• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LAAZI: Ja tohle udelala s poslednima x pytlikama uz asi tri nebo ctyr kafi, co mi chutnaly mnohem vic nez vetsina ostatnich… a bylo to o dost lepsi, nez kdyz se nechaly starnout v pokojovy teplote. Uplne topovy, jako v max. kondici to obv. nebylo, ale pomohlo to dost
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    LUCIASHECK: Tak treba to v tom allegru maj v mrazaku. Nicmene me to video privedlo na myslenku, ze si hodim par pytliku v pytliku do mrazaku jako zeleznou zasobu pro pripad, ze nezvladnu logistiku a kafe mi dojde.
    Doposud jsem tyto situace resil tak, ze jsem vyhrabal v komore nejake tchibo, ktere jsem pred pul rokem dostal od pribuznych protoze prece piju to kafe, takze i pri pouhych -18 to bude imho furt upgrade.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    LUCIASHECK: máme teď v nabídce promytou etiopii, zatim nejvíc mi chutnala 5 týdnů od pražení. prazici stroj udela dost velky rozdil (buben vs "vzduch") + zabaleny/zataveny pytlik? dva mesice od prazeni bude v pohode, been there, done that
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    MESKALITO: prostě si to vochutej!
    Každý ať kupuje co mu chutná.
    :-)
    Možná někde na světě je i 1kg kávy ca 5 korun! To určitě stojí za ochutnání.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MESKALITO: Ze zvedavisti jsem kouak, co rikaj internety a je sranda, kolik je kolem toho mytu a co si kdo jak ne/pamatuje. Treba jeden typek byl prekvapen, ze je dobry nechat kafe tejden vydejchat, protoze si to blbe zapamatoval a s azil se kafe vypit do tejdne od uprazeni :)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: něco dobrého neboj. Jen to bude tak ty 2 měsíce trvat, abych všechny balil stejný den po pražení
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: To záleží, jaké kávy ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    navrhuji udělat pokus, všem kdo mě do PM pošle jméno a nějakou zásilkovnu+email (žádné zneužití, jen pro tyto účely), tak mu pošlu třeba 4x100g jedné kávy s větším rozestupem od pražení, kdo to seřadí podle datumu dobře, dostane ode mě nějaký dárek a já rád změním názor.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: pražička to dělá dost, já bych zase nechtěl mít kafe na stole do 14 dnů od pražení. ale chápu že to každý může cítit jinak
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LAAZI: Ale jenom když to tam dáš hned. Ne že to necháš vyčuchnout a pak to tam vrazíš :-D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: Na espresso jo, na to musí odstát. Ale pokud si kupuju superjuicy naturalni burundi na filtr, nebo nejakou promytou jednodruhovou SL28 na filtr, fakt ji nechci pít měsíc a půl po upražení, chci ji mít za tejden na stole.

Typ pražičky fakt neudělá to, že z jedný je to optimální po 4 dnech a z jiný po měsíci a půl
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: do 14 dnů je to za mě ve srovnání s měsíc odstátým nesrovnatelný, ve prospěch měsíc odstátému, zase záleží na čem to pražíš
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    imo měsíc vs 2 měsíce, když je to dobře zabalený, tak nevěřím že je moc lidí, který by senzoricky poznali rozdíl + to ovlivňuje na jakém stroji je to pražený.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ale, ale, ten potetovanej pan na youtube rikal, ze kdyz se to da do mrazaku, tak to vydrzi dlouho.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: Na filtr je optimální cca do 14 dnů po upražení, protože jako první “vyčichávaj” ty zajímavý svěží ovocný/květinový a podobný tóny, u staršího zůstává pak kvůli tomu větší hořkost, u hodně staršího až “dřevitost”…
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    MESKALITO: dva měsíce jsou (možná) ještě jakž-takž skousnutelné u ultra-light nordic roastů... u běžný výběrovky to přijatelné není, tam se očekávají tak 2 až 4 týdny od pražení max - čím rozvinutější pražení, tím je kratší ta doba
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    co je špatně, že je kafe 2 měsíce odstáté?
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM: Tak mi prodejce (ikawy) odpověděl, že datum pražení mají uvedeno přímo v popisu. Takže příště zkontrolovat....
    TAP
    TAP --- ---
    ADAM: Což nahrává mojí konspiraci, že na allegru prostě prodávaj fake HAYB :). Furt lepší cena než na kofiu s 30% marží, nic proti kofiu, ale je mi i sympatický nakupovat přímo od pražírny.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TAP: Mozna, akorát to na webu je o kus dražší než na allegru...
    Pak už je otázka, Jestli se nevyplatí koupit normálně nějakou českou prazirnu....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam