• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    DYSTOPIK: Teda musim říct, že po prvnim testu jsem měl značně rozpolcený pocity. Vrchní část byla osazená těsněnim, který bych asi musel nechat vyrobit. úzký a vysoký. Vzal jsem bavlněnej špagát, navíjel jsem ho na kulatej předmět odpovídajících rozměrů a následně to celý omotal teflonovou páskou. Jako musim říct, že jsem se hodně plácal po zádech, když jsem umotal naprosto perfektní těsnění, který přesně padne do zdířky a nepropustilo ani bublinku v tý části, kde se vytváří pára. Vzal jsem takovou velkou moka konvičku a vydloubnul z ní těsnění, který "přibližně odpovídá rozměru" toho, co jsem potřeboval do dolní části. No trochu to bublalo kolem..
    Nicméně teda namlel jsem 25g kafe, nalil jsem nahoru vroucí vodu, připojil do elektřiny a odhadem po 5 minutách to začalo vcelku plynule dojit asi 250ml kafe značně nevalný chuti:/
    No, kdo by to byl čekal, chuť se výrazně zlepšila, když jsem útroby kávovaru vyčistil líp, než ledabyle..
    Dneska jsem koupil nový silikonový těsnění do tý spodní části, zapnul jsem to do elektřiny chvíli dopředu, aby se to nahřálo, pak jsem to zalil vroucí vodou, začalo se to dá se říct okamžitě vařit, tak jsem to zašrouboval a celej proces tak byl velice rychlej a na kafi jsem si vcelku pochutnal. Takže resume: čekal jsem větší průser. Nakonec jsem celkem spokojenej
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Nemam žádný iluze o tom, jak z toho bude chutnat kafe, ale za ty prachy jsem to tam nemohl nechat (180Kč).
    Vrchol elegance z podniku dynamo, zdelano v CCCP, gejzirovaja kofevarka.
    Je to na 300ml. Nebyl k tomu kabel, ten se jim prej úpně rozpadnul v ruce, takže první otazník byl, jestli bude fungovat topný těleso. Připojuje se k tomu zezadu tak dost ledabyle kabel jako byl u starý remosky. Ten jsem našel. Když jsem to včera zkusmo zapojil, tak jsem měl na hlavě čelovku, pač jsem předpokládal výpadek pojistek. Kupodivu to začalo hřát. Chvíli jsem to nechal a pak vypnul, protože druhej problém je těsnění - tvrdý jak potravinový příděly ruskejch vojáků. Jedno je dole, jedno nahoře. Bál jsem se, aby mě to neopařilo. Pak ještě chybí páčka, která přes bajonet drží spodní hliníkovej díl, kterym se upíná portafiltr, kterej je normální hliníkovej, jak v mokka. To bude nejmenší problém vyřešit.

    Nahoře se to odšroubuje a nalije se tam voda. Ve středu toho plastovýho upínání je ventilek, normálně s pružinkou a kuličkou. Topný těleso (ve středu nádoby) jí začne ohřejvat a podle všeho to přemisťuje až horký páry, který následně kondenzujou směrem dolu. No vypadá to fakt perverzně

    tady je nějaký video, včetně chroptění kávy na konci. Předpokládám, že když se do toho aspoň nalije vroucí voda, tak se to trochu zefektivní. Docela trvalo, než to začalo hřát. Bylo to celkem napínavý.. Ale je to pořádnej kus hliníku, tak mě překvapilo, že to bylo dost teplý ještě po dlouhý době

    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    REEN: Fakt jo?Tak to asi zkusím, protože Candycane mě jako pražírna teda neoslovila.
    KOLU
    KOLU --- ---
    Hliník je hlavně a především levnej a vhodné na výrobu odlevem do formy. Takhle jich Ital naseka za jednu smenu stovky.
    Nerez je drahá, tvrdá, vyžaduje speciálni obráběcí nástroje... Taková konvička by stála mnohem víc peněz, obzvláště třeba 30-40 let zpátky.
    A běžný Ital nema peněz na rozhazovani.
    Proto jsou tak v oblibě ty hliníkové.
    AETHER
    AETHER --- ---
    UMIAKI: já jen dodám, že přesně tuhle mám asi 12 let (nebo možná ještě o fous déle) a jednou jsem měnila těsnění a filtr, jinak pořád funguje výborně. Udělá se z toho jedno velké nebo dvě menší kafe.

    Tenkrát jsem se dočetla, že v Itálii se dělají z hliníku, protože oni mají rádi tu pachuť, kterou tomu hliník dodává. Já hliník nechtěla, protože káva je kyselá a umožňuje tak teoreticky uvolňování hliníkových iontů z konvičky. Ale jestli to skutečně nebezpečné, netuším...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    ANCAP - Giotto kávovar na espresso | Candola.cz
    https://www.candola.cz/ancap-giotto-kavovar-na-espresso-4-porce/

    Je to tento model, akorát tedy používaná. Piju už řadu let jen filtr, takže jí nepotřebuju. Mám k tomu dvě náhradní těsnění a jeden náhradní filtr. Za cca 500,- jí pustím.

    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Jedné nerez/porcelán konvičky se teď budu zbavovat. Zkusím nahodit fotky.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DYSTOPIK: Jde o indukci.
    THAIGRR: Přesně. Taky se dá nalít horká voda do horní konvice a mít to tak třeba o 150 ml více naředěné už od začátku. Ale do myčky to celé nedáš, protože ten hliník tam stejně je.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Nerez jde dat do mycky! To u me vitezi
    Pocet salku je fakt nesmyslnej udaj, mam nejakou na 3 salky a muj klasicky hrnek to nenaplni ani z pulky
    Na druhou stranu je kafe silny a ja si ho rad naredim vodou
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    James Hoffman ve svym nedavnym experimentu dochazi k nerezi jakozto vitezi
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KURE: já s hliníkem nemam žádnej problém. Mam doma několik hliníkovejch konviček. A ano, hliník koroduje. Oxidace jen vypadá jinak, než u železa, mědi, atp.
    Zmínil jsem to právě proto, že mě to přijde jako jedinej možnej rozdíl. Když tohle pominu, přijde mi nerez zbytečná
    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: kazdej pije jinak velky kafe, ja bych s tim nezačínal, kdyby to Kaeri doslova nerikala cituji: Muž jednu má, ale prý je moc malá (udělá si z ní jen dva menší hrnky
    Proto mi přišlo, že kategoricky doporučení s odkazem na konkretni model docela maly konvičky by mohl vest k omylu.

    ALONSY: Asi je to jedno. Ja mam podobne jako Dystopik iracionalni odpor k hlinikovymu nadobi. Ale dela se oboje a oboje funguje skvele.

    DYSTOPIK: Hlinik nerezne. naopak neni tak tezky koupit nerez na kterym se delaji fleky nebo i rezovy tecky. Ale odpor k hliniku chapu :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Dobré nerez konvičky za fajn cenu mívala IKEA, ale teď jsem je už na stránkách nenašla...
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Hliník může ve vlhku korodovat. Neni to taková tragedie, ale nerez je prostě stálejší.
    Pokud člověk nenechá konvičku ležet tejden ve špinavym nádobí, tak je to asi zbytečný řešit (předpokládám že nerezová bude výrazně dražší)

    Při výběru bych řešil velikost ideálně možností si zkusit, kolik mi vyhovuje (to přepočítávání na šálky je fakt z prdele) a pak prostě jaká se mi líbí.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Nevim jak ta konvicka nize, ale tahle https://www.gourmetkava.cz/cs/moka-konvicky/bialetti-moka-induction-4-salky-cervena-1301p ma tu horni cast hlinikovou, spodni cast je nerez jen z venku, ale vnitrek ma take hlinikovou vrstvu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Také sháním moka konvičku a taky jsem došla k bialetti. Ale myslela jsem, že je lepší v tomhle případě hliník?
    Ani vlastně nevím proč, asi jen že zvyku. :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KURE: No ono zase 6 salku uz je docela dost kavy, jako myslim i spotreba materialu, pro to nema kazdy vyuziti a prijde mi to zbytecne velke, ale samozrejme zalezi, jak ji bude pouzivat
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    KURE: Snad by KAERI zvládla překliknout i na tu větší verzi - https://www.manucafe.cz/bialetti-moka-konvicka-indukcni-nerez-6-salku-x11228
    KURE
    KURE --- ---
    UMIAKI: asi spíš nejakou větší, než necely dvě deci.
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    KAERI: Bialetti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam