• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MIKEKT: jinak tenhle mlynek je sileny zenbudhhisticky cviceni, strasne to s nim trva, nebo uz to vytunili? ;)
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Tady je tabulka ktera ma i tvuj mlynek:

    Coffee Grind Size Chart Generator
    https://honestcoffeeguide.com/guides/coffee-grind-size-chart/

    Muzes pouzit jako orientacni vychozi rozsah a pak ladit podle konkretni kavy. Casem vychytas kam v tom rozsahu rovnou zamirit podle typu kavy/stupne prazeni.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MIKEKT: ja mam pocit ze u tehle rucnich mlynku se to stejne furt trochu povoluje.. tak bych to hodil podle oka proste :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MIKEKT: hele to se meni i podle kavy, kterou pouzivas. Jako Timemore tam ma takovou stupnici, ja se snazim si to nejak pamatovat. Jinak na French press ma bejt opravdu hodne hruba kava, na V60 hrubos piskovy cukr, moka jemnoucka skoro jako na espresso.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KULHY: musim podekovat za radu. Gumicka dorazila a aeropress je jako novy :)

    mam jeste jednu otazku. Do ted jsem si v prazirne nechaval kavu namlyt na dany typ pripravy - moka konvicka, aeropress french press.
    Dostal jsem tenhle mlynek
    Ruční mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim (MSS-1B) | Čerstvá Káva
    https://www.cerstvakava.cz/1075-rucni-mlynek-na-kavu-hario-mini-mill-slim-mss-1b/
    Nepouziva tady nekdo stejny a poradil by mi jak to nastavit, abych dostal spravnou hrubost kavy pro dany typ pripravy? Vim, ze ma byt na french pres strochu hrubsi a aero press je neco mezi mkoa a french press :) Neni nejakej tip jako, treba mlynek uplne utahnotu a pak 3 pootocit, aby to bylo na moka a 6x na frenchpress? :) Mozna uplne blbej dotaz :)
    Díky
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GOGGA: Bych se pridal s dotazem proc ty dzezvy prodavaji v sade po 3, kde kazda ma jiny objem.
    Znamena to, ze kdyz chci udelat 3 kavy, potrebuju na to dzezvu, ktera neni prilis velka?
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    ale k tem metodam pripravy - prislo na mne znovu dzezvove obdobi a resim, kde prijit ke vhodne dzezve - ty turecke mi nevyhovuji ani materialem, ani designem.. celkem mi vyhovuje nerezova Korkmaz Flora - ale ta je zase mala, nejvetsi objem ma 350 ml, coz realne znamena necelych 200 ml kavy.. a kdyz je potreba pripravit tech hrnku 5+, tak nestaci.. korkmaz ma jeste serii proline, ktera vypada dobre, ale nema zuzene hrdlo, a nejsem si jisty, jestli to neni pro dzezvokavu dulezita funkce..

    GOGGA
    GOGGA --- ---
    IGRACEK: vedecky podlozeno to nemam, mokku delame na plynu, ale kdyz zaciname s horkou, nebo jeste lepe vrouci vodou, je chut kavy lepsi - plnejsi, sirsi; amatersky si to vysvetluju tak, ze se tim priblizime metode espresso
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Pokud to skladujes zvlast ten pist a tubus, tak pohoda. Guma se stejne casem asi opotrebi. Ale nekdo nechava nandane sitko a gumu pak pod tlakem.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KULHY: díky za tip. To mě nedošlo, že tohle jde sundat. Já to skladuji rozložené, takže to by snad neměl být problém. Nebo to mám skladovat protlačené až do konce bez sítka? To moc nechápu. Podívám se na to doma. Díky
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Koupit novy tesneni:

    Náhradní gumička pro Aeropress | doubleshot
    https://www.doubleshot.cz/cs/products/nahradni-gumicka-pro-aeropress

    Jinak je potreba dotlacit pist bez sitka (to brani) az nakonec, aby tesneni vyskocilo z toho tubusu, kdyz ho nepouzivas.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj, používáte tady někdo dlouhodobě aeropress? Mám ho asi 3 roky a začal mi blbě těsnit ten píst. Neřešil jste někdo stejný problém? Díky
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    ZUZKAOU: ano, tak pokud se tu resi custom ventilky tak trocha historie nikoho nezabije ;p
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IGRACEK: tam je "jen" historie bialttky
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    ZUZKAOU: jj to jsem videl, ale dik! je ted [tyden] novy video https://www.youtube.com/watch?v=upgQsA5kLAk kde se odvolavaji na to stary, ale jsem zvedavej na dalsi dil.. kterej jeste neni :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IGRACEK:

    Make Great Coffee with a Moka Pot
    https://www.youtube.com/watch?v=rpyBYuu-wJI
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SAMGARR: to je dobrej podnět, ale myslim, že v mojí pumpičce obecně moc oleje neni a asi z ní žádnej moc nejde ven. Každopádně na chuti jsem fakt nic nepoznal a oka se na hladině taky netvořej
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    DYSTOPIK: A ten olej z pumpicky ti v kafi nevadi? :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    IGRACEK: hele to ani ne. Aeropress mám taky, ale používám v něm jiný kafe, jinak mletý.. Výsledek je úplně rozdílnej.
    Z tohohle teče kafe černý a silný, ale prostě neni přepálený
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    jako pocin slusnej!
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    DYSTOPIK: takze jsi mokka zkriplil na aeropress? :]
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    IGRACEK: jojo, trvá to několik vteřin.. Funguje to úplně stejně - prostě kafem proženeš vodu, jen lidi u mokka furt řešej, jak to udělat, aby nebyla zas tak horká, protože to má špatnej vliv na výslednou chuť a tady si to prostě naladíš, jak potřebuješ. Pokud budeš mít ventilek z prasklý duše (já teda použil ten tenkej ventilek) tak doporučuju zkusit. Ten bezpečnostní ventil je normálně na závit, takže v případě nespokojenosti se snadno vrátí zpět
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    DYSTOPIK: jakoze tou pumpickou pumpujes? :o
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když se probírá mokka, tak se podělim o jednu zkušenost, ikdyž riskuju, že budu za exota, protože se jedná o "zlepšovák z internetu".
    Dřív jsem pil převážně mokka, dneska už si na tom tolik nepochutnám, ale od tý doby, co jsem narazil na jeden "zlepšovák na internetu" (nějakej týpek na YT), tak si ho jednou za čas udělám rád.

    Jen pro opáčko. Mokka konvička funguje na principu, kdy po dosažení bodu varu vody ve spodní části vznikají horké páry, které ženou vodu směrem do horní části a po cestě dochází k extrakci kávy.
    Asi jasný, že extrakce za takový teploty neni uplně ideální.
    Takže tenhle pošahanej zlepšovák spočívá v tom, že se vyšroubuje bezpečnostní ventil a místo něj se vloží ventilek od biciklu.. Já jsem z něj odstranil tu funkční část s těsněním a pružinkou, takže tam zůstala jen kovová trubička). Mohlo by se zdát, že odšroubováním bezpečnostního ventilu vznikne něco nebezpečnýho, ale vodu lijeme pod jeho úroveň a k vysokýmu natlakování během extrakce nedochází, viz níže. Utěsnil jsem to pryží určenou pro potravinářství (měl jsem shodou okolností doma, ale zase, nedochází ke styku, tak by to šlo utěsnit čímkoliv).

    Do spodní části nalijete horkou vodu (já tam liju normálně skoro vroucí. Nevim o kolik se ochladí nalitím do studený nádobky, ale myslim, že tak akorát na ideál), nasypete kávu, zašroubujete, nasadíte pumpičku a během několika vteřin máte hotovo (pumpičku od kola mam taky běžně doma).
    Výsledkem je káva, která je jako z běžnýho mokka taky pekelně černá, ale chuť je nesrovnatelně lepší. Místo klasickýho mokka přepalu vystupujou mnohem příjemnější chuti, extrakce je naprosto plynulá a dá se snadno korigovat.. pohoda

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam