• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANEZAK397: tady se s mistrem Hoffmanem neshoduju. Zkoušel jsem vypínat, jakmile se objeví káva, ale množství, které vyteče, je silně závislé na tom, jak byla konvička rozehřátá. Za mě tam díky předčasnému vypnutí zůstane zbytečně moc vody.
    Osvědčilo se mi spíše si po objevení kávy pár vteřin počkat, teprve pak vypnout a nechat to dotéct do horní části konvičky.
    Víko mám otevřené vždycky, bez toho to neuhlídám.
    Poloviční výkon plotny je ideál.
    Filtr nedávám, přijde mi, že kazím princip "konvičkového" vaření kávy. V čem ten filtr chuťově vůbec pomůže?
    Horká voda urychlí zahřátí, takže se kafe asi nepřepaluje tak moc, ale dělám dle nálady.
    Adaptér nepoužívám, dělám klasicky na plynu na nejmenším hořáku.

    Ale sto lidí, sto chutí samozřejmě. Známá to odstavuje, až když slyší bublat dole zbytek vody a vytéká ji ta závěrečná bublinková pěna.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    CMLKA: Jo jasně:
    - Mít adaptér na indukci, ten ale používat i na plyn např. Rozprostře to lépe teplo
    - Do konvičky lít horkou vodu
    - Strčit tam filtr na aeropres
    - Plotnu zapnout jen opravdu na max.poloviční výkon, aby se to zahřívalo pomalu
    - Víko nechat otevřené a hlídat
    - Jakmile se objeví káva, okamžitě odstavit

    No a je to fakt lepší.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ANEZAK397: můžeš to nějak shrnout aka tl;dr ?
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    BRUKEV: Určitě to zkus. Ale doporučuju "the ultimate moca pot technique" Jamese Hoffmana. Pár malých úprav přípravy mou konvičku zase dostalo na výsluní
    OT_
    OT_ --- ---
    Jinak Candycane je srdcovka i proto, že když má žena organizovala v pandemii sbírky pro zdravotnický personál (ovoce, sladkosti, vitamíny atd) tak Candycane poskytli metráky zrnkové i mleté kávy.
    MYBLAMAGE
    MYBLAMAGE --- ---
    WITTGENSTEIN: Filtr Candycane, na espresso je skvělá Industra, občas Naughty dog.
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    WITTGENSTEIN: Dost mě teď baví Cafe Montana z Hradce Králové.
    JINX
    JINX --- ---
    Ještě dodám ze poslední dobou jsem nejraději kupoval Pikolu a Hyab. Občas i Industria
    YARIN
    YARIN --- ---
    JINX: ja to jeste upresnim na krakow?:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: zkus světleji pražené kávy určené pro espresso, jemnou ovocnou Afriku v mokka konvičce nejspíš spalis
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BRUKEV: Nevyruší, ale strašně to tu kyselost vytáhne, stejně jako by to bylo v espressu, prostě to bude ta "kyselá káva" jak tomu lidi někdy říkaj
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jedu moka konvičku, žádné filtry, atd.

    Mám rád zemitější, silnější, více pražené chutě, kávu si dělám ráno k/po snídani. Má smysl se dívat na nějaké lehčí, ovocnější kávy? Nebo to příprava v konvičce vyruší?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PULKA: ve Wroclavi letos v létě náhodný záchyt, šli jsme kolem kavárny s pražírnou, rozhodla jsem se to risknout bez googlování referencí (ostatně měli jsme naspěch tak, že buď si ho s sebou koupím hned, nebo si najdu reference a už nebude čas si ho koupit). A spokojenost. Bohužel už jsme tudy nešli zpátky, koupila bych si zrnka domů.
    elgatocafe.pl
    PULKA
    PULKA --- ---
    KIA: A jeste wroclawska Figa mne taky bavi :) ale maji samozrejmne vic praziren, jenom si je ted z hlavy nepamatuju.
    JINX
    JINX --- ---
    Mate někdo tip na polskou kavárnu kde Hayb dělají?
    KIA
    KIA --- ---
    PULKA: Hayb je skvělý kafe. Můj favorit poslední doby ♥️
    PULKA
    PULKA --- ---
    WITTGENSTEIN: Krone zninenych (ac Nordbeans mi spis nesedi a nekupuju) mam slabost pro polsky prazirny, z tech, co se daj tady snadno sehnat treba Hayb (kofio.cz pripadne coffeesource.pl), prazi vsdchno hodne svetle na filtr a obecne mi prijde, ze to maji v kavarnach dost vyladeny
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    REEN: project fox <3 muj byvaly kolega a moc dobry kamarad Patrik, vybira si skvely kaficka! to samy plati ale i o Candycane :D Ondra, ktery prazi kafe, je muj byvaly kolega a moc dobry kamarad :) vybiraj si taky moc dobry kaficka, ted maji skvelou filtrovou Etiopii a Guatemalu na espresso :) (ja toho casu v Alf&Bet ;) )
    KIA
    KIA --- ---
    WITTGENSTEIN: Měla jsem předplatné doubleshotu.
    Akorát jsme se ho už trochu přepili:) jinak je to taková jistota
    Fathers jsme občas ještě brali a teď už spis to, co padne do oka :)
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    WITTGENSTEIN: naughty dog, candy cane, double shot- ani od jedný sem nikdy neměla špatný kafe, je dobrý nebo fakt dobrý

    předplatný sem nikdy neměla, spíš mě baví zkoušet nový věci, který vybírám podle chuťovýho profilu na kofiu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WITTGENSTEIN: zajímavé mi přijdou německé pražírny a tam by měla pošta chodit rychle a bez komplikací.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WITTGENSTEIN: kupujeme Kafe Mělník, nordbeans, candy cane, double shot a co potkám na cestách. Jakmile se Česká pražírna prezentuje světle praženou kávou, bývá dobrá.
    Předplatné jsme měli double shot, ale skončili jsme. Radši objednám tři a víc pytlů naráz za jedno poštovné a jednu cestu nebo to koupím v místních kavárnách, než aby sem jela ppl s 300g balíčkem.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Pravidelne kupuju a piju Aromaniac, La boheme, Kmen, Square mile, Candy cane, obcas Chroasta a Alf&Bet, Father’s a Dos Mundos mi oproti tomu vubec nesedi. Z mejch novejsich objevu me hodne bavi Typhoon. Piju hlavne promyty Afriky a nejaky funky veci z Jiznich Amerik. Nic jinyho me dlouhodobe moc pit nebavi, pak se pokorne vracim k osvedcenemu.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    WITTGENSTEIN: Kdyz jezdim na Letni filmovou skolu v Uherskem hradisti, tak se vzdycky tesim do kavarmy FČİL a tam si pak nakoupim domu kafe od Jizba Luhačovice, kupuju na filtr a je vzdycky skvely. https://www.jizba.com/
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    WITTGENSTEIN: ja to nekupuju do CR, ale do Svajcu.. Shipping je za necely 4GBP a vzdycky to slo cca 4 dny (v pondeli posilaj a ve ctvrtek to mivam ve schrance).
    Jinak tady posta zasilky do 35CHF nechava projit bez cla a DPH (a uz mi prosly i drazsi veci)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KEVIN00: Jj, já si objednávám knížky z Ameriky a Anglie v jednom kuse. Doba dodání je divoce rozkolísaná, po konci Bookdepository spíš delší, pět týdnů žádná míra. Proto mě zajímá, jak je to s kafem, protože tam je okno příležitosti cca tři týdny, pak to může člověk pít leda kvůli obsahu kofeinu.
    REEN
    REEN --- ---
    WITTGENSTEIN: Candycane za mě asi nejoblíbenější a teď jsem dvakrát bral od nás v sousedství je malá pražírna Project Fox. Překvapila mě čerstvost a i chuťově kvalitní kafe.
    OT_
    OT_ --- ---
    WITTGENSTEIN: K níže zmíněným bych přidal ještě šumperskou Pikolu.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    WITTGENSTEIN: Neobjednával jsem z Anglie kávu, ale RPi. Přišel mi emailem formulář, kde jsem popsal o jaké zboží se jedná a následnou částku uhradil při převzetí zásilky. Do doby odeslání formuláře byla zásilka "zadržena".
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    LOOKASH: A jak je to dopravou z Anglie? Předpokládám, že se pokaždé musí doplatit DPH a manipulační poplatek poště. Nedostane se to k nám příliš pozdě? (Z Abebooks mi chodí z Anglie knihy klidně po měsíci od objednání, to by mě u kafe naštvalo.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam