• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    AETHER
    AETHER --- ---
    PETATA: Bracha ma rychle obcerstveni na Sumave a kvuli omezenemu prostoru hledal co nejmensi pristroj, tak ma pakovy De Longhi. Uz pet let bez problemu, lidi spokojeni (v zasade je dulezite, cim to nakrmis). Afaik je to kus od kusu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PETATA: co znamena porad? Ze je ma nejvic lidi a proto jich servisuje vic? Nebo ze to jsou kusy, ktere natoci 30+ kav v korporatu za den, na coz uplne nemusi byt stavene? Dost kanclu ma DL, bo budget treba do 20k a vys uzbcenove nechteji jit.
    Doma mame DeLonghi cca 12 let, byl dvakrat na pretesneni. Posledni tri roky dela denne tak 6 kav.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    PETATA: coz je výhoda, opraví to každý a jsou na to levný díly, všechno se stejně dělá v Číně a je to všechno na par let. imo Jura je uvnitř to stejné jen podstatně dražší a stejně tak i díly a servis. saeco driv byly drzaci, dneska je to to stejný. Aktuálně best cena/výkon je Dr. coffee. Ale pokud cokoliv koupíš někde na eshopu, tak to dopadne vždy stejně, imo letišti koupit o pár stovek dráž od někoho kdo ti to bude pravidelně i servisovat.
    KURE
    KURE --- ---
    PETATA: protože je jich mezi lidma nejvic?
    PETATA
    PETATA --- ---
    Tak známý mě od De Longhi odrazuje, brigádně je servisuje a prý je tam má pořád
    Kope za Jura a ještě navrhl Saeco
    MBL409
    MBL409 --- ---
    CARLOSIK: doma Magnifica a v práci netuším :-)
    CARLOSIK
    CARLOSIK --- ---
    MBL409: A jaký model máte?
    MBL409
    MBL409 --- ---
    PETATA: De Longhi máme doma 12 let a v servisu nikdy nebyl. Denní průměr jsou tak 3 kávy, takže ca 1000 za rok.
    Máme ho i práci a co jsem tam 6 let,
    tak v servisu byl jednou a výtoč je 40-50 za den,
    roční spotřeba 80-100 Kg kafe…
    Já bych jinej nebral :-)
    SUK
    SUK --- ---
    PETATA: Mame nejakyho Juru v kanclu, hadam ze uz nekolikatyho, ted je tam, pokud se nepletu, E80. Ja jsem z domu zvyklej na Moka a trosku drazsi kafe, nez se kupuje k nam (mam velkou spotrebu ale piju jen za 10, ne za 20 lidi :) ), takze vysledek nedokazu nijak zvlaste posoudit. Co posoudit dokazu je fakt, ze si za tech par let vybavuju mnoho vymen, protoze se na tom neco rozbilo.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Hledám automatický kávovar s mléčný systémem (ne jen tryskou, ale hadičkou/nádobkou), do kanceláře, kde udělá za den cca 20 káv
    De Longhi- rodičům odešel celkem brzy a tam byla frekvence nižší
    Philips- asi vadný model a špatná zkušenost se servisem
    Siemens- už je to 12 let, co jsme měli doma kávovar asi za 15-20 tis a v servisu byl víc, než doma, ale třeba se něco změnilo
    Jura- stojí za to i ty nižší" modely? (30 tis)? To je asi finanční strop

Díky za tipy
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Pro případ, že by to ještě někdo neznal (jako já do dneška) :-D
    Je to lepší a lepší s každym poslechem :-D

TOMMY CASH - ESPRESSO MACCHIATO (Eurovision 2025 Winner)
    https://youtu.be/o6aJJ6Q5zhg?si=xwM3Ldft3S_zfz3O
    KELDA
    KELDA --- ---
    DEIKSAC: To by nemuselo být kyselé ...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DUCATIMONSTER: Zakaznice mela nejakej concept za cca 7 ale nevim, jestli se to jeste vyrabi/prodava
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KURE: Otazka je, jestli je to na to jedno kafe za pul dne fakt lepsi nez nejaky slusnejsi kapsle.
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    KURE: Díky
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    Ahoj, máti by chtěla co nejlevnější kávovar s mlýnkem. Pije pouze espresso, jedno ráno a jedno po práci. Doteď používala kapsle dolce gusto. Našel jsem tohle a zda se jí to drahé. Neporadil by někdo něco použitelné, levnější? Díky https://www.datart.cz/espresso-krups-ea910e10-sensation-c90.html
    KURE
    KURE --- ---
    DUCATIMONSTER: mam ted tohle.
    Plnoautomatický kávovar Esperto Caffè, antracitový 636174 z e-shopu Tchibo.cz
    https://www.tchibo.cz/products/402112544/plnoautomaticky-kavovar-esperto-caffe?dim1=Anth

uplně normalni automaticky presso, zadny vyfikundace a je to relativně kompaktní.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KURE: Je to přesně tak. U některýho kafe 14 dní, u nějakýho tři tejdny, u některýho i měsíc, obecně ty 2-3 tejdny…. Čerstvější kafe má mnohem větší sklony k nerovnoměrný extrakci (to, co ti u filtru u hodně čerstvýho kafe udělá velkej bloom, to se děje v trochu jiný podobě i u espressa. Navíc se během těch pár prvních dní chová v podstatě každej den jinak, takže nějakej recept my ass.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    KURE: Mohu po dvou týdnech poreferovat.
    :-)
    Každopádně 2 dny po pražení je chutnější než po 2 měsících po upražení.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    LUCIASHECK: není. :-)
    Mám ještě načatý kilový sáček se stejnou kávou (prakticky už jinou nekupuji) která byla pražená někdy v první polovině prosince 2024. Je také výborná, ale tato čerstvě pražená je znatelně chutnější.
    Takže jsem to nové kilo kávy zařadil dopředu a tu starší dopotřebuji až po ní.
    (Připravováno, jak jsem již psal o pár příspěvků níže, pomocí Gaggia Classic PID a Comandante C40 MK4)
    KURE
    KURE --- ---
    taky žiju v tom že je lepší kafe tak 14dní po upražení než uplně čerstvý.
    mohl by to někdo kdo tomu rozumí uvest na pravou míru prosím?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    PUSCHPULL: Není to skoro škoda braĺt to kafe tak moc čerstvý?
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Něco z dnešního rána:
    Tanzania AA, dvojité espresso z 18 g kávy, praženo před 2 dny.

https://photos.app.goo.gl/Q5dNFyCJD9pYGgmM7

Tanzania AA, pražená 25.2.2025. Shot z 27.2.2025.
    https://youtu.be/t3CFasSTzAE

Čirá radost tato příprava. Chuť excelentní
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    MICTECH: Dneska jsem z toho mel poprve kavu. A nestacil jsem se divit. Fakt jsem si pochutnal, kamos mel zmakly jak fazole, tak postup pripravy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam