERIE
    BACTERIE --- ---
    WOODMAKER: Na sekací kameny, drtičku a tak podobně, zapomeň. Zničíš si zrnka a dobrá káva rozhodně nebude! Z vlastních zkušeností můžu doporučit Porlex (Tall, Mini), je to jeden z těch kvalitnějších mlýnků, poměr cena/výkon super :) Snadná údržba, seženeš případně v pohodě i náhradní ml. kameny. Hario a inovovaný verze Skertonu a Mini Millu jsou taky fajn - ukotvená osa, takže zvládneš namlít i na FP, lepší uchycení kličky, ale ta cena? Hm, nevim! Lodos, česká klasika, některé kousky jsou opravdu pěkný, prostě kus dřeva, ale ten mlecí mechanismus? Tam se mi líbí jen ty ocelový kameny, který jsou tedy odolnější a mají vyšší životnost než keramika, ale ta konzistence mletí? Comandante je láska, ale pro začátečníka asi trochu nesmysl? :) U toho Handgroundu mi nesedí ta klička, bude se na to mlýnku pohodlně mlít?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    WOODMAKER: Mám srovnání mlýnků Hario skerton a Porlex tall, na Porlexu namelu daleko snáz a rychleji. Co jsem zkoušela mlýnky i různě u kamarádů, ten Porlex mi z toho vyšel jako nejpohodlnější.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX: zassenhaus quito kvituju! levnejsi uz jen lodos cafeteria
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WOODMAKER: pokud to nebude něco jako lynweber, tak to pohodlné nebude. S Comandante se mele moc hezky nebo můžeš zkusit comandante pro chudé Zassenhaus - Quito.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    COUDAK: Ok. Takže to bude dost jedno. Teď se cítím jako hipster. Dík moc.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    WOODMAKER: ty, já mám ten můj mlýnek asi za 3 stovky a mám ho 6 let. Pravda mám občas měsíční výpadek bez kávy a teď jen leží ladem, protože jsem dostal od rodiny delonghi kávovar s mlynkem uvnitř. Ale za ty tři stovky udělal hodně parády. A upřímně je mi jedno, že je nádobka z plastu. Hezký se dá rozdělat, umýt, vysušit, složit.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    BLACK_ONYX: a ostatní jsou na tom líp?
    To, co jsem si našel jste mi obratem vyvrátili. A jak vidím, vertikální točení pohodlnosti pravděpodobně nijak moc nepomůže.
    Co Vám tady příjde jako celkem pohodlnej typ ručního mlýnku za 1800-3000? Na občasný kafe, někdy až 3x za den (3x~20g) do mocca, nebo frenchpressu?
    A nebo se na to mám vysrat a koupit něco v nižších cenových? Přišlo by mi škoda mít to z plastů, když to můžu mít kovový, skleněný a podobně.
    Je dobrá volba Timemore Slim Grinder? Nebo se mám snažit to nějak škálovat nebo něco?
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    KRUDD: clever dripper jsem měl v práci kvůli usetreni času a námahy při práci. A všichni co si dělali rozpustnou nebo presso z matu chodili a hledali odkud tak krásně voní kafe :-D
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    COUDAK: jako jo, je to docela makačka :D ale je to hned, oblíbil jsem si v60, dávám si to silnější s kolegou, cca 24g, ale z toho tak 200ml, koukají tady na mě jak na blázna, když si to tam vše mačkaj v automatu :) chystám se zkusit si ještě clever dripper, doma jsem zatím poměrně spokojenej s mocca, ať mám trochu změnu
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    KRUDD: já mám ten menší hario, na dvě dávky kafe. Takové průhledné hubené cosik. Když to dám návštěvě, tak neví skoro co s tím a jak točit :-D. Já si to nsmelu za chvíli, ale je to dřina...
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    COUDAK: upgradoval jsem nedávno na hario skerton plus a příjde mi, že to mletí jde dost ztuha, tak snad si to sedne nebo si zvyknu :)
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    KOLU: Dobra rada nad zlato.
    KOLU
    KOLU --- ---
    LAAZI: dělej toho větší hrnky...
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Dotaz - kdyz mam seaco-phillips xsmall, kterej, kdyz do nej dam kafe normalne nejaky od doubleshotu, nasteluju mlejnek na uplne nejvyssi jemnost, tak to stejne tece moc rychle, tak mi nejak pomuze, kdyz tam dam neco tmavsiho?
    Nebo je nejaka kava, ktera je zaroven dobra a nemusi se mlit najemno?
    ADAM
    ADAM --- ---
    NOPOLICE: za me clever dripper.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Mám dotaz na kávovar pro začátečníka. Původně jsem hledal moka konvičku, ale možností je opravdu hodně. Co tedy doporučit jako ideální startovní kávovar? Moka, frenchpress, aeropress, clever dripper? Na 1-2 šálky.
    V kafi se moc nevyznám, ale hodně mi chutná costa rica tarazzu, tak když se mi ho povede doma připravit jako to umí kávovar v práci, budu spokojenej :)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    WOODMAKER: já mám klasické hario a po chvilce s tím melu v pohodě.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WOODMAKER: s handground bylo opravdu utrpení mlít.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    WOODMAKER: ten crushgrind mi prijde jako obycejnej mlynek, akorat je k tomu ten plastovej bazmek
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Ahoj, v tématu se neorientuju, posbíral jsem nějaký info na netu a budu rád za vyvrácení jakéhokoli "faktu".

    Občas si doma dělám kávu, většinou mocca, někdy frenchpress, a mám jen takovou elektrickou drtičku/sekáček. Nejsem žádný znalec, ale chutě kávy rozeznávám a mám radost, když se mi podaří udělat kávu dobrou. Na drtičce nemám kontrolu nad hrubostí, což mi vadí.

    Můj bratranec mě párkrát nechal mlýt kávu svým ručním mlýnkem. Vypadá podobně jako tohle a ten typ pohybu při mletí mi nevyhovuje. Je to únavné a nepřirozené. Tenhle typ pohybu se přitom zdá být u ručních mlýnku úplně běžný. Dost vopruz ve srovnání s ROK GrinderGC (kterej jsem si teda nikde nevyzkoušel, ale líbí se mi).
    Ale ROK GrinderGC je drahej a zabere IMO hodně místa.

    A tak hledám něco cenově přijatelnějšího, pohodlného na ovládání, co se dobře čistí a vypadá, že bude kvalitně zpracovaný. Zatím jsem našel dva, co mi příjdou fajn:
    Handground mi příjde jako dobře konfigurovatelný
    CrushGrind Brazil má taky možnost konfigurace a pravděpodobně je ergonomický.

    Ale jsem v tom strašně ztracený. Nevím, jestli se dívám na správné vlastnosti.
    Co myslíte?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam