• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    WITTGENSTEIN: to bylo první, co mě napadlo, když jsem jejich kávu ochutnal, že to tam taky necítím :-) (měli jsme od nich dvě nějaký, ani jedna tam žádnou sladkost neměla, ale jinak jsou dobrý)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    WITTGENSTEIN: Nejsem expert a ani si sama doma nepřipravuju espreso, ale nemůže to být under extracted? Zkoušel jsi namlít o stupeň jemnější?
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: Nižší než optimální teplota vody ?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Prosím vás, a jak vnímáte "sladkost" u espresa. Tu přirozenou, bez cukru, samozřejmě.

    Koupil jsem si https://www.candycane.coffee/produkt/candybar-primavera-family/
    Hned napodruhé jsem měl 36 gramů z 18 gramů zrnek. (14 dní od pražení, tedy značka ideál.)
    Po sladkosti ani stopy, kyselý to bylo.
    Dobře, zkusil jsem poměr 1:2,5 - a voila, pořád je to kyselý, jen trochu míň.
    Dělám něco špatně, nebo si sladskost zaslouží uvozovky?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DYSTOPIK: Proc by ten filtr mel zrovna tohle ovlivnovat? Bud mas konstatni prisun tepla a tomu umernej narust tlaku a pohyb pary/kavy smerem nahoru nebo termostat zapina vypina a pak umerne tomu v konvicce kolisa tlak a teplota. Chapu, ze to muze fungovat jako bariera, kdy bez filtru/s prilis vysokym vykonem plotynky uz hodne prehrata para prorazi kanalky v kave a proleti fofrem najoru
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Filtry do moka konvičky hlavně zapříčiní plynulejší extrakci. Ta voda jakoby pobublává směrem nahoru a zase klesá dolu. To je takový to klasický prskání s výsledkem neuspokojivýho přepalu. Filtr neumožňuje tak snadný klesání zpět a tak to jde jen pomalu a plynule nahoru. Ale teda může se to lišit podle velikosti konvičky apod.
    Mam takovou šablonu z papíru a z jednoho filtru na překapávanou kávu si tak udělám 6 do moka konvičky požadovanýho rozměru
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANEZAK397: ja ten mikrologr miluju prave :)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    BRUKEV: Filtr nepouzivam, horkou vodu dusledne ano. Ten okamzik kdy odstavit konvicku je potreba vypozorovat - jinak jsem odstavoval na plynu a jinak na el. plotynce. A "vyteznost" touhle metodou je opravdu mensi, ale alespon u me to vyvazuje daleko lepsi a komplexnejsi chut kavy.
    REEN
    REEN --- ---
    Jo teď zrovna přijel Candy Cane a to je proste o level jinde než jiny pražírny… jinak když už řešíte i mírná zklamání tak mě neuchvátilo Dos Mundos, Mamma Coffee ani Alf a Bet (tam si koupim radši chleba než kafe :)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    BRUKEV: Ok, chápu.
    Ten filtr odfiltruje pevné částice, káva je pak jemnější. Mně bez toho zůstane takovej mikro lógr
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANEZAK397: tady se s mistrem Hoffmanem neshoduju. Zkoušel jsem vypínat, jakmile se objeví káva, ale množství, které vyteče, je silně závislé na tom, jak byla konvička rozehřátá. Za mě tam díky předčasnému vypnutí zůstane zbytečně moc vody.
    Osvědčilo se mi spíše si po objevení kávy pár vteřin počkat, teprve pak vypnout a nechat to dotéct do horní části konvičky.
    Víko mám otevřené vždycky, bez toho to neuhlídám.
    Poloviční výkon plotny je ideál.
    Filtr nedávám, přijde mi, že kazím princip "konvičkového" vaření kávy. V čem ten filtr chuťově vůbec pomůže?
    Horká voda urychlí zahřátí, takže se kafe asi nepřepaluje tak moc, ale dělám dle nálady.
    Adaptér nepoužívám, dělám klasicky na plynu na nejmenším hořáku.

    Ale sto lidí, sto chutí samozřejmě. Známá to odstavuje, až když slyší bublat dole zbytek vody a vytéká ji ta závěrečná bublinková pěna.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    CMLKA: Jo jasně:
    - Mít adaptér na indukci, ten ale používat i na plyn např. Rozprostře to lépe teplo
    - Do konvičky lít horkou vodu
    - Strčit tam filtr na aeropres
    - Plotnu zapnout jen opravdu na max.poloviční výkon, aby se to zahřívalo pomalu
    - Víko nechat otevřené a hlídat
    - Jakmile se objeví káva, okamžitě odstavit

    No a je to fakt lepší.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ANEZAK397: můžeš to nějak shrnout aka tl;dr ?
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    BRUKEV: Určitě to zkus. Ale doporučuju "the ultimate moca pot technique" Jamese Hoffmana. Pár malých úprav přípravy mou konvičku zase dostalo na výsluní
    OT_
    OT_ --- ---
    Jinak Candycane je srdcovka i proto, že když má žena organizovala v pandemii sbírky pro zdravotnický personál (ovoce, sladkosti, vitamíny atd) tak Candycane poskytli metráky zrnkové i mleté kávy.
    MYBLAMAGE
    MYBLAMAGE --- ---
    WITTGENSTEIN: Filtr Candycane, na espresso je skvělá Industra, občas Naughty dog.
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    WITTGENSTEIN: Dost mě teď baví Cafe Montana z Hradce Králové.
    JINX
    JINX --- ---
    Ještě dodám ze poslední dobou jsem nejraději kupoval Pikolu a Hyab. Občas i Industria
    YARIN
    YARIN --- ---
    JINX: ja to jeste upresnim na krakow?:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: zkus světleji pražené kávy určené pro espresso, jemnou ovocnou Afriku v mokka konvičce nejspíš spalis
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BRUKEV: Nevyruší, ale strašně to tu kyselost vytáhne, stejně jako by to bylo v espressu, prostě to bude ta "kyselá káva" jak tomu lidi někdy říkaj
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jedu moka konvičku, žádné filtry, atd.

    Mám rád zemitější, silnější, více pražené chutě, kávu si dělám ráno k/po snídani. Má smysl se dívat na nějaké lehčí, ovocnější kávy? Nebo to příprava v konvičce vyruší?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PULKA: ve Wroclavi letos v létě náhodný záchyt, šli jsme kolem kavárny s pražírnou, rozhodla jsem se to risknout bez googlování referencí (ostatně měli jsme naspěch tak, že buď si ho s sebou koupím hned, nebo si najdu reference a už nebude čas si ho koupit). A spokojenost. Bohužel už jsme tudy nešli zpátky, koupila bych si zrnka domů.
    elgatocafe.pl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam