• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    HONCKA: Neříkám tvrdá, ale tvrdší než na espresso.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BLACK_ONYX: Huh, já to doma mám opačně, máme dost tvrdou vodu a dost to zasíralo kávovar, po rekonstrukci jsem si pořizoval reverzní osmózu pro mořský akvárko a do kávovaru jsem to napojil před di filtrem a přijde mi že je chuťově o něco lepší
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Koukam Hoffman se ted pred vanoci venoval Bialettce a v komentech zajimavej postreh od itala
    Roberto Parisella
    As many Italians, moka pot was the only way we used to brew coffee at home, when I was a child. As you may know, in Italy we use only dark roasted beans. One tip I developed to make better coffee with moka, using dark roasted beans, is to switch off the fire when the extraction is not complete yet. Particularly, I don't want the coffee that goes out when the water is mixed with air and you can hear the famous hum
    of the moka pot. This gives me a more balanced cup without those flavors of ash and burnt wood you have with dark roasted beans in a moka pot. I think it is related to the fact that the temperature of the water at the end of the extraction with a moka pot is a bit higher then what you want with some kind of coffee. Actually, I'm really curious if future video about moka will confirm this theory.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    FROSTACK: dá se řešit od míchání vlastního míchání minerálů, přes filtrační konvice po balenou vodu. Zkus vodu z vodovodu míchat s destilkou v různém poměru a uvidíš, co bude fungovat. Obecně pro espresso se mi osvědčila trochu tvrdší voda oproti filtrované kávě.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    WOODMAKER:
    z nejmensi je cca 50-75 ml kavy, z prostredni 75-125 ml, z velke 100-150 ml.. takze jsem si nechal tu relativne nejvetsi a ty dalsi dve jsem rozdal.. da se to koupit i po jednotlivych kusech..
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak kafe je 99.9% voda. tak je jasny, ze kvalita vody na chut mit vliv bude velky.

    ja mam tento filtr a asi jako ok: https://www.h2onanotec.cz/
    FROSTACK
    FROSTACK --- ---
    Řešíte někdo vodu? Běžně používám z vodovodu. Teď jsem zkusil vodu z přírodního pramene a káva byla o 50% lepší. Jak z Aeropressu, tak z automatu na espresso. Navíc espresso mělo krásnou hustou cremu, kterou jinak nemám.
    BOAR
    BOAR --- ---
    MAR_TINA: tak melu 90 vterin (je to cca 19g, odvazeno na hruby kuchynsky vaze. davam uz leta 1 bilou odmerku, co byla u v60
    BOAR
    BOAR --- ---
    MAR_TINA: Hele zkusim to, ale vetsinou mi tam uz hori dnesni ohen, a hlavne nevim, co by to s tou blastovou rychlovarnou konvici udelalo. Teda vlastne vim. :-) Jdu si udelat kafe, a stopnu ti, jak dlouho to melu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOAR: konvici dáváš hřát do včerejšího popela?
    KULHY
    KULHY --- ---
    ADAM: Nevim, znam jen sedesatku. :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    KULHY: uzitecna appka.
    Clever dripper má asi mletí cca jako na v60,ze?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    NOISEGATE: na dvě kafe je to za chvíli
    BOAR
    BOAR --- ---
    NOISEGATE: melu si s nim kafe uz asi 5 let kazdy den (nekdy 2x) a prijde mi to ok. dam si ohrat vodu do konvice, a nez se ohreje, tak stihnu umyt hrnek, nasypat kavu, umlyt kavu, a pripravit V60 s filtrem, nebo aeropress.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MIKEKT: jinak tenhle mlynek je sileny zenbudhhisticky cviceni, strasne to s nim trva, nebo uz to vytunili? ;)
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    ICARUS: tohle vlastne resim taky. ale prijde mi, ze je reseni spis lejt pomaleji a po vice castech a mit v liti pauzu... nez se drzet toho, ze se voda ma naakumulovat, tudiz ze musis mlit jemneji.
    Jestli jsem dobre pochopil, tak hrubost mleti by se menit "nemela" kvuli davce.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    Mě přijde, že taky záleží na objemu kávy, co jde do filtru. Když dělám pour-over z 15g kafe + 250ml vody, tak to musím mlít poměrně najemno. Když melu jak je doporučeno, tak voda strašně rychle proteče filtrem a extrakce jde do háje.
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Tady je tabulka ktera ma i tvuj mlynek:

    Coffee Grind Size Chart Generator
    https://honestcoffeeguide.com/guides/coffee-grind-size-chart/

    Muzes pouzit jako orientacni vychozi rozsah a pak ladit podle konkretni kavy. Casem vychytas kam v tom rozsahu rovnou zamirit podle typu kavy/stupne prazeni.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MIKEKT: ja mam pocit ze u tehle rucnich mlynku se to stejne furt trochu povoluje.. tak bych to hodil podle oka proste :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MIKEKT: hele to se meni i podle kavy, kterou pouzivas. Jako Timemore tam ma takovou stupnici, ja se snazim si to nejak pamatovat. Jinak na French press ma bejt opravdu hodne hruba kava, na V60 hrubos piskovy cukr, moka jemnoucka skoro jako na espresso.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KULHY: musim podekovat za radu. Gumicka dorazila a aeropress je jako novy :)

    mam jeste jednu otazku. Do ted jsem si v prazirne nechaval kavu namlyt na dany typ pripravy - moka konvicka, aeropress french press.
    Dostal jsem tenhle mlynek
    Ruční mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim (MSS-1B) | Čerstvá Káva
    https://www.cerstvakava.cz/1075-rucni-mlynek-na-kavu-hario-mini-mill-slim-mss-1b/
    Nepouziva tady nekdo stejny a poradil by mi jak to nastavit, abych dostal spravnou hrubost kavy pro dany typ pripravy? Vim, ze ma byt na french pres strochu hrubsi a aero press je neco mezi mkoa a french press :) Neni nejakej tip jako, treba mlynek uplne utahnotu a pak 3 pootocit, aby to bylo na moka a 6x na frenchpress? :) Mozna uplne blbej dotaz :)
    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam