• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    ADAM: no, ja tu zrna stretavam celkom bezne. pravda, som pijak tradicny, takze tie modne kysle chute neocenim a ani nevyhladavam. mam rada tie preprazene:))

    a stretla som tu uz par malych praziarni, teraz napriklad najcastejsie pijem tieto kavy: https://www.kuntrawant.com/

    ale v okoli mam napriklad https://www.caroma.info/ a uplne vsade tu dostat lowkostove kavy od https://www.alps-coffee.it/en/


    no a tu nejaky prehlad malych tal. praziarni v ang: https://italyspecialty.coffee/buy-specialty-coffee
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JINX: ja na podzim jedu premierove do Bergama, tak jsem trochu doufal, ze si neco mistniho privezu, tak nestras.
    I kdyz mozna to pro me bude vlastne jedno, kafe piju v korporatu i doma nejlip espresso smesi rizle robustou, ciste jen jedno i vicedruhove arabiky mi nikdy nechutnapy tak, jako mix s robustou.

    Takze je pro me info od ADAM: vlastne pozitivni zprava.
    ADAM
    ADAM --- ---
    BRUKEV: je tady I na malomeste hodně obchodu specializované na kavu, ale mají jen kapsle. Pokud kávu, tak nějakou preprazebou směs.

    Vstoupil jsem s nadějí do obchodu s názvem "100% Arabica" a jediný zrnkovy kafe tam měli opět směs, dokonce stejnou jako mají v supermarketu.

    Pije se tady přoste italský preprazeny espresso a jednodruhovou světlou Arabicu ty běžně nenajdeš. Leda přes internet. (ve velkém městě typu Milano to určitě bude lepší)
    JINX
    JINX --- ---
    BRUKEV: Nakonec jsem koupil tohle. Měli prazirnu kombinovanou s kavarnou a asi nejlepší kafe v Milanu (prošel jsem za 8 dni snad 30 kaváren a všude prepaleny hnus).

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JINX: koupil jsi neco?
    ADAM: jak se neda sehnat normalni kafe? Co si pod tim predstavit?
    KOLU
    KOLU --- ---
    SAMIEL: OCRI (Ozone Coffee Roasters, Has Bean)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: A ve které?
    KOLU
    KOLU --- ---
    jeste k ty cerstvosti - pracuju ted v prazirne (uz 3. rokem) a jelikoz sem linej vybirat kafe z linky a tejdne ho spotrebuju trochu min jak 250g tak si casto domu beru neprodany prebytky z prazeni, vetsinou tak 7-14 dni stary kafe co uz se "neda prodat". noa obcas se nekde v nejakym blbym koute (typicky v okoli kde se dela cupping nebo qc) najdu nejakej mnohem starsi pytlik, klidne mesic i dva, neceho zajimavyho (cizi prazirny, mikroloty, vzorky). jako jo, trochu rychleji se to extrahuje a obcas to chutna malinko fadneji, ale zas bych z ty cerstvosti nedelal takovej svatej gral, porad je to paradni kafe.
    nepripravuju si teda espresso...
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    Should you freeze coffee beans?
    https://www.youtube.com/watch?v=5uT5_IWWb00
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KYTT: je, pardon, do mrazaku ano, do lednicky ne, pravdu mas, rikala to i Petra Vesela, my bad.
    KYTT
    KYTT --- ---
    MESKALITO: Vím o tomhle pohledu, na druhou stranu testovali to lidi, co tomu rozumí líp než já a zmrazení za dodržení určitých podmínek vycházelo dobře. I mně to subjektivně přijde chuťově lepší než když to nechám v pytlíku delší dobu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KYTT: káva se do mrazáku rozhodně dávat nemá a ideálně se nemá ani přesypávat z těch původních pytlíčků, páč tim ztrácí aroma.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KYTT: Praženou kávu bych do mrazáku opravdu nedával, zničíte tím její strukturu. Uzavřená tmavá nádoba v chladu a tmě, když se do ní leze jen občas, airspace samozřejmě ideál.
    KYTT
    KYTT --- ---
    Já si celkem oblíbil dávat zrna do mrazáku. Kupuju na měsíc většinou kilovku zrn, protože je to samozřejmě cenově příznivější a taky než najdu správný nastavení mlýnku a dalších parametrů, tak mám 250g pytlíku pomalu pryč :) Z kilovky si půl kila odsypu do Airscape dózy a zbytek dám v uzavřeným balení do mrazáku. Když to po těch dvou týdnech z mrazáku vytáhnu, tak je poznat, že jsou čerstvější než ty zrnka co byly dva týdny venku...
    PULKA
    PULKA --- ---
    MAJA: Mně teď příjemně potěšilo Kofio https://www.kofio.cz/ - velký výběr káv na jednom místě, přijde mi to dobrý řešení, když nemůžu koupit kafe přímo v pražírně (ale třeba se jim tady nefandí a odírají pražírny nebo co já vím - budu ráda za názor). Naživo byli docela milí. Ale jinak 14 dní mi přijde OK, stejně hned po pražení není kafe ještě ready. Na poslední kávě psali tuším týden. Přikláním se k názoru, že za to možná může skladování někde na tvým konci - někdy ty originální balíčky jdou blbě zavřít atp.
    MAJA
    MAJA --- ---
    CMLKA: Jo, všude píšou, že tak 10 dní po pražení tomu doběhne komplet chuť - na téhle úrovni je pro mojí hubu rozdíl minimální.

    Subjektivně vnímám velký rozdíl ve "stárnutí" podle stupně pražení - světle pražené vydrží déle, takové ty tmavší verze s olejem na povrchu odchází naopak docela rychle.

    Skladuju v původním balení, občas něco v zavírací neprůhledné dóze. Do mlýnku nasypu vždycky jen jednu dávku zrn těsně před umletím.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Na to je samozrejme zarizeni, ktere se jmenuje destoner, kafe je mnohem lehci nez kameny, a na tom principu to funguje. Divim se, ze to v prazirne nemaji.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ADAM: nestalo, ale kamarad prazi a vse musi poctive probirat. Clovek by se divil, co vsechno se tam da najit.
    ADAM
    ADAM --- ---
    hmm, tak v kafi byln KAMEN! nasel jsem ho po zaseknuti mlynku (baratza sette). bohuzel uz nevim, co za sracku to bylo. (nekde se tu valelo, tak jsem ho tam nasypal....)

    tek abych shanel nove mleci kameny...

    stalo se jeste nekomu?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A celkem tmave prazi podle me i La Boheme https://labohemecafe.cz/collections/jednodruhove-kavy
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAJA: Hele to si ale myslim, ze je blbost. To by jinak nemelo smysl tu kavu po nejake dobe vubec prodavat.
    Lidi z praziren rikaji, ze mas kafe proste spotrebovat do tydne, maximalne do 14 dnu po otevreni a kdyz mas malou spotrebu, kupovat podle toho. Ja teda piju kafe i dyl a necejtim to, ale verim tomu, ze na tom neco bude. Ale je nesmysl, aby to bylo poznat podle doby, ktera utekla od prazeni. Navic zrovna vyvberovka se podle me ani hned po naprazeni pit nema, ale ma se nechat jeste tyden nebo 14 dni odlezet, aby byla lepsi. Tady bych se spis zamerila na to, co s tou kavou delas po otevreni. Jak ji skladujes? Nechavas ji v puvodnim baleni? Zaviras ji peclive? Mas ji nasypanou celou tu dobu v mlynku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    MAJA: Zkus primacafe, já to nikdy nepil ale svoje fanoušky na espresso to má a mají docela nízký ceny. Bude to asi malinko tmavejsi než CS.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam