• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    ADAM: tak osobně můžu porovnat Ode 2 a 1Zpresso ZP6, a ZP6 mi teda chutná podstatně líp
    a z modelů Femobook je A4Z v podstatě taková motorizovaná ZP6ka s baterkou, vytvořená snad nějak v kooperaci s 1Zpresso, a na Redditu si ji lidi celkem pochvalujou
    (jen teda v Kofiu ji mají za 12 tisíc, což není úplně málo... tu ZP6 tam mají za 5500 Kč)
    jinak pro zajímavost, pokud jde o ruční 1Zpresso modely, tak ZP6 klade při mletí výrazně menší odpor, než třeba K-Ultra (což má podobný odpor, jako K6, mlecí kameny to má skoro stejný)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ZOBAAK: A jak bys srovnal ode 2 a nějaký femobook čistě na filtr? Teď mám tu baratzu, lagom mini a ruční 1zpresso. A tu baratzu bych chtěl nahradit něcim conejlepším čistě na filtr.
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    DEIKSAC: tak ono taky záleží, jaký kafe piješ... pokud utratíš dost peněz za výběrovky, tak ti levnej "good enough" mlejnek prostě neumožní vytěžit maximální potenciál ze zrnek, která už jsi předtím draze zaplatil... pokud ale kupuješ levnější zrno, tak bude i levnější mlejnek dostatečnej

jinak pokud jde o filtr, tak vzhledem k potřebné hrubosti mletí by stačil ruční Timemore Chestnut C5 (za cca 1500 Kč z Ali Expressu), a to i do ženské ruky, protože na drip namele za cca půl minuty a neklade příliš velký odpor, jako třeba Kingrinder K6 (který je obecně fajn, ale mele agresivněji, takže u světlejších výběrovek, které mívají tvrdší zrna, se člověk víc nadře)

ale na moka, tam o chce jemnější mletí, ale zároveň mlýnek co produkuje minimum "fines" (tedy jemného prachu), takže espresso mlýnky jsou pro ten účel převážně ze hry (produkují fines, aby měl puk potřebný odpor: ale na moka nechceš puk, co vytváří odpor, moka není espresso... tam chceš jemně a konzistentně namletý puk, co se ale dobře vyextrahuje a nevzniká v něm channelling - kanálkování, které vede k tomu, že část kávy se nevyextrahuje vůbec, protože voda proteče kanálky)
    no a jelikož s jemnějším mletím je taky vždycky víc práce a trvá dýl, a je tam navíc potřebná ta konzistence, tak bych doporučil na moka ten elektrický Fellow Ode 2, který má ploché mlecí kameny, které jsou ale vhodné na všechny manuální přípravy, protože právě melou s nízkým obsahem prachu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZOBAAK: Diky za postrehy, nejhorsi je najit neco, co je good enough. Obecne spis budem doma delat filtr/mokka, takze tam se zda se prece jen vybira snadneji
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    DEIKSAC: trochu pozdní reakce, jasně, ale... překonaný jsou, a než DF54 bych volil spíš Fellow Opus 2 (dvojku, tedy aktuální verzi, ne tu levnější původní - nová generace je podstatně lepší)... ale, jelikož Opus 2 v ČR stojí cca 6K, a Fellow Ode 2 teď stojí už jen 7,5K, tak je celkem na zvážení, co z toho by teda bylo pro konkrétní využití lepší (Ode 2 není stavěná ani použitelná na espresso, takže pak by to byl ten Opus 2, kterej je prý fajn i na filtr... zase, výhradně na manuální přípravy by Ode 2 mohla být lepší, a konstrukci má bytelnější)
    DF54 je budget verze DF64, a má ploché mlecí kameny, ty osazené z výroby jsou na espresso (a na filtr žádná sláva) - obecně s plochými kameny (64 mm a menšími) si většinou člověk musí vybrat buď espresso, nebo manuální brew, a na to druhé to pak nebudou moc vhodné... takže, pokud už DF54 mlýnek, tak na moka/filtr/aeropress jen s Brew mlecími kameny, což je příplatek navíc
    TENZO
    TENZO --- ---
    Prátelé není tu někdo z Olomouce a okolí, co umí dělat espresso a hledá brigadu?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Lehce OT: myslite, ze tmave prazeny kafe taky vyrazne vic barvi? Posledni pulrok pracuju z domu, takze jsem prestala pit ty preprazeny office kafe a piju domaci esko z vyberovek. A poprve po dlouhy dobe nemam tmavy fleky na zubech. Tak si rikam, jestli za to nemohlo to kancelarsky kafe.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ... no, ono, kazit si krásnou chuť kávy nějakým mlékem! :-(
    (ano, patřím mezi ty, kteří nechtějí do kávy mléko ani cukr ..)

Kupodivu, mnozí to vyhledávají, budiž, ...
    :-) v dobrém, ale nedalo mi to, si trochu rýpnout
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXAGE: https://youtu.be/8u3Ue86CW0g

Enzymy | Přírodní enzym α-amyláza | Domácí vaření piva - domácímikropivovary
    https://www.domacimikropivovary.cz/Prirodni-enzym-amylaza-d849.htm
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    A Minor figures se nejspíš na Zélandu fakt vyrábí, protože má pro mimoevropský trhy lokální partnery. Ale evropskej trh je zásobovanej z Evropy.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Ale tady ho maj v nejaky ultra akci https://www.coffeehub.cz/alternativni-mleka/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: hele i tak, vozit ovesné mléko ze Švédska? Kdyby oves a technologii, ale 900 ml vody na trochu ovsa?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    CMLKA: jsme se hezky sesly :D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A btw to bych teda řekla, že Minor Figures jsou top,a le cena je stejná no, ne-li vyšší
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Jinak fakt dobry je Minor figures, ale to je snad jeste drazsi nez Oatly
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CMLKA: Tak si to pletu s Minor Figures, ale podle Chatgpt ani ti nejsou ze Zélandu, tak nic, nevšímejte si mě :)) ale fakt bych přísahla, že mi to někdo říkal. Ale možná to byl někdo, kdo říkal, že žil na Zélandu a pili to tam.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: aha, tka pardon, prej je to švédský, tak si to pletu, nebo mě kdysi někdo strašně mystifikoval....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: ze Zélandu? Tak to bych nepila z principu
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    EXAGE: cenově asi podobné, ale AlPro je chuťově fine (v DM za 50,- koukám). Co určitě nedoporučuju a je Valsoia a Yutto, za mě nedobrý a vůbec se to s kávou nespojí.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    LUCIASHECK: Mne spis prijde sileny, ze se takova vec musi dovazet ze Zelandu. Ale mozna uz maj nejakou pobocku v Evrope?
    Jinak jo, je dobry no...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    EXAGE: Vcelku pitelny je billacky neslazeny. Ale oatly je proste oatly, ne nadarmo skoro vsude, kde maj dobry ovesny kafata, maj ostly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam