• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BOAR
    BOAR --- ---
    Co máte za hrnky na kávu na cestu do práce ?
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    TRAFO: Jsem se špatně zeptal, ale už jsem to pogooglil.

    "Materials with a low thermal mass, like plastic, will mean you can easily replicate the same brew, while glass and ceramic are more susceptible to under-extraction and producing a more acidic brew."
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    Když jsem to teď měřil, tak po propláchnutí filtru vodou o teplotě +-93°C se V60 (2white) ohřeje na +-40°C. Na konci extrakce je to +-60°C. Kasuya method a měřil jsem to bezdotykově.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    KOLU: A na kolik stupňů by se dripper měl zahřát?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    THAIGRR: Imho zbytecnost. Silu upravis mletim/dylkou louhovani, tak pokud ti nebude stacit objem, doredis. Furt to bude snazsi na umyti nez debilni frenchpress
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    THAIGRR: Filtr mi prijde na umyvani nejjednodussi. (i kdyz se na to neptas)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Uz jste mel nekdo v ruce aeropres XL?
    Doma na dve ctvrtlitrovy probouzeci kafe delam frenchpress, ale nebavi me to pak umejvat, varianta z aeropressu vyklepnout temer suchej puk do kose a jen to oplachnout me hodne laka
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ADAM: ta extrakce ale probíhá v řádu minut ;) a mletim a technikou to ovlivníš a vyextrahujes dostatečně a paradoxně častěji lip než s clevrem
    KOLU
    KOLU --- ---
    Namleto, ne na léto. Autokorrekt na telefonu si že mne dělá permanentně prdel.
    KOLU
    KOLU --- ---
    ADAM: Výrazně víc než jen v řádu sekund. Plus míru extrakce velmi ovlivňuje i z jaké výšky zalevas, atd.
    Připadá mi, že někde děláš chybu (moc hrubě na léto) a obviňuješ z toho zařízení. Já měl typicky brew s V60 kolem 2:30-3:00, s Tricolate jsem asi na 4:00 ale chutná to úplně jinak (a partnerce třeba vůbec, pro tu musím každý den vařit aeropress, 2:00 celkový čas, oboje stejně na hrubo namleté).
    ADAM
    ADAM --- ---
    KOLU: Nojo, ale to bude tak v řádu sekund, kdežto já bych si představoval extrakci v řádu minut. Jako vím, že jsem asi mimo, ale mě se to nezdá jako vhodný způsob přípravy
    KOLU
    KOLU --- ---
    Čas extrakce kontrolujes hrubosti mletí a rychlosti dávkování vody...
    ADAM
    ADAM --- ---
    BTW, já jsem dripper zkusil párkrát jen v kavárně. A většinou mi to nechutnalo. Moc vodovy. Imho to je hrozne špatej způsob, protože oproti aeropressu nebo clever dripper neni pod kontrolou čas extrakce. What am I missing?
    KOLU
    KOLU --- ---
    Když už bych se teda chtěl vyhnout plastu, poohlédl bych se po kovovém - Kalita Wave například. Keramika se opravdu špatně ohřívá.
    KOLU
    KOLU --- ---
    don Quijote...
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    MAR_TINA: tak jasně, že plasty jsou riziko v kontaktu s vodou i při pokojové teplotě, ale když teplota vody stoupá (nebo je ta voda dokonce vroucí, jako při přípravě dripu), tak se to riziko dál a významně zvyšuje... ono stačí nechat tu PETku dlouho na přímém slunci, třeba za oknem v autě:
    Plastové lahve na slunci uvolňují toxické látky. Pijte raději ze skla, radí odborníci - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/plastove-lahve-na-slunci-uvolnuji-toxicke-latky-pijte-radeji/r~8d8aba4aade511e9b6a9ac1f6b220ee8/

    ale plasty jsou obecně dost problematickej materiál...
    Pod čarou: Odpad zůstane odpadem. Proč se s plasty nedá smlouvat - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-pod-carou-odpad-zustane-odpadem-proc-se-s-plasty-neda-smlouvat-244079

    a třeba japonský výrobce dripperů Hario v manuálech na rovinu uvádí, u průhledných plastových driperů, jako materiál "AS resin" s teplotní odolností jen do 90°C, např. tady:
    https://www.hario.com/manual_pdf/VCND-02B-EX.pdf
    (stránka 8 - "Materials Guide")

    A když si to lidi nepřečtou a do takového dripperu pak lejou vroucí vodu (na té nejzazší hranici kolem 90-95°C), tak ho už po pár letech používání můžou mít viditelně dost popraskaný - a to je pak prakticky jisté, že se z toho něco uvolňovat bude a možná v ne úplně malém / bezpečném množství. :o/

    viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Endokrinn%C3%AD_disruptory
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZOBAAK: doufám, že si nikdy nekoupí nápoj v petce :D
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    BOODIA: jo, používaj je lidi, co nechtěj plast v kontaktu s horkou vodou, kterou pak pijou... a viděl jsem už celkem dost omlácených keramických dripperů po různých pádech, protože když se tomu při pádu odlomí třeba jen okraj základny, tak to jako dripper pořád funguje a člověku je to líto vyhodit a jít za pět set koupit novej
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ZOBAAK: keramický drippery ještě někdo používá?
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    DEIKSAC: tak to je asi trochu jinej produkt, výběrový kafe v tom asi není... v Česku se na tohle používaj instant kusovky :o)

    mimochodem, exituje i "lepší" instant, kterej je celkem relativně pitelnej:
    Instantní káva Columbie - Whittard of Chelsea
    https://www.whittard.cz/instantni-kava-columbie/
    Instantní káva Ethiopie - Whittard of Chelsea
    https://www.whittard.cz/instantni-kava-ethiopie/
    v tom balení 50g instantu (za 150 Kč) je množství asi na 20 šálků, což vychází na cca 7,50 Kč na jeden

    výrobce v UK: https://wearelittles.com/collections/premium-instant-origin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam