• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A už přišla? Zrovna se mi nabízí Allegro plus za 150 na rok, coz je dorucení zdarma, to by pak bylo docela fajn.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Porovnávat nákupní cenu zelené kávy a pražené bez kontextu není moc relevantní. Těch aspektů je tam fakt hodně a výsledku se pohybujes na nějaké 30% marži při B2B prodeji (což většině pražíren tvoří většinu objemu).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak každý zboží má svého kupce.

A já děkuji za spoustu malých pražíren, které z té dobré kávy dostanou pražením maximální chuť.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DEIKSAC: Já bych teda jen poznamenal, že při pražení kávy se obvykle ztratí zhruba 11–18% hmotnosti, u světlejšího pražení spíš kolem 10–12% a u tmavšího klidně 18–20% i víc.
    Plus samozřejmě musíš vytřídit i quakery a s cenou ti zahýbají i náklady na dopravu (a skladovací podmínky v přístavech a stav, v němž se ti to zelené zrno dostane domů - tím myslím plísně a škůdce).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tak hlavne tam prece vstupuje i nejaka schopnost toho prazice z toho kafe vyrazit maximum. A to bez perfektne vyladenejch chutovejch poharku nezvladnes.
    To zadna masina nikdy nezvladne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Vsak takhle funguje trh s komoditkama za 350 za kilo, ale to je fakt trochu jina disciplina. U specialty vetsinu kroku neosidis, produkci neosidis masivni optimalizaci, cloveka nenahradis robotem, a dokud lidi budou schopni dobry kafe ocenit, tak se ty “neefektivni” podniky uzivej.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Uplynulou zimu jsme byli na pomezi new hampshire a vermontu, ve vermontu se par let nazpet rozjelo legalni konopi - na zacatku to byl dobrej byznys pro nadsence, jenze po par letech to vypada tak, ze treba v 5000 meste jsou tri shopy s konopnejma produktama a driv nebo pozdejs ty s vyssima provoznima nakladama odpadnou, nevidim duvod, proc by na tom kafe (byt je to vetsi trh) melo bejt jinak
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LUCIASHECK: To mozna jo. Chapu, ze prazirna par kamosu v Praze pma nasobny naklady proti nekomu, kdo to dela v hale na polskym venkove a pripadne zamestnava lidi za polovicni mzdu. Kdo z nich proda vic kafe ale nejni lozena vec.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Nevim, co presne o prazeni a provozu specialty praziren vis, rekla bych, ze nic moc. Ja ti jen rikam, ze o jejich marzich mas dost zkreslenou predstavu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DEIKSAC: Protoze vzhledem ke konkurenci a moznostem automatizace nakonec nejaka zdlouhava prace prazice nikoho nezajima, zakaznici platej za vysledek. Ja kdyz budu brousit podlahu malou rucni bruskou, tak me bude mala mistnost trvat dva tri dny, zatimco profi strojema ji mam hotovou za pet hodin. Vysledek profi masin bude navic lepsi a penez za to bude stejne, na podlahu s pribehem se mi kazdej zvysoka vybodne.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LUCIASHECK: Plus dalsi aspekt - zdlouhava prace a ucici proces prazice - to mas v kazdym remesle, nez si udelas jmeno/nez vychytas efektivni procesy, tak to holt chvili trva a ryhle naklady jdou zkraje za tim kterym podnikatelem, v tom bych kafe fakt nepovazoval ze neco vyjimecnyho. Ja delam treba dreveny podlahy a abych svoji praci na trhu udal, tak proste musim dodrzovat dohodnuty terminy/ceny/nenechat po sobe bordel/nemuze mi trvat dva tejdny prace, ktera konkurenci trva tri dny atp atp.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LUCIASHECK: Smarja tak tohle bych vubec neresil. Kdejaka prazirna dneska tvrdi, ze nejlepsi okno pro konzumaci zacina cca dva tydny od uprazeni a trva cca ctyri az sest tydnu. Do tohodle kafe prazeny 10/3 zapad uplne akorat. Koneckoncu pokud te ta nabidka neoslovuje, tak jdi o dum dal ne?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Em, porad se bavis o zbozi nejen s expiraci, ale o zbozi s pomerne kratkym oknem pro prodej v “plny kvalite,” zbozi, kde kdyz zvores varku, muzes vyhodit x kilo suroviny oknem, kde musis spotrebovat nemalo suroviny vubec k nalezeni profilu, pak prace prazice na kazdy varce, … takze ano, u neceho ten prostor je, ale u vetsiny ho kdovikolik zase neni, protoze to neni zbozi typu koupim-prodam.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CMLKA: jasny, ale tak ty 250g nejsou nejak vyrazne cenove nevyhodny, aby si clovek nemoh koupit dve baleni
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DEIKSAC: ty jsem nasla, potrebuju espresso....
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    CMLKA: hafdam nebude tak tezky se tu s nekym domluvit a podelit si to
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    jeste dalsi ilustrace - kousek od nasi chaty je ve Msene na namesti fajn cukrarna. Prodavaj mimo jny prazeny candycane a nordbeans. Ted uz trosku podrazili, ale dlouho prodavali candycane za 250Kc/250 g, ackoli samotni candycane totez cafe u sebe na webu meli pro maloobchodni zakazniky treba za 320. Proste specialty coffee ma pomerne solidni marze (koneckoncu kdyby nemela, tak neni tech praziren tolik) a ta cena toho haybu z allegra neni 300/kilo, aby se dalo mluvit o buhvijaky laci.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ICARUS: Taky si rikam...skoda, ze nemaji pul kilovky, kilovku budem pit tak dva mesice, a to je moc...
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    ICARUS: Datum prazeni tam pisou 2026-03-10, to mi prijde jeste dobry, ale kdo vi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam