• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CABANNOS: neee ja ten timemore fakt potrebuju!! ;)
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    OMNISLASH: Ahoj, řešil jsem podobné dilema. Nakonec jsem si za cca 2 tis. Kč koupil ruční mlýnek Timemore (Slim) a byl jsem velice mile překvapený rychlostí mletí i jeho konzistencí. Hario Mini i Rhinowares Ceramill nechává s přehledem za zády. Melu si 2x denně 20 g a nijak mě to nakonec neobtěžuje. ;)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Ahoj,
    Chci se zeptat na elektricky mlynek. Mam aktualne Hario Mini Slim:
    Ruční mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim (MSS-1B) | Čerstvá Káva
    https://www.cerstvakava.cz/1075-rucni-mlynek-na-kavu-hario-mini-mill-slim-mss-1b/
    Jsem s nim spokojeny.. ale jsem liny :) Da se sehnat nejaky elektricky ekvivalent, ktery by mel vysledky na podobne urovni a vesel se treba do 2k?
    Dik.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BLACK_ONYX: Huh, já to doma mám opačně, máme dost tvrdou vodu a dost to zasíralo kávovar, po rekonstrukci jsem si pořizoval reverzní osmózu pro mořský akvárko a do kávovaru jsem to napojil před di filtrem a přijde mi že je chuťově o něco lepší
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Koukam Hoffman se ted pred vanoci venoval Bialettce a v komentech zajimavej postreh od itala
    Roberto Parisella
    As many Italians, moka pot was the only way we used to brew coffee at home, when I was a child. As you may know, in Italy we use only dark roasted beans. One tip I developed to make better coffee with moka, using dark roasted beans, is to switch off the fire when the extraction is not complete yet. Particularly, I don't want the coffee that goes out when the water is mixed with air and you can hear the famous hum
    of the moka pot. This gives me a more balanced cup without those flavors of ash and burnt wood you have with dark roasted beans in a moka pot. I think it is related to the fact that the temperature of the water at the end of the extraction with a moka pot is a bit higher then what you want with some kind of coffee. Actually, I'm really curious if future video about moka will confirm this theory.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    FROSTACK: dá se řešit od míchání vlastního míchání minerálů, přes filtrační konvice po balenou vodu. Zkus vodu z vodovodu míchat s destilkou v různém poměru a uvidíš, co bude fungovat. Obecně pro espresso se mi osvědčila trochu tvrdší voda oproti filtrované kávě.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    WOODMAKER:
    z nejmensi je cca 50-75 ml kavy, z prostredni 75-125 ml, z velke 100-150 ml.. takze jsem si nechal tu relativne nejvetsi a ty dalsi dve jsem rozdal.. da se to koupit i po jednotlivych kusech..
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak kafe je 99.9% voda. tak je jasny, ze kvalita vody na chut mit vliv bude velky.

    ja mam tento filtr a asi jako ok: https://www.h2onanotec.cz/
    FROSTACK
    FROSTACK --- ---
    Řešíte někdo vodu? Běžně používám z vodovodu. Teď jsem zkusil vodu z přírodního pramene a káva byla o 50% lepší. Jak z Aeropressu, tak z automatu na espresso. Navíc espresso mělo krásnou hustou cremu, kterou jinak nemám.
    BOAR
    BOAR --- ---
    MAR_TINA: tak melu 90 vterin (je to cca 19g, odvazeno na hruby kuchynsky vaze. davam uz leta 1 bilou odmerku, co byla u v60
    BOAR
    BOAR --- ---
    MAR_TINA: Hele zkusim to, ale vetsinou mi tam uz hori dnesni ohen, a hlavne nevim, co by to s tou blastovou rychlovarnou konvici udelalo. Teda vlastne vim. :-) Jdu si udelat kafe, a stopnu ti, jak dlouho to melu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOAR: konvici dáváš hřát do včerejšího popela?
    KULHY
    KULHY --- ---
    ADAM: Nevim, znam jen sedesatku. :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    KULHY: uzitecna appka.
    Clever dripper má asi mletí cca jako na v60,ze?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    NOISEGATE: na dvě kafe je to za chvíli
    BOAR
    BOAR --- ---
    NOISEGATE: melu si s nim kafe uz asi 5 let kazdy den (nekdy 2x) a prijde mi to ok. dam si ohrat vodu do konvice, a nez se ohreje, tak stihnu umyt hrnek, nasypat kavu, umlyt kavu, a pripravit V60 s filtrem, nebo aeropress.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MIKEKT: jinak tenhle mlynek je sileny zenbudhhisticky cviceni, strasne to s nim trva, nebo uz to vytunili? ;)
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    ICARUS: tohle vlastne resim taky. ale prijde mi, ze je reseni spis lejt pomaleji a po vice castech a mit v liti pauzu... nez se drzet toho, ze se voda ma naakumulovat, tudiz ze musis mlit jemneji.
    Jestli jsem dobre pochopil, tak hrubost mleti by se menit "nemela" kvuli davce.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    Mě přijde, že taky záleží na objemu kávy, co jde do filtru. Když dělám pour-over z 15g kafe + 250ml vody, tak to musím mlít poměrně najemno. Když melu jak je doporučeno, tak voda strašně rychle proteče filtrem a extrakce jde do háje.
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Tady je tabulka ktera ma i tvuj mlynek:

    Coffee Grind Size Chart Generator
    https://honestcoffeeguide.com/guides/coffee-grind-size-chart/

    Muzes pouzit jako orientacni vychozi rozsah a pak ladit podle konkretni kavy. Casem vychytas kam v tom rozsahu rovnou zamirit podle typu kavy/stupne prazeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam