VOZKA: Doplním: konečně mi zas jednou došlo kafe, tak jsem koupil na test kilovku té bio arabiky z Lidlu, co tu doporučoval ADAM, a zároveň se mezitím prokousal tím půlkilem Marily (ostatní jsem ani nedopíjel).
Závěr je, že pořád vyhrává Marila Cafe Delicado, jako o jediné bych o ní řekl že není spálená ale jen tmavá, ovšem ke konci mě na ní začala štvát jedna typicky laciná pachuť, které jsem si na začátku vůbec nevšiml. Je to taková divně sladko těstovitá chuť, nebo jak to popsat, která zůstává jako aftertaste a bývá třeba i v instantních kafích (jak to vím viz níže pod čarou). Hodně vylezla když jsem z Marily zkoušel udělat cold brew a od té doby jsem ji cítil všude.
Bio arabika je od firmy Bellarom tak jako ten úplně první popisovaný hnědý pytel. Oproti němu je pitelnější a nemá ten hořkouzený ocas, spálená a hořká ovšem je, je to výrazně cítit už při mletí. Přijde mi, že je zhruba stejné kvality jako ten bílý pytel z deluxe týdne, a tak jako u něj je asi možné, že je jen vysoký rozstřel pražení a měl jsem zrovna smůlu na přepraženou várku. Další ale zkoušet nebudu, nevim co s tim, asi z toho budu dělat coldbrew a rozdávat to v místním hackerspacu.
Konečné řešení komoditní otázky se tedy stále nekoná, možná zas časem vyzkouším něco dalšího.
-----------------------------------------------------------
Protože jsem masochista, zkusil jsem taky kafe v nové palubní nabídce rychlíků Českých drah. Evidentně se snaží servisem přiblížit Jančurovi, mají různé drobné svačinky za velmi rozumné ceny a jezdí poměrně často. Protože má Jančura ve vlacích zdarma kafe, které je tak nějak funkční a neurazí mě, rozhodl jsem se vyzkoušet, jak dopadla reakce konkurence.
Blbě.
Zaplatil jsem 10 Kč, mladík vzal kelímek a místo toho, aby do něj začal lít překapávané kafe z termosky jak jsem doufal, vyndal odněkud pytlík typu 3v1 (v mém případě 1v1 neb jsem cukr i mléko odmítl), vsypal do kelímku, zalil horkou vodou, rozmíchal, zaklopil víčkem a podal. Výhoda toho kafe je, že není vůbec hořké. Místo toho vůbec jediná chuť, která se v něm nachází, je právě ta divná nasládlo-těstovitá instantní pachuť, zmíněná výše, oproti Marile v asi desetinásobné síle. Káva navíc vycítila můj odpor k ní a v půlce pití rozpustila papírový kelímek, který mi tak při pití začal pod pokličkou téct na košili.
Jinak ale piju i normální kafe, právě jsem dopil Etiopii od Candycane a bylo to supr, párkrát se mi nějak podařilo ji připravit tak, že chutnala napůl jako earl grey, což je vždycky zábava.