• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: V Penny mají Bio Honduras a Peru od Marily za 99 Kč za 500 g.
    Tohle u mě rozhodně vyhrává krále low costu :-)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VOZKA: Doplním: konečně mi zas jednou došlo kafe, tak jsem koupil na test kilovku té bio arabiky z Lidlu, co tu doporučoval ADAM, a zároveň se mezitím prokousal tím půlkilem Marily (ostatní jsem ani nedopíjel).

    Závěr je, že pořád vyhrává Marila Cafe Delicado, jako o jediné bych o ní řekl že není spálená ale jen tmavá, ovšem ke konci mě na ní začala štvát jedna typicky laciná pachuť, které jsem si na začátku vůbec nevšiml. Je to taková divně sladko těstovitá chuť, nebo jak to popsat, která zůstává jako aftertaste a bývá třeba i v instantních kafích (jak to vím viz níže pod čarou). Hodně vylezla když jsem z Marily zkoušel udělat cold brew a od té doby jsem ji cítil všude.

    Bio arabika je od firmy Bellarom tak jako ten úplně první popisovaný hnědý pytel. Oproti němu je pitelnější a nemá ten hořkouzený ocas, spálená a hořká ovšem je, je to výrazně cítit už při mletí. Přijde mi, že je zhruba stejné kvality jako ten bílý pytel z deluxe týdne, a tak jako u něj je asi možné, že je jen vysoký rozstřel pražení a měl jsem zrovna smůlu na přepraženou várku. Další ale zkoušet nebudu, nevim co s tim, asi z toho budu dělat coldbrew a rozdávat to v místním hackerspacu.

    Konečné řešení komoditní otázky se tedy stále nekoná, možná zas časem vyzkouším něco dalšího.

    -----------------------------------------------------------

    Protože jsem masochista, zkusil jsem taky kafe v nové palubní nabídce rychlíků Českých drah. Evidentně se snaží servisem přiblížit Jančurovi, mají různé drobné svačinky za velmi rozumné ceny a jezdí poměrně často. Protože má Jančura ve vlacích zdarma kafe, které je tak nějak funkční a neurazí mě, rozhodl jsem se vyzkoušet, jak dopadla reakce konkurence.

    Blbě.

    Zaplatil jsem 10 Kč, mladík vzal kelímek a místo toho, aby do něj začal lít překapávané kafe z termosky jak jsem doufal, vyndal odněkud pytlík typu 3v1 (v mém případě 1v1 neb jsem cukr i mléko odmítl), vsypal do kelímku, zalil horkou vodou, rozmíchal, zaklopil víčkem a podal. Výhoda toho kafe je, že není vůbec hořké. Místo toho vůbec jediná chuť, která se v něm nachází, je právě ta divná nasládlo-těstovitá instantní pachuť, zmíněná výše, oproti Marile v asi desetinásobné síle. Káva navíc vycítila můj odpor k ní a v půlce pití rozpustila papírový kelímek, který mi tak při pití začal pod pokličkou téct na košili.



    Jinak ale piju i normální kafe, právě jsem dopil Etiopii od Candycane a bylo to supr, párkrát se mi nějak podařilo ji připravit tak, že chutnala napůl jako earl grey, což je vždycky zábava.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    slušná přehlídka tvarů..

    The World's newest photos of midipress - Flickr Hive Mind
    https://hiveminer.com/...rst&sorting=Interestingness&photo_type=250&textinput=midipress&tag_mode=all
    SATAI
    SATAI --- ---
    Saturday Morning Breakfast Cereal - Coffee Style
    https://www.smbc-comics.com/comic/coffee-style
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZUZKAOU: lokály ho také mají, ale nikdy jsem se neodhodlal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jako mám ho zařazenýho jako hospodu, ale vlastně proč ne :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: jestli půjdete na hrad, tak u černýho vola asi nebude problém
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pro švagra cizince připravjeme k vánocům kávovou procházku. A řeším zásadní problém - kde dostanu turka? Vzhledem k tomu že půjde o historicko-společenskou procházku, tak prostě musí být!
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KRUDD: plast je ok, teplotne lepsi nez sklo/keramika, da se pouzit stejne jak v60 plus jako immersion, filtry do toho sezenes vsude, za me osobne cena/vykon/jednoduchost pouziti top coffee brewer ;)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    KRUDD: Jestli chceš něco jiného tak chemex bude rozdílnější, jestli chceš více kávy. Jestli stačí málo, tak neprohloupíš s aeropressem.
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    Jak byste porovnali kavu z v60 a clever dipperu? Pouzivam v60 v praci, premyslim, ze si to poridim i domu, ale zase me lakalo zkusit neco jineho, je to velky rozdil? Dost me odrazuje obvykle plastove provedeni toho clever dipperu ...
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    A Pour Over Robot Battle - Beem Vs. Melitta EPOS
    https://www.youtube.com/watch?v=kN5HGoMR9c8
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KURE: na co jsem narážel, tak bylo všechno start-up, za příšernou cenu
    KURE
    KURE --- ---
    MESKALITO: a je neco takovyho, prověřenyho?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    už jsem podobných projektů viděl více, ale todle mě přijde i cenově rozumné
    melitta-momentum
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    RYBKA: jo, hario je proti nemu zen meditace.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    BULHI: Když jsem si vybírala mlýnek naživo, skončila jsem u Porlexu (tall) je bytelný, ale lehký, dobře se drží, má nejmíň plastových součástí. Mele krásně a rychlejc než Hario, kterej jsem měla předtím.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BULHI: Mám ho přes 10 let a štve mě jen ta nekonzistentnost. Speciálně u hrubšího mletí ty jemnější částice propadávají a ty poslední zrnka hodně "popkornují" a celá přesnost jde do háje. Ale možná to u pressu je vcelku fuk. Skvěle se drží v ruce a ten plast je hodně solidní... pro rozbití bys musel asi "to bylo málo" stylem fláknout o zeď:D
    BULHI
    BULHI --- ---
    UMIAKI: no nevim, koukal jsem na nej, ale prijde mi to plastovy telo takovy zranitelny :)) co se tyce hrubosti, zadnej rucni mlynek jsem nikdy nemel, tak nevim, co od toho cekat.. ale v reviews si lidi u Porlexu chvali mimo jine konzistentnost
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BULHI: Něco je špatně na Hario Mini?
    Když teda odhlédnu od toho požadavku french pressu. Nevím jestli nějaký ruční mlýnek je dost konzistentně hrubý na french press :)
    BULHI
    BULHI --- ---
    super dik.. Aergrind je asi zbytecne drahej koukam.. Ceramil = Rhinowares? Kazdopadne Porlex vypada super (tall verze)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam