• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JINX
    JINX --- ---
    MESKALITO: Jak velký vliv to má na výslednou extrakcí? Co všechno se do toho kafe uvolní sv jakých koncentracích při tom profi vs domácím přístroji?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    WITTGENSTEIN: To je jak porovnávat konzernovou fabii s fabii na rally, proc nejezdi rally s tou koncernovou? Je to úplně jina konstrukce a ne domácí kávovary neumí konzistentní teplotu avi tlak
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MESKALITO: OK, ale to ten rozdíl je spíš v robustnosti a schopností udělat desítky až stovky kafí denně. Též v tom, že se může pěnit mléko a extrahovat kafe zároveň. Ale rozdíl není třeba ve vyvinutém tlaku nebo v teplotě při extrakci.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    WITTGENSTEIN: hlavně v konstrukci
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MESKALITO: V čem konkrétně je ten přístroj za 100k lepší než ten poloprofesionální?
    V angličtině se jim říká prosumer coffee machines a James Hoffman je recenzuje třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=e0kQ5WqjcU8&ab_channel=JamesHoffmann
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ANEZAK397: Ne, tím to nebude, s hrubostí mletí samozřejmě experimentuju, to je zásadní proměnná.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    je to tu do nekonečna omílané, domácí kávovar ti neudělá kávu jako v kavárně za 100k+, prostě to není možné, kdyby bylo měli by v kavárnách ty domácí.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    WITTGENSTEIN: Nejsem expert a ani si sama doma nepřipravuju espreso, ale nemůže to být under extracted? Zkoušel jsi namlít o stupeň jemnější?
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: mě v chuti pomohlo upravit tlak na přetlakovém ventilu mojí Rancilie - když už jsem tam měnil těsnění, tak jsem sundal tlak z továrně přednastavených 11 na cca 9.5 baru s pozitivním vlivem na chuť kafe ... na dlouhé zimní večery mám ještě připravené dozateplení bojleru apod.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAJA: Zkusil jsem projet cvičně jednu dávku vody portafiltrem bez kafe, aby se systém a sklenička nahřáli, a ano, výsledek byl zajímavý (18 in, 36 out, 31 vteřin extrakce), ne nutně sladší, ale takový šťavnatější.
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: teplota vody v bojleru a teplota vody na sprše může být podle konstrukce a např. stavu nahřátí/prohřátí o pár stupnů jinak ... mě typicky kyseláč vychází pokud mám málo prohřátý stroj, zkusil bych zvednout o pár stupňů jestli to bude mít (pozitivní) vliv na chuť
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAJA: Teplota je tam nastavená jako "ideální" a podle internetu je to 93 stupňů Celsia. Můžu jít o 4 stupně níž nebo výš.

    V jednom videu od Jamese Hoffmana mě zaujalo, že nemá doma kávovar na espresso právě proto, že když chce kafe, nemá čas čekat 20 minut, až se kávovar nahřeje. To mi u Sage Barista Touch nepřipadá jako problém, má to cosi, čemu se říká "pro thermojet system", ale třeba něco přehlížím.
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: Nižší než optimální teplota vody ?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Prosím vás, a jak vnímáte "sladkost" u espresa. Tu přirozenou, bez cukru, samozřejmě.

    Koupil jsem si https://www.candycane.coffee/produkt/candybar-primavera-family/
    Hned napodruhé jsem měl 36 gramů z 18 gramů zrnek. (14 dní od pražení, tedy značka ideál.)
    Po sladkosti ani stopy, kyselý to bylo.
    Dobře, zkusil jsem poměr 1:2,5 - a voila, pořád je to kyselý, jen trochu míň.
    Dělám něco špatně, nebo si sladskost zaslouží uvozovky?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DYSTOPIK: Proc by ten filtr mel zrovna tohle ovlivnovat? Bud mas konstatni prisun tepla a tomu umernej narust tlaku a pohyb pary/kavy smerem nahoru nebo termostat zapina vypina a pak umerne tomu v konvicce kolisa tlak a teplota. Chapu, ze to muze fungovat jako bariera, kdy bez filtru/s prilis vysokym vykonem plotynky uz hodne prehrata para prorazi kanalky v kave a proleti fofrem najoru
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Filtry do moka konvičky hlavně zapříčiní plynulejší extrakci. Ta voda jakoby pobublává směrem nahoru a zase klesá dolu. To je takový to klasický prskání s výsledkem neuspokojivýho přepalu. Filtr neumožňuje tak snadný klesání zpět a tak to jde jen pomalu a plynule nahoru. Ale teda může se to lišit podle velikosti konvičky apod.
    Mam takovou šablonu z papíru a z jednoho filtru na překapávanou kávu si tak udělám 6 do moka konvičky požadovanýho rozměru
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANEZAK397: ja ten mikrologr miluju prave :)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    BRUKEV: Filtr nepouzivam, horkou vodu dusledne ano. Ten okamzik kdy odstavit konvicku je potreba vypozorovat - jinak jsem odstavoval na plynu a jinak na el. plotynce. A "vyteznost" touhle metodou je opravdu mensi, ale alespon u me to vyvazuje daleko lepsi a komplexnejsi chut kavy.
    REEN
    REEN --- ---
    Jo teď zrovna přijel Candy Cane a to je proste o level jinde než jiny pražírny… jinak když už řešíte i mírná zklamání tak mě neuchvátilo Dos Mundos, Mamma Coffee ani Alf a Bet (tam si koupim radši chleba než kafe :)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    BRUKEV: Ok, chápu.
    Ten filtr odfiltruje pevné částice, káva je pak jemnější. Mně bez toho zůstane takovej mikro lógr
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANEZAK397: tady se s mistrem Hoffmanem neshoduju. Zkoušel jsem vypínat, jakmile se objeví káva, ale množství, které vyteče, je silně závislé na tom, jak byla konvička rozehřátá. Za mě tam díky předčasnému vypnutí zůstane zbytečně moc vody.
    Osvědčilo se mi spíše si po objevení kávy pár vteřin počkat, teprve pak vypnout a nechat to dotéct do horní části konvičky.
    Víko mám otevřené vždycky, bez toho to neuhlídám.
    Poloviční výkon plotny je ideál.
    Filtr nedávám, přijde mi, že kazím princip "konvičkového" vaření kávy. V čem ten filtr chuťově vůbec pomůže?
    Horká voda urychlí zahřátí, takže se kafe asi nepřepaluje tak moc, ale dělám dle nálady.
    Adaptér nepoužívám, dělám klasicky na plynu na nejmenším hořáku.

    Ale sto lidí, sto chutí samozřejmě. Známá to odstavuje, až když slyší bublat dole zbytek vody a vytéká ji ta závěrečná bublinková pěna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam