• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    JOHY
    JOHY --- ---
    LA_PIOVRA: kolapsy bohužel vyprodaný. snad to bude jinde.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: super - obě vypadají moc zajímavě!
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Momentalne ctu tyhle dve veci, obe bych s vyhradami doporucil, byt Soufan ma nekdy tendenci sklouzavat k sebeonanismu:

    Kolapsy složitých společností - Joseph A. Tainter | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/149243/kolapsy-slozitych-spolecnosti/

    Americký archeolog, antropolog a historik Joseph A. Tainter se ve své nejznámější publikaci Kolapsy složitých společností zabývá otázkou, proč se v minulosti zhroutily mnohé říše, státní útvary či jiné složité organizační formy lidské společnosti. Nejprve uvádí téměř dvě desítky případů kolapsu a podává přehled teorií, jejichž prostřednictvím se během uplynulých dvou tisíc let kolapsy vysvětlovaly. Poté vytváří vlastní, široce aplikovatelnou teorii kolapsů (kolapsy jsou v ní vysvětleny poklesem mezních výnosů investic do složitosti). Prostřednictvím detailních studií kolapsu římské a mayské říše a americké kultury Chaco pak ověřuje platnost svého modelu a objasňuje fungování dezintegračních procesů. V závěrečné kapitole se zamýšlí nad tím, zdali kolaps nehrozí také současné společnosti, což je jedna z otázek, které člověka jedenadvacátého století znepokojují.


    The Black Banners: Inside the Hunt for Al Qaeda: Amazon.co.uk: Ali Soufan: Books
    http://www.amazon.co.uk/Black-Banners-Inside-Hunt-Qaeda/dp/1846145023

    A book that will change the way we think about al-Qaeda, intelligence, and the events that forever changed America.
    On September 11, 2001, FBI Special Agent Ali H. Soufan was handed a secret file. Had he received it months earlier—when it was requested—the attacks on New York and Washington could have been prevented. During his time on the front lines, Soufan helped thwart plots around the world and elicited some of the most important confessions from terrorists in the war against al-Qaeda—without laying so much as a hand on them. Most of these stories have never been reported before, and never by anyone with such intimate firsthand knowledge.
    This narrative account of America's successes and failures against al-Qaeda is essential to an understanding of the terrorist group. We are taken into hideouts and interrogation rooms. We have a ringside seat at bin Laden's personal celebration of the 9/11 bombings. Such riveting details show us not only how terrorists think and operate but also how they can be beaten and brought to justice. 16 pages of black-and-white illustrations.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: Je to skvěle psaný, rozhodně dej! :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TIGRE: jeden z mnoha restu, co mam v knihovne. Diky za doporuceni priradit priotu.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Čtu teď knížku Feudální společnost od Marca Blocha a musím říct, že mě baví extrémně moc... velezajímavý a čtivě psaný, zvlášť s ohledem na stáří knihy.



    Feudální společnost - Marc Bloch | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/134907/feudalni-spolecnost/

    Marc Bloch je bezpochyby jednou z osobností, jež nezmazatelně ovlivnila vývoj historické vědy. S tímto renomé přitom poněkud kontrastuje zpřístupňování Blochova díla českému čtenáři. Na dlouhou dobu ojedinělým se stal roku 1967 překlad Blochova myšlenkového odkazu, drobné teoretické práce Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo, již opatřil doslovem první muž tehdejší československé medievistiky František Graus. Až roku 2004 však na tento počin navázal předklad zásadní Blochovy knihy Králové divotvůrci. S odstupem dalších 6 let pak přibyl klíčový titul Feudální společnost, jenž je předmětem této úvahy. Tuto knihu, představující souhrn jeho celoživotního bádání, dokončil Marc Bloch na prahu druhé světové války a lze se setkat s názorem, že právě ona představuje největší dílo velkého historika. Jedná se skutečně, nejen na svou dobu, o ambiciózní syntézu, pojednávající o 4 stoletích evropských dějin. V centru Blochovy pozornosti nestojí totiž nic menšího než středověká/feudální společnost jako celek.

    Marc Bloch zaměřuje svou pozornost na teritorium Evropy v časovém horizontu poloviny 9. století až počátku 13. století. Feudalismus pak chápe jako určitý typ společnosti, jako specifický systém sociálních vztahů, který v tomto období nabývá své obrysy. Bloch sleduje celý proces jeho vzniku, rozvoje i zániku. Feudalismus pro něho ovšem není jednolitý proud, naopak je si vědom jeho proměny v čase. Výsledkem toho je teze o dvou feudálních obdobích, kdy Bloch vidí přelom v době 12. století jako čase, kdy se feudální společnost právně konsoliduje. Práce je programově komparativní (gros představuje Francie, Anglie a říše), Bloch usiluje o opuštění svazujícího rámce národních dějin, aby získal plastičtější obraz celku. Zajímá se přitom jak o vnitřní podobu a provázanost, tak o odlišnosti tohoto společenského systému. Feudalismus vykládá jako strukturu, a proto zkoumá jeho jednotlivé aspekty, nepříliš ho zajímají konkrétní historické osobnosti či události. Ze společenských vrstev klade Bloch důraz především na šlechtu a sedláky, méně pozornosti věnuje měšťanstvu coby feudalismu cizorodému prvku, překvapivě minimálně se věnuje také církvi. Jako stoupenec totální historie se Bloch dotýká celé řady témat: zkoumá vznik vztahů závislosti ve vazbě na muslimské, vikingské a maďarské vpády, vykresluje hospodářské poměry, vztah k přírodě a času, přibližuje právo, kulturu, rituály a náboženské vnímání, rodinné a společenské vazby, utváření společenských tříd i způsob uplatňování vlády a soudní moci, studuje kolektivní paměť, problematiku homagia, vazality, beneficia, léna, svobody a nevolnictví. Ze všech Blochových děl je ve Feudální společnosti nejsilněji cítit vliv durkheimovské a halbwachsovské sociologie.

    F. Graus označil Feudální společnost za dílo předčasné, žádající si pro své široké rozvržení více přípravné práce. Soudím, že Graus byl ve svém závěru, že Feudální společnost znamenala nejmenší impuls pro další bádání, vůči Marcu Blochovi poněkud nespravedlivý. Je pravdou, že Blochem načrtnutý obraz další generace rozvíjely, modifikovaly i odmítaly. Ostatně na nutnost korekce upozornil už Georges Duby ve svých Třech řádech, ovšem s výslovným poukazem na to, kolik plodných studií inspirativní kniha podnítila. Blochova kniha skutečně v mnohém předurčila vývoj medievistického bádání nadlouho dopředu, a to především svou koncepcí, stylem myšlení, kladenými otázkami. Otevřela nové obzory pohledu na dějiny a proto dodnes představuje inspirativní vzor interdisciplinárního bádání, přičemž dobře obstojí i ve srovnání se svými následovníky, např. Le Goffovou Kulturou středověké Evropy.

    Pozdní překlad tohoto respektu hodného díla lze tedy jen přivítat, neboť Feudální společnost Marca Blocha představuje základní stavební kámen, ne-li klenot, moderního dějepisectví. V tomto ohledu je třeba k nakladateli adresovat malé postesknutí. Bývalo dobrým zvykem u starších titulů této edice, že byly opatřeny odborným komentářem, který shrnul recepci a vliv daného díla. Takový doslov, jenž by zasadil Blochovu práci do kontextu vývoje bádání o feudalismu, sumarizoval postoje autorit jako F.-L. Ganshof, G. Duby, D. Barthélemy, E. A. R. Brown či S. Reynolds a stal se tak průvodcem méně znalého čtenáře po komplikovaném tématu, by nebyl bez užitku. Nechce se věřit, že by nikdo z domácích medievistů nebyl s to se tohoto úkolu zhostit.
    (Mgr. Josef Šrámek, http://hradeckydvur.net/studium-historie/recenze-marc-bloch-feudalni-spolecnost)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Zdá se, že Rio bude mít kromě Sambodromu i Funkodrom! :)

    O DIA ONLINE - RIO - Informe do Dia: Funkódromo no Rio
    http://odia.ig.com.br/portal/rio/html/2012/1/informe_do_dia_funkodromo_no_rio_215658.html
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Když na Havla vzpomínal i bývalý šéfredaktor Havlíčkobrodského deníku, který od exprezidenta „dostal propisovací tužku“, vybavil se mi totalitní vtip o chlapečkovi, který ruší Lenina při rybaření („Táhni, zmetku!“) a za padesát let o tom vydá knihu „Mé tři rozhovory s Vladimírem Iljičem Leninem“.

    Ti, kteří měli k Havlovi opravdu blízko, necítili potřebu vzpomínat veřejně a demonstrovat svůj smutek. Šli se postavit k jeho rakvi jako čestná stráž, pomáhali rodině nebo mu věnovali tichou vzpomínku.

    Zbytek se zapojil do smutečního byznysu a okázalého lkaní. Novináři vzpomínali, jak se s Havlem bezvadně pařilo, když s ním lítali na zahraniční cesty, a sázeli jedno háelpéčko (hluboký lidský příběh) za druhým.

    „Zažívala jsem – v jeho blízkosti jako novinářka, později z dálky – spíš pocity pýchy. Třeba tehdy, když George Bush starší měl slzy v očích, když od něj, z jeho vily nad mořem, Václav Havel v noci odjížděl, a chytil mě, protože jsem byla nejblíž, aby mi řekl, jak ho ten Havel prostě vždycky dostane, dojme, dá sílu.“ (Marcela Pecháčková, týdeník Instinkt)...


    Jak Václav Havel rozehnal mraky | Médiář.cz
    http://www.mediar.cz/jak-vaclav-havel-rozehnal-mraky/

    Tesat do kamene!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Zpátky do reality: Chlapec s pistolí na rijském Google Street View :)

    Adresa je kousek od letiště: Rua Zurique č. 17 favela Dendé na Ilha de Governador, domínium traficanta Fernandinha Guarabu (Terceiro Comando Puro).

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    THORGRIM: určitě to není OT - naopak je to moc zajímavý, díky!
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    teda nevím, jestli to tady nebude moc ot, ale dobrý (a v podstatě brazilský) morzakor z vánočního economistu:)

    Early colonial adventures: Pirate, colonist, slave | The Economist
    http://www.economist.com/node/21541711
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Raw Video: Colombian City Gets Giant Escalator - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=aG81etyg49U


    V medellínském slumu San Javier (komuna 13) instalovali pro místní obyvatele obří eskalátor! :)

    Kolumbijci se do příkré chudinské čtvrti svezou obřím eskalátorem - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/kolumbijci-se-do-prikre-chudinske-ctvrti-svezou-obrim-eskalatorem-1dr-/zahranicni.aspx?c=A111227_073918_zahranicni_ts
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FLU: jj na tuhle sérii se taky chystám. Jinak mě aktuálně hodně bavilo http://www.csfd.cz/film/214772-black-mirror/ a teď za sebou mám půlku http://www.csfd.cz/film/302170-appropriate-adult/ vše via doporučení tady [ MAKOTAK @ Serialy (nase tv, cizina, net) ]
    FLU
    FLU --- ---
    TIGRE: jj, je to super. jinak podle knizky od Martiny Cole v UK nedavno bezela sestidilna adaptace "The Runaway"
    The Runaway - Sky1 HD
    http://sky1.sky.com/the-runaway
    (taky to vypada docela slibne)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tak nějakou nadčasovou vánoční...



    Robert G. Ingersoll: K Vánocům (1897)

    Kdybych si mohl příští rok nadělit cokoliv k Vánocům, chtěl bych, aby všichni králové a vládci rezignovali a nechali lidi, aby vládli sami sobě.

    Chtěl bych šlechtu zbavit jejich titulů a vrátil jejich půdu zpátky lidem. Chtěl bych, aby Papež vyhodil svou tiáru, svléknul se ze svých posvátných šatů a připustil, že nekoná vůli Boží, že není neomylný, ale že je jen obyčejný Ital. Chtěl bych, aby všichni ti kardinálové, arcibiskupové, biskupové, kněží a kazatelé přiznali, že neví nic o teologii, nic o pekle nebo o nebi, nic o osudu lidské rasy, ďáblech, duších, bozích nebo andělech. Chtěl bych, aby jejich stáda myslela jednou sami za sebe, aby muži byli muži, ženy ženami a všichni dělali vše, co je v jejich silách, aby lidstvo bylo šťastnější.

    Chtěl bych, aby všichni univerzitní profesoři, všichni učitelé ve všech školách, včetně těch nedělních, souhlasili s tím, že budou učit jen to, co doopravdy vědí, že nebudou vydávat své názory za danou pravdu.
    Chtěl bych, aby se všichni politici změnili ve státníky - v muže, kteří mohou učinit jejich země velké a svobodné, v muže, které zajímá veřejné blaho víc než osobní zisk, v muže, kteří touží být užiteční.
    Chtěl bych, aby všichni vydavatelé novin a časopisů tiskli pouze pravdu a nic než pravdu, aby bránili pomluvám, nepřesnostem a nechali soukromé životy lidí na pokoji.

    Chtěl bych vidět konec opilectví stejně jako konec prohibice.
    Chtěl bych, aby tělesné tresty zmizely ze všech domácností, ze všech škol, ústavů, z polepšoven a vězení. Krutost dělá lidi tvrdšími a horšími, laskavost je naopak reformuje a zušlechťuje.
    Chtěl bych, aby se milionáři dali dohromady a vytvořili nadaci pro obecné blaho.

    Chtěl bych spravedlivé rozdělení zisku mezi prací a kapitálem tak, aby si i obyčejný nádeník mohl našetřit na trochu léta v zimě svého života.
    Chtěl bych, aby byl ustanoven mezinárodní tribunál, kde by se řešily všechny rozpory mezi jednotlivými národy. Tak by armády mohly být rozpuštěny a velká námořnictva by rezla a hnila v mírumilovném pokoji.
    Chtěl bych vidět celý svět svobodný - svobodný od nespravedlnosti, svobodný od pověr.

    To vše bych chtěl k příštím Vánocům, ty další Vánoce možná budu chtít víc.

    Robert G. Ingersoll - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_G._Ingersoll
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    2:35 - 5:25 závist největší...

    Touched by a Wild Mountain Gorilla - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=hg2hCuDy2wg
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Mapping Rio's biggest Favela in an effort to restore mail delivery - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=AP_AskeA_Pk


    Rocinha se mapuje a na konci tohodle procesu by měla konečně v Rocinhě fungovat pošta..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Zajímavý článek - repast z [ FANDOR @ Brazílie / O Brasil / Brazil - vse o teto pozoruhodne zemi :)) ]

    Favela Hostels on the Rise | The Rio Times | Brazil News
    http://riotimesonline.com/brazil-news/rio-business/favela-hostels-on-the-rise/

    Z vlastní zkušenosti je favela turismus rozhodně zajímavý fenomén, z akademického pohledu se mu dlouhodobě věnuje moje kamarádka a sousedka z Rocinhy Erika. Jinak tedy co se týče ubytování tak v Rocinhě se o hostelu mluvilo už někdy v roce 2008, když jsem tam byl. Tehdy v praxi v Riu fungovaly dva hostely - hostel Favelinha ve favele Pereirao (už od roku 2004) a pak americko-brazilský hotýlek a jazzklub Maze ve favele Tavares Bastos (o rok později 2005). Pro tyhle dvě místa je v období před tzv. pacifikací favel symptomatická jejich poloha: Obě jsem navštívil a i když papírově favely patřili tráfico (CV) ve skutečnosti patřili policejním jednotkám BOPE, které má ústředí přesně uprostřed a favely používala jako takový realistický 3D simulátor. Po pacifikaci se otevírá trh i v ostatních menších favelách, nicméně minimálně ve Vidigalu fungovalo neformální ubytování už poměrně dlouho, stejně tak se rozeběhlo někdy kolem roku 2009/10 i v Rocinhě.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Koukám na The Take a po dvou dílech (v polovině) musím říct, že super! :)

    Martina Cole's 'The Take' - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=sS67eyh8yuM


    Take, The (TV seriál) (2009) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/283301-take-the/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE: ještě k Hitchensovi...

    Christopher Hitchens’ death: How Hitch used Winnie the Pooh to explain a Balkan crisis. - Slate Magazine
    http://www.slate.com/articles/news_and_politics/fighting_words/2011/12/christopher_hitchens_death_how_hitch_used_winnie_the_pooh_to_explain_a_balkan_crisis_.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam